REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Viena daugiausiai klausimų sulaukianti Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama Daugiabučių namu atnaujinimo (modernizavimo) programos dalis yra kreditavimas, finansinių institucijų keliamos sąlygos, įsipareigojimai ir daug kitų detalių. Šiame straipsnyje bus pateikiama visa gyventojams aktuali informacija susijusi su paskolos gavimu.

Viena daugiausiai klausimų sulaukianti Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama Daugiabučių namu atnaujinimo (modernizavimo) programos dalis yra kreditavimas, finansinių institucijų keliamos sąlygos, įsipareigojimai ir daug kitų detalių. Šiame straipsnyje bus pateikiama visa gyventojams aktuali informacija susijusi su paskolos gavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patvirtinus investicijų planą butų savininkų susirinkime ir suderinus visą daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektą su BETA, laukia trys vienas po kito einantys renovavimo proceso žingsniai.

REKLAMA

Pirmasis – kreipimasis į finansinę instituciją dėl kredito suteikimo. Tik sulaukus jos pritarimo, galima pereiti prie antrojo – techninio projekto, statybos darbų ir techninės priežiūros pirkimo. Atlikus pirkimus, laukia paskutinysis – sutarties su finansine institucija pasirašymas.

Norint aiškiai ir struktūruotai apibendrinti gausų informacijos apie gyventojams suteikiamas paskolas kiekį, su pirkimais susiję klausimai bus aptarti kitame straipsnyje.

REKLAMA
REKLAMA

Kreipimasis į finansinę instituciją

Kiekviena finansinė institucija turi savo reikalavimus, pagal kuriuos suteikia paskolas. Jų siūlomas konkrečias sąlygas ir skirtumus rekomenduojama išsiaiškinti bei apsitarti dar butų savininkų susirinkime, prieš patvirtinant namo atnaujinimo projektą.

Svarbu prisiminti, kad bankai paskolas suteikia ne visuomet, todėl išsiaiškinkite, ar visi jūsų daugiabučio gyventojai atitiks jų keliamas sąlygas. 

Pavyzdžiui, bankai atsisako suteikti paskolas daugiabučiams namams, kuriuose yra daugiau nei 10 proc. įsiskolinusių butų. Tokiais yra laikomi gyventojai, kurie už komunalines paslaugas įmonėms yra skolingi daugiau nei 174 eurus. Taip pat, bankai reikalauja, kad paskolai pritartų ne mažiau kaip 55 proc. butų savininkų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kreditą finansinės institucijos suteikia ne ilgesniam nei 20 metų laikotarpiui bei paskoloms taiko ne didesnes kaip 3 proc. lengvatines palūkanas. 

Kredito administravimas

Finansuotojui sumokėjus namo atnaujinimo rangovams už atliktus darbus ar jų dalį, būsto savininkas laišku gauna mokėjimo grafiką ir mokėtiną sumą. Tuomet, pagal sudarytą grafiką, visą kredito gražinimo laikotarpį, kas mėnesį moka vienodą sumą. 

Sutartyje turi būti nurodyta bendra visiems buto savininkams diena, kurią paskolos teikėjas nurašo mėnesinę įmoką nuo būsto savininko sąskaitos banke. 

REKLAMA

Kredito grąžinimas

Kredito grąžinimas susideda iš dviejų dalių – pačios paskolos ir paskolos palūkanų grąžinimo. Sukaupta palūkanų suma yra padalijama kiekvienam savininkui pagal jam priklausančio būsto plotą atitinkamam laikotarpiui, kuriam buvo paimta paskola.

Kadangi paskolos palūkanos yra pradedamos skaičiuoti nuo rangovo darbo pradžios, butų savininkai gali pasirinkti, ar jas mokėti iš karto, ar tai daryti pasibaigus atnaujinimo darbams. 

Pirmuoju atveju, butų savininkai pradeda mokėti palūkanas nuo pirmos rangovo pateiktos sąskaitos. Po to, palūkanos skaičiuojamos nuo bendros sumos, pridedant ir kitų mėnesių sąskaitas. Taip palūkanos po truputį auga kas mėnesį, bet vis tiek išlieka nedidelės. 

REKLAMA

Egzistuoja ir kitas būdas – butų savininkai gali pasirinkti palūkanų mokėjimą atidėti. Šiuo atveju, palūkanos skaičiuojamos tokiu pačiu principu, tačiau gyventojai jas pradeda mokėti, tik baigus renovuoti daugiabutį.

Antruoju atveju, palūkanos yra mokamos kartu su paskolos grąžinimu, kuris prasideda rangovui baigus statybos darbus ir butų savininkams gyvenant jau atnaujintame daugiabutyje.

Paskola – neprivaloma, grąžinti ją galima ir anksčiau

Dažnai gyventojams kylantys klausimai – ar galima paskolą grąžinti anksčiau laiko ir ar iš viso ją imti yra būtina? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakankamai savų lėšų turintys butų savininkai paskolos imti tikrai neprivalo, o net ir įsipareigojus paskolai, tiek dalį sumos, tiek visą paskolą galima grąžinti anksčiau numatyto termino. Už tai jokių papildomų mokesčių mokėti nereikia.

Kokią paramą paskoloms teikia valstybė?

Kitas aktualus gyventojams aspektas – valstybės parama kredito atžvilgiu. Ne paslaptis, kad dalį paskolos finansuoja valstybė, jei namas po būsto atnaujinimo atitinka Vyriausybės nustatytus reikalavimus. Parama suteikiama jau po daugiabučio renovacijos, o paskolos dydį finansinė institucija tokiu atveju perskaičiuoja ir atitinkamai informuoja apie patikslintą mokėjimų grafiką.

REKLAMA

30 procentų investicijų, tenkančių Vyriausybės nustatytoms energinio efektyvumo didinimo priemonėms, valstybė finansuoja, jei pasiekiama ne mažesnė kaip C pastato energinio efektyvumo klasė ir šiluminės energijos sąnaudos sumažėja bent 40 proc.

10 procentų papildoma valstybės parama, kai įgyvendinant atnaujinimo projektą daugiabučiame name pertvarkoma ar keičiama šildymo sistema.

Tuo tarpu nepasiturintiems gyventojams valstybė apmoka visą paskolos ir palūkanų sumą. Į šią paramą gali pretenduoti buto savininkas, kuris turi teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją bei tai patvirtina raštiška savivaldybės išduota pažyma.

REKLAMA

Tokią kompensaciją norintis gauti gyventojas privalo būti pritaręs daugiabučio namo atnaujinimui, kitu atveju neteks kompensacijos karštam vandeniui ir šildymui bei turės mokėti visas su renovacija susijusias išlaidas.

Sutarties pasirašymas

Galiausiai, norėdamas pasirašyti kreditavimo sutartį, namo atnaujinimo projekto administratorius turi kreiptis į finansinę instituciją ir pateikti atitinkamus dokumentus – rangos darbų sutartį, kainą, veiklos grafiką ir kt. 

Bankas, įvertinęs paraišką, parengia kreditavimo sutartį, su kuria turi būti supažindinti visi būsto savininkai. Administratorius sutarties pasirašymo faktą turi įregistruoti Nekilnojamo turto registre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Straipsnių serija Renovacija. DUK apima dažniausiai užduodamus klausimus: kodėl verta investuoti į daugiabučio atnaujinimą, kaip inicijuoti ir įgyvendinti projektą, kokias energinio efektyvumo didinimo priemones finansuoja valstybė ir kaip renovacija padeda tausoti gamtą, bei prisideda prie darnaus miestų vystymosi. Šiuo metu iki 2020 m. sausio 31 d.  BETA priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti. Daugiau informacijos galite gauti paskambinę nemokama telefono linija 8 800 200 12.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų