REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
49
Vilniaus daugiabučiai (nuotr. Fotodiena.lt)

Pasakyti, kada yra geriausias metas bandyti pigiau išsinuomoti būstą – sudėtingas uždavinys. Nors Lietuvoje galioja tam tikri mitai, kurie tarsi sufleruoja, jog nuomos kainas veikia tam tikri su sezoniškumu ir ne tik susiję veiksniai.

49

Pasakyti, kada yra geriausias metas bandyti pigiau išsinuomoti būstą – sudėtingas uždavinys. Nors Lietuvoje galioja tam tikri mitai, kurie tarsi sufleruoja, jog nuomos kainas veikia tam tikri su sezoniškumu ir ne tik susiję veiksniai.

REKLAMA

Tikima, kad būsto nuoma pradeda brangti įsibėgėjus vasarai, nes tuomet į didžiuosius miestus taikosi apie stojimo rezultatus sužinoję studentai. Tame yra nemažai logikos.

Taip pat manoma, kad kainos pradeda šiek tiek kristi prieš pat prasidedant arba jau prasidėjus šildymo sezonui. Esą tuomet būsto nuomotojų lūkesčius sumažina būtent dėl šildymo sezono gresiančios papildomos išlaidos.

Bet ryškesnių pokyčių būtent dėl šildymo sezono tikėtis nereikėtų, nuomos kainos šaltuoju laikotarpiu sumažėja tik minimaliai. O vertinant keletą pastarųjų metų tendencijas, būsto nuomos kainos su minimaliomis išimtimis auga kone kas 1-2 mėnesius.

REKLAMA
REKLAMA

Kainos didmiesčiuose

Portalo Aruodas.lt duomenimis, šį rugsėjį Vilniuje 1 kambario buto nuoma vidutiniškai kainuoja apie 340 eurų (neatsižvelgiant į tikslią vietą, statybos metus (senas butas ar naujas), įrengimo lygį, kitus ypatumus – aut. past.). Už dviejų kambarių buto nuomą vidutiniškai yra prašoma 520 eurų.

REKLAMA

Kaune nuomos kainos yra žymiai mažesnės. Laikinojoje sostinėje už vieno kambario butą rugsėjį yra prašoma apie 260 eurų, o už dviejų kambarių – 390 eurų.

Tik minimaliai šį mėnesį skyrėsi būsto nuomos kainos Klaipėdoje. Čia už vieno kambario butą nuomotojams tenka atseikėti vidutiniškai po 230 eurų, o už du kambarius – 380 eurų.

Vertinant pagal mikrorajonus, tai Vilniuje šiuo metu brangiausia 2 kambarių buto nuoma yra Senamiestyje (vid. 680 eurų per mėnesį – čia ir toliau), Užupio rajone (650 eurų), Naujamiestyje (590 eurų), Žvėryne (550 eurų) ir Šnipiškėse (550 eurų).

REKLAMA
REKLAMA

Pigiausiai 2 kambarių butai šiuo metu nuomojami – Karoliniškėse (330 eurų), Šeškinėje (360 eurų), Lazdynuose (370 eurų), Justiniškėse (380 eurų) ir Pašilaičiuose (400 eurų).

Kaune brangiausiai 2 kambarių butai yra nuomojami – Centre (480 eurų), Senamiestyje (460 eurų) ir Žemuosiuose Šančiuose (400 eurų). Pigiausiai 2 kambarių bute Kaune galima apsigyventi – Aukštuosiuose Šančiuose ir Vilijampolėje – vid. už 220 eurų ir Kalniečiuose (290 eurų).

Brangiausia 2 kambarių būsto nuoma Klaipėdoje yra Senamiestyje ir Vėtrungės mikrorajone. Čia vidutiniškai sumokėsite po 430 eurų už mėnesį. Iki 400 eurų 2 kambarių butas turėtų kainuoti Centro ir Mažojo kaimelio mikrorajonų gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pokyčiai pastaraisiais metais

Vertinant būsto nuomos kainas ir jų pokyčius didžiuosiuose Lietuvos miestuose nuo pat 2017 metų pradžios, galima stebėti nuolatinį augimą (su retomis išimtimis). Portalas Aruodas.lt pateikia vidutinę buto nuomos kainą eurais už kvadratinį metrą.

2017 m. sausį Vilniuje už 1 kv. m. reikėdavo mokėti 8,7 euro. 2018 m. sausį jau kaina šiek tiek pakilo iki 9 eurų. Dar po metų (2019 m. sausį) – už 1 kv. m. jau teko vidutiniškai mokėti po 9,9 euro. O 2019 m. rugpjūtį – 10,2 euro.

Kaip pavyzdį paimkime 50 kv. m. nuomojamą butą. 2017-ųjų pradžioje jo nuoma vidutiniškai kainavo apie 435 eurus. O šių metų rugpjūtį – jau 510 eurų. Pokytis – 75 eurai.

REKLAMA

Toliau apie situaciją Kaune: 2017 m. sausį už 1 kv. m. reikėjo mokėti vidutiniškai 6,2 euro. 2018-ųjų pradžioje – jau po 6,8 euro. Šių metų pirmąjį mėnesį kainą už 1 kv. m. Kaune pakilo iki 7,1 euro, o šį rugpjūtį – 7,6 euro.

Paskaičiavus pagal tą patį 50 kv. m. buto pavyzdį, galima teigti, kad 2017 m. pradžioje nuomininkas mokėdavo vidutiniškai 310 eurų, o 2019-ųjų rugpjūtį – jau 380 eurų. Per beveik trejus metus nuoma pabrango 70 eurų.

Klaipėda taip pat nebuvo išimtis. 2017-ųjų sausį ten už 1 kv. m. tekdavo mokėti po 5,8 euro. 2018-ųjų pradžioje – po 6,1 euro. Šių metų sausį už 1 kv. m. uostamiestyje nuomininkai paklodavo po 6,3 euro, o rugpjūtį – jau po 7,3 euro.

REKLAMA

Tad 50 kv. m. butas 2017 m. pradžioje Klaipėdoje vidutiniškai kainavo apie 290 eurų, o jau šių metų rugpjūtį – 365 eurus. Pokytis – tie patys magiški 75 eurai (kaip ir Vilniuje).

Įvertino situaciją

Portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė atkreipė dėmesį, kad įprastai antroje vasaros pusėje bei rudens pirmoje pusėje yra pastebimi tam tikri pokyčiai NT nuomos rinkoje:

„Minėtu laikotarpiu stebime pasiūlos kainų augimą ir butų nuomos paklausos padidėjimą.“

Tačiau paklausta, ar dėl artėjančio šildymo sezono, matomas poveikis nuomos kainoms, V. Steponavičiūtė teigė, kad kol kas ryškesnių pokyčių nesimato:

„Bent jau kol kas kainų pokyčių, susijusių su artėjančiu šildymo sezonu, nematome. Didelė dalis butų nuomos pasiūlos yra tokių butų, kuriuose įrengtas reguliuojamas (dujinis, centrinis kolektorinis ir pan.) šildymas – tokie butai Vilniuje šiuo metu sudaro apie 49 proc. pasiūlos.“

Anot V. Steponavičiūtės, įprastai vidutinės siūlomos kainos skelbimuose šiek tiek sumažėja lapkričio-gruodžio arba gruodžio-sausio mėnesiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų