REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visuotinai pripažinta, kad rūkymas kenkia sveikatai. Taip pat nustatyta, kad kuo tabako gaminiai matomi mažiau, tuo rečiau norisi juos pirkti ir vartoti. Ne viena pažangi šalis jau uždraudė demonstruoti cigaretes parduotuvėse. Tam pritaria ir dauguma lietuvių. Tačiau kai kam pinigai tebėra svarbesni už žmonių sveikatą.

Visuotinai pripažinta, kad rūkymas kenkia sveikatai. Taip pat nustatyta, kad kuo tabako gaminiai matomi mažiau, tuo rečiau norisi juos pirkti ir vartoti. Ne viena pažangi šalis jau uždraudė demonstruoti cigaretes parduotuvėse. Tam pritaria ir dauguma lietuvių. Tačiau kai kam pinigai tebėra svarbesni už žmonių sveikatą.

REKLAMA

Trečiadienį Vyriausybės pasitarime svarstytos Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisos. Ministrų kabinetas nusprendė tobulinti savo išvadą dėl jų.

Gyventojai pritaria, verslas – ne

Kaip jau skelbta, įstatymo pataisomis siūloma drausti mažmeninės prekybos vietose viešai eksponuoti tabako gaminius, su jai susijusius gaminius ir įrenginius, skirtus šiems gaminiams vartoti.

Šis draudimas nebūtų taikomas cigaretėms ir kitiems gaminiams, parduodamiems tabako gaminių parduotuvėse, tabako gaminių skyriuose (su sąlyga, kad jie nėra eksponuojami ar matomi parduotuvių ar skyrių išorinėse vitrinose pro kitus įrenginius).

REKLAMA
REKLAMA

Paprastai kalbant, įsigaliojus pataisai, įprastinėse parduotuvėse ar kioskuose tabako gaminiai nebūtų matomi kasose ar vitrinose, jie būtų užengti.

Už tokių nuostatų pažeidimą būtų numatytos baudos nuo 1,4 tūkst. eurų iki beveik 5,8 tūkst. eurų.

REKLAMA

Eksponuoti cigaretes ir kitus tabako gaminius seniausiai draudžiama Airijoje, Islandijoje, Jungtinėje Karalystėje, Kroatijoje, Suomijoje, Norvegijoje, taip pat Australijoje, Rusijoje, Baltarusijoje ir kt. Estijoje toks draudimas įsigaliojo šią liepą, Latvijoje įsigalios kitąmet.

Moksliniai tyrimai rodo, kad ši priemonė padeda mažinti tabako gaminių pirkimą (ypač impulsyvų), teigiamai veikia norinčius mesti ir metusius rūkyti, reikšmingai sumažina jaunų žmonių rūkymo įprotį ir kt.

Visuomenės apklausos rodo, kad tokiam draudimui pritartų 61 proc. visų Lietuvos gyventojų.

„Labai gaila, kad mes nevertiname pasekmių, kiek mums tai kainuoja gydant onkologinius ligonius <...> komercinis interesas versus sveikata ir gyvybė“, – Vyriausybės pasitarime kalbėjo premjeras Saulius Skvernelis, pridūręs, kad tai jo asmeninė subjektyvi nuomonė. Jo vertinimu, tik reikėtų nustatyti tinkamą terminą draudimui įgyvendinti.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis ragino Vyriausybės narius pritarti draudimui. Ūkio ir inovacijų viceministras Gintaras Vilda tikino, kad dabartinių priemonių mažinant rūkymą pakanka ir naujos nėra būtinos. Prieš įstatymo pataisas Vyriausybės pasitarime pasisakė verslo atstovai.

Vyriausybės pasitarime nutarta, kad Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pareigta neigiama išvada dėl projekto nėra tinkama ir ją reikėtų pakeisti į teigiamą išvadą (t.y. pritarti draudimui demonstruoti cigaretes parduotuvėse).

Kam rūpi sveikata, o kam – pinigai

Aurelijaus Verygos, kaip Seimo nario, registruotai pataisai pritaria jo vadovaujama Sveikatos apsaugos ministerija, taip pat Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas. Tačiau ne visos institucijos vertina žmonių sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar tuometinio ministro Virginijaus Sinkevičiaus vadovauta Ūkio ir inovacijų ministerija parengė Vyriausybės nutarimo išvadą, kuria tokioms įstatymo pataisoms siūloma nepritarti.

Ministerijos parengtoje išvadoje argumentuojama, kad pataisa neva neigiamai paveiks verslo aplinką, ypač smulkiojo ir vidutinio verslo subjektus, kurie esą patirs reikšmingų išlaidų, siekdami prisitaikyti prie naujo reguliavimo.

Remdamasi verslininkų informacija, ši ministerija taip nurodo, kad prisitaikymas prie draudimų esą kainuotų nuo 1,2 tūkst. iki 2,5 tūkst. eurų vienai prekybos vietai.

Ūkio ir inovacijų ministerija taip pat argumentuoja, kad draudimas nereikalingas, nes neva nėra vienareikšmiškų mokslinių tyrimų, įrodančių, kad siūlomos priemonės daro didžiausią poveikį rūkymui.

REKLAMA

Nepritarti siūlomoms pataisoms taip pat siūlo Konkurencijos taryba, Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija.

Šios argumentuoja, kad draudimas demonstruoti tabako gaminius neigiamai veiktų verslo aplinką, kad įstatymui įgyvendinti skiriama per mažai laiko, kad dėl jo priėmimo reikia notifikuoti Europos Komisiją, kad tokia priemonė nenumatyta Vyriausybės programoje, kad neva nėra įrodymų dėl šios priemonės efektyvumo ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų