REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujantys gyventojai dažniausiai tai daro ne tik dėl noro estetiškai renovuoti savo gyvenamąjį pastatą, bet ir sutaupyti, sumažinant šildymo sąskaitas. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama renovacijos programa siūlo visą pluoštą energinį efektyvumą didinančių priemonių.

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvaujantys gyventojai dažniausiai tai daro ne tik dėl noro estetiškai renovuoti savo gyvenamąjį pastatą, bet ir sutaupyti, sumažinant šildymo sąskaitas. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) administruojama renovacijos programa siūlo visą pluoštą energinį efektyvumą didinančių priemonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje dauguma daugiabučių yra pastatyti iki 1993 m. Jų inžinerinės sistemos yra susidėvėjusios, o pastatams dažnai reikia renovacijos.

REKLAMA

Per senų daugiabučių sienas švilpia vėjas, stogas dažnai praleidžia ne tik orą, bet ir vandenį, o senas šildymo sistemos punktas netolygiai paskirsto šilumą į pastato butus.

Vidutinis sovietiniais laikais statytas daugiabutis namas apie 25-35 proc. šilumos energijos praranda per sienas, 20-25 proc. – per langus, o dar 10-20 proc. šilumos energijos iškeliauja per stogą. Taip pat, seno pastato butą žiemą neišvengiamai reikia vėdinti, dėl ko netenkama dar bent 20 proc. šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Energinis efektyvumas

Pagrindinis jos Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos uždavinys – energinio daugiabučių efektyvumo didinimas.

Energinis efektyvumas – tai sutaupyto energijos kiekio ir suvartoto energijos kiekio santykis. Energiškai efektyviais pastatais yra vadinami objektai, suvartojantys mažiau energijos negu vidutiniai.

Norint išsiaiškinti, koks yra namo energinis efektyvumas, prieš renovaciją daugiabutis turi gauti energinio naudingumo sertifikatą. Priklausomai nuo to, kiek namas suvartoja šilumos energijos yra nustatoma jo energinio naudingumo klasė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Senų būstų energinio naudingumo klasė dažniausiai būna F ir G, o po atnaujinimo daugiabučiai pasiekia ne žemesnę nei C klasę, dažnai ir B. Energinį sertifikatą išduoda atestuotas energinio naudingumo sertifikavimo ekspertas, o jį galinčių išduoti specialistų registrą sudaro Statybos produkcijos sertifikavimo centras.

Energinio naudingumo sertifikatas – būtina atnaujinimo projekto dalis, norint tiek pradėti renovaciją, tiek ją pabaigti ir užsitikrinti valstybės paramą. Valstybė daugiabučio renovaciją finansuoja tik tuo atveju, jeigu po renovacijos daugiabutis pasiekia ne mažesnę kaip C pastato energinio naudingumo klasę ir sutaupo ne mažiau kaip 40% šiluminės energijos.

REKLAMA

Termovizija

Norint nustatyti, kokias energinį efektyvumą didinančias priemones daugiabutis turėtų įsirengti, rekomenduojama atlikti termovizinį tyrimą. Termovizija – tai būdas lengvai nustatyti problemines daugiabučių vietas, kur patiriami didžiausi šilumos nuostoliai.

Termovizinės kameros pagalba specialistai neardančiais būdais nustato nesandarias, drėgnas ir šilumą į aplinką išskiriančias vietas bei patikrina sienų, grindų, langų, durų būklę.

Termoviziniai tyrimai paprastai atliekami šaltuoju metu, esant pakankamam (10-15 laipsnių) skirtumui tarp vidaus ir išorės temperatūrų, kai termovizinės nuotraukos tiksliai parodo nesandarias būsto vietas.

REKLAMA

Energinį efektyvumą didinančios priemonės

Daugiabučių atnaujinimo (modernizavimo) programa siūlo platų energinį efektyvumą didinančių priemonių pasirinkimą. Gyventojai gali apšiltinti sienas bei stogą, keisti bendrojo naudojimo patalpų ir atskirų butų langus, taip pat atnaujinti balkonus. Efektyviau energiją vartoti padės automatizuotos šildymo sistemos įsirengimas, kuri leidžia tolygiai paskirstyti reikalingos šilumą kiekvienam butui, karšto vandens sistemos pertvarkymas bei šilumos punktų modernizavimas.

Svarbu nepamiršti ir tokių priemonių kaip ventiliacijos ir rekuperacijos sistemos, nes jų dėka žiemą buto nebereikia vėdinti atidarius langus, taip prarandant didelį kiekį šilumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, papildomos investicijos leis ne tik taupyti šilumą, bet ir saugoti aplinką. Tokių atsinaujinančių energijos šaltinių kaip saulės jėgainė, saulės kolektoriai ar geoterminis šildymas įsirengimas leis sumažinti energijos šildymui kaštus.

Kiek šilumos sutaupoma?

Preliminarų energijos sutaupymą apskaičiuoja specialistai, rengdami investicijų planą, atsižvelgę į numatytas įgyvendinti energinį efektyvumą didinančias priemones.

Kadangi didžioji dalis daugiabučių pastatų vartoja labai daug šilumos energijos, todėl priklausomai nuo investicijų į namo atnaujinimą, daugiabučio modernizavimas vidutiniškai padeda sutaupyti apie 50 proc. energijos.

REKLAMA

Vien įgyvendinus tokias priemones kaip sienų, stogo šiltinimas, langų keitimas ir šildymo sistemų sutvarkymas įmanoma pasiekti net 50-60 proc. energijos sutaupymą.

Straipsnių serija Renovacija. DUK apima dažniausiai užduodamus klausimus: kodėl verta investuoti į daugiabučio atnaujinimą, kaip inicijuoti ir įgyvendinti projektą, kokias energinio efektyvumo didinimo priemones finansuoja valstybė ir kaip renovacija padeda tausoti gamtą, bei prisideda prie darnaus miestų vystymosi. Šiuo metu iki 2020 m. sausio 31 d. BETA priima paraiškas daugiabučiams atnaujinti. Daugiau informacijos galite gauti paskambinę nemokama telefono linija 8 800 200 12.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų