REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Aplinkos ministerija registravo dokumento projektą, kuriame nustatyta, kam ir už kokius automobilius bus mokama 1 tūkst. eurų kompensacija priduodant seną ir perkant naujesnį, mažiau taršų automobilį. Planuojama, kad nauja tvarka pradės veikti jau šį lapkritį.

Pirmadienį Aplinkos ministerija registravo dokumento projektą, kuriame nustatyta, kam ir už kokius automobilius bus mokama 1 tūkst. eurų kompensacija priduodant seną ir perkant naujesnį, mažiau taršų automobilį. Planuojama, kad nauja tvarka pradės veikti jau šį lapkritį.

REKLAMA

Ministro įsakymo „Dėl klimato kaitos programos kompensacinių išmokų fiziniams asmenims mažiau taršių judumo priemonių įsigijimui skatinimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ projekte numatyta, kad 1 tūkst. eurų kompensaciją bus mokama tik fiziniams asmenims.

Kompensacijos galės prašyti žmogus, kuris yra lengvojo (M1 klasės) automobilio savininkas, jį eksploatavęs, ne mažiau kaip 12 mėnesių, pridavęs šį automobilį sunaikinti ir gavęs eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimą (toliau – ENTP), ir šį automobilį išregistravęs iš registro kaip ENTP.

Taigi, sprendžiant iš projekto, priduoti sunaikinimui bus galima priduoti bet kokį automobilį (kad ir apynaujį), jei tik jis buvo eksploatuotas pastaruosius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Pridavęs sunaikinti seną automobilį, žmogus turės įsigyti ir savo vardu įregistruoti mažiau taršų automobilį arba jį įsigyti lizingo būdu.

Pareiškėjo mažiau taršaus automobilio atitikties arba registracijos liudijime turės būti nurodyta bendras išmetamas automobilio CO2 kiekis ir automobilio pirmosios registracijos data.

REKLAMA

Pagal projektą, mažiau taršiu automobiliu laikoma transporto priemonė (M1 klasės), kurios bendras išmetamas CO2 kiekis ne didesnis kaip 130 g/km, pirmosios registracijos data 2013 m. arba vėlesnė, o jos variklis varomas bet kuriais degalais ar elektra, tik ne dyzeliniu kuru.

Kompensacijos bus galima prašyti tik vieną kartą. Už tą patį automobilį kompensaciją bus galima gauti tik vieną kartą, net jeigu jis savininkus pakeistų kelis kartus.

Atkreiptinas dėmesys, kad norint gauti kompensaciją, ne tik reikės nusipirkti kitą automobilį, bet ir išlaikyti jį bent dvejus metus skaičiuojant nuo tos dienos, kai bus išmokėta kompensacija (nebent jis būtų nepataisomai suniokotas avarijoje).

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerija planuoja, kad šiemet kompensacijoms bus skirta 5 mln. eurų. Per kelerius metus tam iš viso numatyta 30 mln. eurų.

Taigi, šiemet kompensacijos gali tikėtis 5 tūkst. automobilių savininkų, o iš viso – apie 30 tūkst.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika taip pakomentavo parengtą dokumento projektą:

„Dar šiemet pirmieji 5 tūkst. Lietuvos gyventojų galės pasinaudoti 1 tūkst. eurų kompensacija mažataršio automobilio įsigijimui. Tikiuosi ši priemonė populiari ir kitų metų pradžioje galėsime skelbti antrąjį šaukimą automobilio atnaujinimui. Kol kas numatyta 30 mln. eurų – jie bus paskirsti per kelis artimiausius metus.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Regitros“ duomenimis, šiemet iki rugsėjo 1 d. Lietuvoje pirmą kartą registruota per 123 tūkst. naudotų ir per 30 tūkst. naujų lengvųjų (M1 klasės) automobilių.

Įvesti kompensacijas mažiau taršiems automobiliams planuojama dėl to, kad Vyriausybė taip pat planuoja apmokestinti taršius automobilius (kurių CO2 išmetimas viršija 130 g/km).

Kompensacijų tvarkos projektas išsiųstas derinti kitoms valdžios institucijoms, taip pat įvairioms asociacijoms. Su pačiu tvarkos projektu galima susipažinti paspaudus šią nuorodą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų