REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Estijos prokurorai antradienį pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamos didelio masto sukčiavimo su Europos Sąjungos lėšomis schemos viename šalies universitete.

Estijos prokurorai antradienį pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamos didelio masto sukčiavimo su Europos Sąjungos lėšomis schemos viename šalies universitete.

REKLAMA

„Šiandien prokuratūra jau yra susipažinusi ne tik su atvirai prieinamų šaltinių ir žiniasklaidos informacija, bet ir su dokumentais, susijusiais su byla, ir priėjo išvadą, kad siekiant patikrinti praėjusią savaitę [dienraštyje] „Postimees“ paskelbtus teiginius būtina pradėti baudžiamąjį tyrimą“, – naujienų agentūrai BNS pranešė prokuratūros atstovas Kaarelas Kallasas (Karelas Kalasas).

Praėjusią savaitę paskelbtame „Postimees“ straipsnyje keliami įtarimai, kad vienas Talino technikos universiteto (TTU) padalinys sistemingai mokėjo išmokas iš ES lėšų darbuotojams, nedalyvaujantiems Bendrijos finansuojamuose projektuose. Teisėsauga aiškinasi, ar tokie veiksmai tolygus sukčiavimui siekiant neteisėtai gauti lengvatą.

Dienraščio duomenimis, esama akivaizdžių įrodymų, kad Estijos mokslininkai sukčiavo, pateikdami Europos Komisijai suklastotus duomenis, o penkis mėnesius apie šią schemą žinojęs TTU rektorius Jaakas Aaviksoo (Jakas Aviksas) nesiėmė jokių veiksmų machinacijoms sustabdyti. Minėtame straipsnyje rašoma, kad apie šią schemą rektorius sužinojo ne vėliau kaip kovo viduryje, kai jam apie tai pranešė vienas doktorantas.

REKLAMA
REKLAMA

2016 metais šiam universitetui iš EK programos „Horizon“ buvo skirta 267 500 eurų. Lėšos buvo skirtos Ragnaro Nurkse (Ragnaro Nurksės) inovacijų ir valdymo institutui (RNI) už tarptautinio projekto „OpenGovIntelligence“ (OGI) įgyvendinimą. Be to, institutas taip pat sugebėjo įsisavinti paramą, skirtą Ekonomikos ir komunikacijų ministerijai.

REKLAMA

„Postimees“ surinkta informacija rodo, kad mokslininkai šią schemą tarpusavyje vadino „kūrybiška buhalterija“. Darbuotojams buvo nurodyta bendraujant internetu jokiais būdais nevartoti žodžio „sukčiavimas“. Abejojusiems šios schemos teisėtumu, RNI vadovai aiškindavo, kad tai yra vienintelis būdas išsaugoti dabartinį darbuotojų skaičių ir išvengti etatų mažinimo.

Remiantis „Postimees“, universiteto padalinys apgaule pasisavino 100 tūkst. eurų, kurie buvo neteisėtai išmokėti jo darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų