REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Kinija penktadienį pranešė įvedanti muitus 75 mlrd. JAV dolerių vertės importui iš JAV kaip atsaką į Vašingtono planuojamus muitus.

 

Baudžiamieji muitai, sieksiantys nuo 5 iki 10 proc., bus taikomi 5 078 iš Jungtinių Valstijų importuojamoms prekių rūšims ir įsigalios rugsėjo 1 bei gruodžio 15 dieną, pranešė Kinijos valstybės tarybos muitų tarnyba.

Pekinas taip pat paskelbė, kad nuo gruodžio 15 dienos įves 25 proc. muitus amerikietiškiems automobiliams ir 5 proc. muitus automobilių dalims.

Stiprėjantis dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prekybos karas didina nerimą dėl galimo JAV nuosmukio, nes muitai turi įtakos pasaulinei prekybai ir abiejų šalių augimui.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas jau yra įvedęs papildomus muitus 250 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms, o papildomi muitai 300 mlrd. JAV dolerių vertės importui įsigalios dviem etapais rugsėjo 1 ir gruodžio 15 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Kinija įvedė muitus maždaug 110 mlrd. JAV dolerių vertės importui iš JAV – beveik visam 120 mlrd. JAV dolerių vertės amerikietiškų prekių importui, įvežtų į šalį praėjusiais metais.

REKLAMA

Kai kurioms iš šių prekių muitai greičiausiai bus dar padidinti.

Muitų didinimas iš JAV pusės „lemia nuolatinį Kinijos ir JAV ekonominių ir prekybinių nesutarimų eskalavimą, pažeidžiantį abiejų valstybių vadovų susitarimą, pasiektą Argentinoje, bei susitarimą, pasiektą Osakoje“, – teigė Kinijos valstybės tarybos muitų tarnyba.

„Kinija yra priversta įvesti baudžiamuosius muitus spaudžiama JAV vienašališkumo ir prekybos protekcionizmo“, – pareiškė Muitų tarnyba.

„Išrinktasis“

Šiais metais Kinija panaikino baudžiamuosius muitus amerikietiškiems automobiliams ir jų atsarginėms dalims, taip pademonstruodama gerą valią, kol vyko prekybos derybos.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi trečiadienį D. Trumpas, gindamas prekybos karo su Kinija būtinybę, pavadino save „išrinktuoju“ ir pareiškė, kad jam lemta išspręsti Pekino problemą.

Tuo tarpu praėjusią savaitę JAV iždo obligacijų rinkoje pasirodė daug nerimo sukėlęs signalas, kai 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas kurį laiką buvo mažesnis nei dvejų metų obligacijų pajamingumas – įvyko inversija.

JAV pareigūnai pastarosiomis dienomis paskelbė, kad prekybos derybos su Kinija bus tęsiamos kitą mėnesį.

Visgi Kinijos prekybos ministerijos atstovas Gao Fengas ketvirtadienį teigė neturįs informacijos apie kitą susitikimų ratą, tačiau pažymėjo, kad abi pusės palaiko ryšius.

Dviejų ekonomikos milžinių kivirčai apima vis daugiau sričių, o jų pareigūnai ir atstovai spaudai kasdien kritikuoja vienas kitą dėl prekybos, teritorinių ginčų Pietų Kinijos jūroje, protestų Honkonge ir JAV veiksmų prieš Kinijos technologijų gigantę „Huawei“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų