REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gali būti, kad jau nuo kitų metų alkoholio mylėtojams sekmadieniais neteks į parduotuvę bėgti akis išdegus, norint degtinės ar alaus nusipirkti iki trijų dienos. Socialdarbietis Petras Čimbaras siūlo įstatymo pataisas, kurios leistų prekybą alkoholiu šventą dieną pailginti iki aštuntos vakaro. Pasak siūlytojo, trumpesnis prekybos alkoholiu laikas apčiuopiamos naudos neduoda. Tačiau dalis seimūnų tokio siūlymo kratosi.

Gali būti, kad jau nuo kitų metų alkoholio mylėtojams sekmadieniais neteks į parduotuvę bėgti akis išdegus, norint degtinės ar alaus nusipirkti iki trijų dienos. Socialdarbietis Petras Čimbaras siūlo įstatymo pataisas, kurios leistų prekybą alkoholiu šventą dieną pailginti iki aštuntos vakaro. Pasak siūlytojo, trumpesnis prekybos alkoholiu laikas apčiuopiamos naudos neduoda. Tačiau dalis seimūnų tokio siūlymo kratosi.

REKLAMA

Prieš vidurdienį statybininkas Romas kartu su kolega laisvą minutę atskuba į vieną prekybos centrą alaus. Tiesą sako ar ne, bet abu vyrai nusipirktą alkoholį žada saugoti penktadieniui arba šeštadieniu. O sekmadienis abiem diena išvis be alkoholio:

„Todėl, kad sekmadieniais aš blaivas. Penktadieniais ir šeštadieniais išgeriu, ir viskas.“

Ne į kamerą vyras paantrina, kad niekam nesinori grūstis į parduotuvę sekmadienį dar ir dėl to, kad alkoholio galima nusipirkti tik iki trečios valandos dienos:

REKLAMA
REKLAMA

„Pritarčiau, kad prekiautų iki aštuonių. Būtų daug geriau.“

Kiti pirkėjai ir pritaria, ir alkoholiui savaitgalį iš viso sako griežtą ne:

„Kad išvis neprekiautų. Neprekiautų išvis išeiginėmis dienomis, nes labai daug geriančių.“

REKLAMA

„Galbūt ne iki aštuonių, ne iki devynių, bet iki septynioliktos tai taip. Būtų ir neblogai.“

„Tada žmonės į „taškus“ nebeeitų. O dabar gi „taškai“ yra?“

Kaip tik tokie siūlymai – alkoholio prekybą sekmadieniais ilginti jau Seime. Idėjos autorius socialdarbietis Petras Čimbaras sako pats alkoholio vartojantis mažai. Bet politikas įsitikinęs, kad draudimas sekmadieniais alkoholiu prekiauti nuo po penkioliktos valandos alkoholio vartojimą tik skatina.

„Prieš penkioliktą valandą sekmadieniais, jeigu jūs buvot, pažiūrėkit, kas darosi prie alkoholinių skyrių. Tai praktiškai visi žmonės bando prisipirkti kuo daugiau. O jeigu žmogus prisiperka kuo daugiau, reiškia ir suvartoja kuo daugiau. O jeigu vartojimas būtų toks, koks nuo pirmadienio iki penktadienio, tai jis nusipirktų tiek, kiek jam reikia“, – sako socialdarbietis Petras Čimbaras.

REKLAMA
REKLAMA

Štai todėl P. Čimbaras siūlo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios leistų prekybą ir sekmadienį iki aštuntos vakaro, taip kaip yra kitomis savaitės dienomis. „Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis prieš tokį siūlymą. Politikias įsitikinęs, P. Čimbaro pataisos Seime patirs fiasko.

„Nežinau Seimo nario motyvų, ar tai noras įsiteikti apygardos rinkėjams, ar kažkokiems konkretiems rinkėjams, bet Seimas tikrai tokios tvarkos nekeis, aš esu tuo tikras“, – valstiečių žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Yra daug kvailysčių, pavyzdžiui paplūdimio kavinėse draudžiama vyno taurę išgert, lyg ten pijokai rinktųsi, ten sportininkai, poilsiautojai, kultūringi žmonės renkasi. Čia yra nesąmonė, o šitas dalykas apribojimas sekmadieniais tik iki trečios mano manymu yra visai neblogas“, – mano Liberalų sąjūdžio vadovas Eugenijus Gentvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Statistika sako, kad gėrimų mažėja. Mažėja visokių apsinuodijimų ir panašiai. Kita vertus ekonomiką tai veikia neigiamai iš tikro. Ir prie Latvijos tiksliau už sienos jūs rasite lietuviškai kalbančias pardavėjas, viskas lietuviams skirta. tai alkoholio parduotuvės, na, tai ne kažin kas“, – pasakoja konsevatorius Kęstutis Masiulis. 

Tačiau, patys valdantieji dėl siūlomos naujovės nėra vieningi. Tvarkiečių lyderis sako, kad prekyba alkoholiu sekmadieniais turi būti ilginama iki aštuntos vakaro ir dėl ekonomikos, ir dėl šešėlinio verslo plitimo, prie kurio neretai prisideda ir taksistai.

„Tai šiandiena taksisto iškvietimas kainuoja penkis eurus, atveža įvairaus alkoholinio gėrimo kokio tik jūs norite, plius du eurai už papildoma tą vadinamą butelį. Plius du eurai, tiek užsideda tą vadinamą antkainį“, – sako Remigijus Žemaitaitis.

REKLAMA

R. Žemaitaitis sako, esą trumpesnis laikas parduotuvėse didina ne tik nelegalią prekybą alkoholiu. Didina ir burnos skalavimo skysčio bei odekolono pardavimus:

„Tai burnos skalavimo skysčiai ir tie visi troinoj, jie nėra apmokestinti akcizų, mano skaičiavimais, buvo 16 mln. apyvarta iš jų užpraeitais metais. Tai ką, norit pasakyti, visi naudoja troinoj odekoloną po skutimosi? Paklausykit vyrai, kuris naudojat? Aš pažiūrėčiau, ar bobos jus įsileistų į miegamą, kai duotų lauk per duris.“

Idėjos siūlytojas nepritariantiems jo sumanymui ilginti prekybos alkoholiu sekmadieniais laiką sako, jeigu nebūtų pritarta idėjai, sieksiąs prekybos valandų ilginimo bent daliai svaigiųjų.

REKLAMA

„Tegu siūlo. Tegu mes uždraudžiam stipriuosius. Tegu. Uždrauskim, aš nieko prieš. Bet silpnuosius… Vyną pavyzdžiui, silpną alų. Kitus gėrimus, mes galim juos palikti, diskutuotkim“, – mano P. Čimbaras.

Laisvosios rinkos institutas teigia, kad valdžios skaičiavimai, jog vartojančių alkoholį per dvejus metus po draudimų sumažėjo, neatitinka tiesos. Esą ir dabar degtinę ar alų sekmadienį parduodant trumpiau, pirmadienio rytą girtų darbe nesumažino. Tai rodo patikrinimas alkotesteriais.

„Tokie sektoriai, kaip pavyzdžiui logistika, transportas, statybos, ten privalomas testavimas, ar pūtimas į alkotesterį. Kaip buvo tokių žmonių apie trečdalį procento, ar pusę procento, kurie pirmadienį ateina su kvapeliu, tai tiek pat jų ir dabar liko. Faktas, kad tas laikas neišgydo nuo priklausomybių“, – mano LLRI ekspertė Ieva Valeškaitė.

Jeigu vis tik Seimas pritartų prekybos alkoholiu sekmadieniais ilginimui iki dvidešimtos valandos, jis įsigaliotų nuo kitų metų pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų