REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per kelerius artimiausius metus Lietuvos įstatymai turės būti pakeisti taip, kad bent 2 mėnesius vaikus turės prižiūrėti vyrai, kitaip atitinkamos išmokos nebus mokamos. Tačiau net ir tokiu atveju mūsų šalyje garantijos tėvams bus vienos iš dosniausių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje.

Per kelerius artimiausius metus Lietuvos įstatymai turės būti pakeisti taip, kad bent 2 mėnesius vaikus turės prižiūrėti vyrai, kitaip atitinkamos išmokos nebus mokamos. Tačiau net ir tokiu atveju mūsų šalyje garantijos tėvams bus vienos iš dosniausių ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje.

REKLAMA

Lietuvos įstatymuose numatyta, kad darbuotojoms suteikiamos nėštumo ir gimdymo atostogos – 70 kalendorinių dienų iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo. Už šias 18 savaičių (156 dienas) „Sodra“ moka motinystės išmokas.

Darbuotojams po vaiko gimimo suteikiamos 30 dienų nepertraukiamos trukmės tėvystės atostogos, per kurias mokama tėvystės išmoka.

Pagal šeimos pasirinkimą motinai, tėvui seneliams ar kitiems giminaičiams faktiškai globojantiems vaiką suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti, iki jam sukanka 3 metai. Atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis, taip pat pakaitomis.

REKLAMA
REKLAMA

Motinystės ir tėvystės išmokų dydis yra 77,58 proc. kompensuojamo uždarbio. Tiesa, jeigu motinystės išmokai jokios lubos netaikomos, tai maksimalus kompensuojamas uždarbis tėvystės arba vaiko priežiūros išmokoms apskaičiuoti negali viršyti 2 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių.

REKLAMA

Kaip skelbia „Sodra“, didžiausia tėvystės ir vaiko priežiūros išmoka yra 1942,45 euro „iki mokesčių“. Maksimali vaiko priežiūros išmoka per mėnesį, jei pasirinkote išmoką gauti dvejus metus, pirmaisiais metais maksimalus jos dydis yra 1359,81 euro, antraisiais – 776,93 euro.

Susumavus visą motinystės ir vaiko priežiūros atostogų, per kurias mokamos išmokos, trukmę, išeitų, kad ji siekia beveik 112 savaičių. Tai būtų 70 dienų iki gimdymo ir 2 metai (2x356 dienos) po vaiko gimimo. 

Gimus vaikui – jokių garantuotų išmokų

Jungtinės Amerikos Valstijos daugeliui atrodo kaip svajonių šalis. Tačiau mažiau uždirbantiems tėvams vaiko gimimas gali tapti tikru galvos skausmu.

REKLAMA
REKLAMA

JAV neturi federalinio įstatymo, kuriuo būtų nustatytos mokamos atostogos dėl vaiko gimimo ar jo priežiūrai.

Vienintelis dalykas, ką dirbantiesiems garantuoja Šeimos ir ligos atostogų įstatymas, tai iki 12 savaičių trukmės nemokamas atostogas. Kaip skelbia JAV Darbo departamentas, per jas žmogui paliekama darbo vieta.

Tiesa, kai kurios JAV valstijos, pvz., Kalifornijos ar Niujorko yra įteisinusios iš dalies apmokamas atostogas vaikui pagimdyti ir prižiūrėti.

Kai kurios kompanijos tokiais atvejais savanoriškai suteikia savo darbuotojams skirtingos trukmės mokamas atostogas. Pvz., „Google“ siūlo 12 apmokamų savaičių tėvams ir 18 savaičių mamoms, „Facebook“ ir „Ikea“ suteikia 4 mėnesius apmokamų atostogų dėl vaiko gimimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anglams ir airiams – fiksuotos išmokos

Lietuvos emigrantų pamėgtoje Jungtinėje Karalystėje atostogos vaikui gimdyti ir prižiūrėti taip pat nėra tokios ilgos ir dosnios kaip Lietuvoje.

Kaip skelbiama oficialiame šios šalies Vyriausybės tinklapyje, valstybė garantuoja 52 savaičių trukmės motinystės atostogas. 26 savaitės laikomos įprastinėmis atostogomis, o kitos 26 – papildomomis.

JK valstybinė motinystės išmoka mokama daugiausia 39 savaites. 6 pirmas savaites mokama motinystės išmoka, kuri sudaro po 90 proc. vidutinės savaitinės algos (neatskaičius mokesčių). Per likusias 33 savaites mokama po 148,68 svarų sterlingų (164,5 euro) per savaitę arba 90 proc. vidutinės algos (mokama ta išmoka, kuri yra mažesnė).

REKLAMA

Be to, tėvai gali tarpusavyje pasidalinti 57 savaičių vaiko priežiūros atostogas, iš kurių iki 37 savaičių gali būti apmokamos. Maksimali išmoka taip pat yra 148,68 svarų sterlingų (164,5 euro) per savaitę arba 90 proc. vidutinės algos neatskaičius mokesčių.

Kiekvienais metais kol vaikui sueis 18 metų tėvai taip pat turi teisę pasiimti nemokamų vaiko priežiūros atostogų. Bendra jų trukmė – 18 savaičių, bet ne daugiau nei 4 savaitės per vienerius metus.

Airijoje mokamos motinystės atostogos trunka 26 savaites. Kiekvieną savaitę mokama fiksuoto dydžio 245 eurų išmoka visiems jos gavėjams. Tai būtų po 980 eurų per mėnesį. Tokio paties dydžio fiksuotas išmokas gauna ir tėvai, išėję tėvystės atostogų. Tiesa, jų trukmė – vos 2 savaitės.

REKLAMA

Kiekvienais metais, kol vaikus sueis 8 m., Airijos dirbantieji kasmet gali paimti 2 savaites mokamų vaiko priežiūros atostogų. Bendra šių atostogų trukmė per kelerius metus palaipsniui didinama nuo 18 iki 26 savaičių. Airijoje taip pat suteikiamos nemokamos vaiko priežiūros atostogos.

Išmokos Vokietijoje ir Norvegijoje

Vokietijoje motinystės atostogos trunka 6 savaites iki gimdymo ir 8 savaites po jo. Šiuo laikotarpiu garantuojamas visas moters gautas atlyginimas.

Vėliau tėvai turi teisę į vaiko, kol jam sukaks treji metai, priežiūros atostogas. Tiesa, išmokos mokamos ne visą jų laiką, o tik už 12 mėnesių, jeigu vaiką prižiūri tik vienas iš tėvų arba 14 mėnesių, jeigu šį laiką dalijasi abu tėvai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išmokų dydis priklauso nuo darbuotojo darbo užmokesčio. Paprastai ji sudaro apie 65 proc. buvusio atlyginimo. Minimali išmokos suma yra 300 eurų per mėnesį, o maksimali – 1800 eurų.

Norvegijoje gimus vaikui, teisę į atostogas ir išmokas turi abu tėvai. 100 proc. kompensuojamo darbo užmokesčio dydžio išmoka mokama iš viso 49 savaites, o 80 proc. dydžio – 59 savaites.

Lietuvoje kaip ir daugelyje kitų šalių galioja skirtingi reikalavimai išmokoms gauti. Pvz., išmokų gavėjas turi būti pradirbęs ir mokėjęs mokesčius tam tikrą minimalų laikotarpį arba gavęs minimalias pajamas ir pan.

Kaip rodo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) duomenys, Lietuvoje išlaidos socialinėms išmokoms, skaičiuojamos kaip bendrojo vidaus produkto dalis yra kur kas mažesnės nei EBPO vidurkis ir tam pat nesiekia daugelio kitų ES šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų