REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didesni pajamų mokesčiai uždirbantiems daugiau, platesnis nekilnojamojo turto apmokestinimas, taršos mokesčiai ir kitos priemonės yra neišvengiamos, siekiant įgyvendinti įsipareigojimus dėl išmokų didinimo ir didesnio valstybės biudžeto.

Didesni pajamų mokesčiai uždirbantiems daugiau, platesnis nekilnojamojo turto apmokestinimas, taršos mokesčiai ir kitos priemonės yra neišvengiamos, siekiant įgyvendinti įsipareigojimus dėl išmokų didinimo ir didesnio valstybės biudžeto.

REKLAMA

Apie tai ketvirtadienį Seime kalbėjo naujai į premjero pareigas teikiamas Saulius Skvernelis.

Paklaustas, kaip žada užtikrinti, kad būtų įgyvendinti naujo prezidento pažadai didinti mokesčių perskirstymą, gausesnes valstybės biudžeto pajamas, taip pat mažinti pajamų nelygybę, jis sakė:

„Kalbant apie tikslą per penkis metus padaryti proveržį, tai čia bus reikalinga diskusija šiuo atveju su šalies prezidentu, kaip jis mato savo tam tikrų programinių nuostatų įgyvendinimą.“

Laikinasis premjeras neslėpė, kad mokesčių didinimas yra neišvengiamas.

„Aš manau, kad tai, kas yra suplanuota ir planuojama, kalbant tiek galbūt apie didesnį mokesčių progresyvumą ir nėra ką slėpti, tai nėra diskusijos iš esmės, mes turėsime priiminėti sprendimus, kas susiję su mokesčiais, kurie tiesiogiai neįtakoja mūsų fiskalinę drausmę ir išlaidavimą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra tie patys nekilnojamojo turto mokesčiai, ekologiniai mokesčiai, susiję su transporto sritimi ir mes esame pasirengę juos įvedinėti, pristatyti. Kol kas tai galbūt daugiau skatinančios priemonės, kad būtų saugoma pirmiausia siekiami tie tikslai, kas susiję su aplinkos tarša.

REKLAMA

Tačiau tos priemonės taip pat leis generuoti į valstybės biudžetą ar rinkliavų forma, ar tiesioginių įplaukų, didesnes pajamas, kaip mes įvardinsime, ar tai bus mokestis, ar tai bus rinkliava – jau yra detalės“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jo teigimu, šiuos žingsnius neišvengiamai turėsime daryti, nes „vien iš šešėlio neišspausime tiek, kiek reikia šiems įsipareigojimams įgyvendinti“.

Tiesa, ministras pirmininkas nedetalizavo, kada tiksliai ir kokie mokesčių pakeitimai bus parengti ir priimti.

Primename, kad nuo šių metų pradžios įsigaliojo mokesčių pakeitimai, dėl kurių pajamų suma, viršijanti 120 vidutinių darbo užmokesčių sumą yra apmokestinama 27 proc. dydžio gyventojų pajamų mokesčio tarifu. Mažesnėms ir kai kurioms specifinėms pajamoms taikomas 20 proc., 15 proc., 5 proc. arba 0 proc. tarifas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, itin dideles pajamas gauna ir dėl to didesnį mokesčio tarifą moka labai mažai asmenų.

Apmokestinant nekilnojamąjį turtą taip pat taikomi didėjantys mokesčio tarifai. Priklausomai nuo apmokestinamojo turto vertės jie svyruoja nuo 0,5 proc. iki 2 proc. Tiesa, iki šios neapmokestinamas nekilnojamasis turtas, kurio vertė nesiekia 220 tūkst. eurų. Dėl to, pvz., nei S. Skvernelio, nei prezidento Gitano Nausėdos namai, esantys itin patraukliose vietose, visai neapmokestinami.

Bene daugiausia diskusijų visuomenėje kelia taršių automobilių apmokestinimas.

Šių metų balandį Vyriausybė patvirtino Nacionalinį taršos mažinimo planą.

Jame numatyta, kad bus sukurtos finansinės paskatos (fiksuoto dydžio vienkartinė kompensacija) fiziniams asmenims, atidavusiems nustatytą laiką Lietuvoje eksploatuotą taršų lengvąjį automobilį kaip eksploatuoti netinkamą transporto priemonę, skirtos atsiskaityti už viešojo transporto paslaugas elektroninių bilietų sistemose arba įsigyti mažos taršos kriterijus atitinkantį lengvąjį automobilį. Kol kas kalbama apie 1 tūkst. eurų paskatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisės aktų projektų, kuriuose būtų įtvirtintas vienoks ar kitoks automobilių apmokestinimas, kol kas nėra oficialiai registruota. Tačiau žadama, kad apmokestinami bus tik naujai įsigyti taršūs automobiliai, o pirktiems anksčiau toks mokestis nebus taikomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų