REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentinei Antikorupcijos komisija pareiškus, kad Vyriausybė turėtų pakeisti birželį patvirtintas naujas valstybinės medienos pardavimo taisykles, premjeras Saulius Skvernelis žada, kad tvarka keisis nuo lapkričio.

Parlamentinei Antikorupcijos komisija pareiškus, kad Vyriausybė turėtų pakeisti birželį patvirtintas naujas valstybinės medienos pardavimo taisykles, premjeras Saulius Skvernelis žada, kad tvarka keisis nuo lapkričio.

REKLAMA

„Nutarimas, kuris buvo priimtas, yra laikinas. Numatyta nuo lapkričio 1 dienos keisti. Vyriausybė privalo reaguoti į situaciją, kuri susiklosčiusi šiandien kalbant apie medienos rinką, turi žiūrėti atsakingai, ne vien į emocinį dalyką“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą teigė S. Skvernelis.

Jis skeptiškai įvertino Konkurencijos tarybos šią savaitę paskelbtas išvadas dėl naujas valstybinės medienos pardavimo tvarkos.

„Daug turime tokių pačių įžvalgų, galėčiau paminėti ne vieną sritį, kur abejojama arba manoma. Jeigu bus konstatuota, kad tai yra galimas procedūrinis pažeidimas arba konkurencijos teisės pažeidimas, aišku, Vyriausybė reaguos, bet mes turime pavyzdžių, kai buvo manoma, kad yra pažeista konkurencijos teisė, bet iš tos pačios Europos Komisijos sulaukėme kitokių sprendimų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurencijos taryba nurodė, kad Vyriausybės birželį patvirtinta valstybinės medienos pardavimo tvarka suteikia tam tikrai pirkėjų grupei pirmenybinę teisę sudaryti ilgalaikes ir pusmetines sutartis dėl medienos įsigijimo aukcionuose. Tvarkoje numatyta, kad jei aukcionuose keli pasiūlymai pateikiami vienodomis kainomis, pirmenybė teikiama pirkėjui, kuris atitinka sąlygas, susietas su ankstesniu laikotarpiu vykdyta veikla.

REKLAMA

Europos Teisės departamento vyresnysis patarėjas Ričardas Dzikovičius Antikorupcijos komisijos nariams šį trečiadienį pareiškė, kad dalis Vyriausybės patvirtintų naujos tvarkos nuostatų turėjo atsidurti įstatyme, o ne žemesnio lygio teisės aktuose.

„Dalis nuostatų įstatymų reguliavimo, o ne poįstatyminių aktų reguliavimo lygmens. Visa tai turi atsidurti įstatyme“, – aiškino R. Dzikovičius.

Konkurencijos tarybos atstovė Justina Paulauskaitė pranešė, kad taryba derinimo stadijoje naujos tvarkos nevertino, tačiau per svarstymą Vyriausybės posėdyje ministrai buvo įspėti apie jos trūkumus.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybės tikinimu, sprendimą atpiginti medieną lėmė nuo šių metų pradžios labai sumažėjusias žaliavinės medienos ir miško kirtimo liekanų kainos – kai kurios jų krito iki 40 proc. – ir siekiant išvengti pakartotinių aukcionų bei sumažinti su jais susijusias pirkėjų ir pardavėjų išlaidas.

Iš posto besitraukiantis Valstybinių miškų urėdijos vadovas Marius Pulkauninkas yra sakęs, kad nauja tvarka leis medieną parduoti ne 20 proc., o net iki 40 proc. pigiau. Dėl to, anot jo, urėdija netektų maždaug trečdalio – 68 mln. eurų pajamų per metus.

Kritikos iniciatyvai pateikė ir Seimo opozicijos atstovai, kurie, remdamiesi STT išvada, teigė, jog keičiamos medienos pardavimo taisyklės sudaro sąlygas stambiesiems perdirbėjams pigiai pirkti perteklinę medieną ir ją perparduoti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų