REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuo metu viliečiai už šiukšlių išvežimą moka per mažai, dėl to kitais metais šią paslaugą reikėtų gerokai branginti. Toks sostinės savivaldybės specialistų parengtas sprendimas buvo svarstomas miesto taryboje. Tačiau trečiadienį skubiai jo priimti nepavyko.

Šiuo metu viliečiai už šiukšlių išvežimą moka per mažai, dėl to kitais metais šią paslaugą reikėtų gerokai branginti. Toks sostinės savivaldybės specialistų parengtas sprendimas buvo svarstomas miesto taryboje. Tačiau trečiadienį skubiai jo priimti nepavyko.

REKLAMA

Nors po pateikimo tarybos nariai pritarė projektui, tačiau toliau jis bus svarstomas komitetuose. Skubos tvarka jo priimti niekas nebesiūlė, nors visai neseniai Vilniaus savivaldybė išplatino pranešimą, kad didesnė rinkliava už šiukšlių išvežimą bus priimta dar liepos 10 d.

Už projekto sprendimą balsavo 19 tarybos narių, daugiausia atstovaujančių valdančiajai Laisvės partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, taip pat Lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos „Krikščioniškų šeimų sąjungos“ frakcijų koalicijai.

Prieš buvo 8 tarybos nariai, o vienas – susilaikė. Galutinis sprendimas dėl šiukšlių brangimo Vilniuje turėtų būti priimtas po dviejų savaičių.

REKLAMA
REKLAMA

Projektą pristatęs Vilniaus savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas Valdas Juodis tarybos posėdyje aiškino, kad rinkliava didės dėl to, kad anksčiau atliekų tvarkytojai buvo nustatę mažesnes kainas, kad jas tvarkant surenkama mažiau rinkliavų negu patiriama išlaidų ir kt.

REKLAMA

Anot jo, rinkliavos didėja nuo 117 eurų iki 160 eurų už toną. Esą taip bus atsižvelgiama į principą, kad mokama už šiukšlių svorį. naujus mokestinius pranešimus gyventojai gaus kitų metų pradžioje.

Vedėjas žadėjo, kad ateityje bus sudaroma galimybė bendrąsias atliekas suskaičiuoti individualiai, pagal daugiabučių gyventojų sukauptas šiukšles, o ne pagal jų būsto gyvenamą plotą.

Prieš kurį laiką Vilniaus miesto savivaldybė išplatino pranešimą, kuriame pripažino, kad po atliekų išvežimo reformos netinkamai apskaičiavo paslaugos kainą ir ją sumažino per daug.

REKLAMA
REKLAMA

„Po reformos pradėję dirbti atliekų vežėjai suprato neįvertinę svarbių veiksnių. Pavyzdžiui, kad rinkliavą už šiukšlių išvežimą pavyks surinkti ne iš visų miestiečių, kad bus neatitikimų tarp gyventojų deklaruojamo būsto ploto ir duomenų registrų centre. Taigi, ilgainiui vežėjai pradėjo dirbti nuostolingai, todėl vos tik pradėję vykdyti sutartis, nusprendė jas nutraukti.

Norint užtikrinti sklandų paslaugų teikimą vilniečiams ir nenuostolingą veiklą aptarnaujančioms įmonėms, buvo atsižvelgta į papildomus veiksnius ir paskelbtas naujas konkursas. Pasikeitus sąlygoms, pakilo ir kaina“, – pranešime cituotas Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus (VASA) direktorius Rimantas Juknevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis skaičiavo, kad pavyzdžiui, 60 kv. m ploto buto Vilniuje savininkai iki reformos pradžios mokėjo apie 5,40 euro per mėn., pernai po reformos starto kaina nukrito iki 2,83 euro per mėn., o nuo kitų metų mokėtų apie 4,79 euro per mėn.

Taigi kitąmet, palyginti su šiais metais, šiukšlių išvežimas tokio buto gyventojams brangs beveik 2 eurais per mėnesį arba beveik 24 eurais per metus. Tai yra apie 70 proc.

Pasak direktoriaus, individualaus 175 kv. m ploto namo gyventojams, iki reformos už atliekų surinkimą mokėjusiems apie 6,70 euro per mėnesį, nuo 2020 m. mokestis ūgtels iki 8,16 euro per mėn.

Esą Kaune šiuo metu analogiško ploto namo gyventojai už atliekų surinkimą moka 14,18 euro per mėn., Klaipėdoje – 6,80 euro per mėnesį (2020 m. mokesčiai šiuose miestuose dar neapskaičiuoti).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų