REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstybei priklauso daug ir įvairaus turto. Nustojus jį naudoti, turtas parduodamas. Šiuo metu vienas įdomiausių parduodamų dalykų – pasieniečių sraigtasparnis. Kodėl nuspręsta jį parduoti ir kiek kainuoja nusipirkti sraigtasparnį?

Lietuvos valstybei priklauso daug ir įvairaus turto. Nustojus jį naudoti, turtas parduodamas. Šiuo metu vienas įdomiausių parduodamų dalykų – pasieniečių sraigtasparnis. Kodėl nuspręsta jį parduoti ir kiek kainuoja nusipirkti sraigtasparnį?

REKLAMA

Liepos pradžioje registruotas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo siūloma papildyti aukcione parduodamo turto sąrašą.

Be kita ko, į sąrašą įtrauktas ir sraigtasparnis „Airbus Helicopters EC-145“. Tai yra dvimotoris, aštuonių vietų aparatas, kurio registracijos ženklas LY-HCF.

Dabar aparatas priklauso Valstybės sienos apsaugos tarnybai (VSAT) prie Vidaus reikalų ministerijos. Paklausta, kodėl nuspręsta parduoti skraidantį aparatą, ministerija atsiuntė tokį komentarą:

„VSAT pateiktais duomenimis, sprendimas atsisakyti EC-145 buvo priimtas siekiant optimizuoti tarnybos turimų sraigtasparnių tipų skaičių, t. y. nuo dabar esančių 3 tipų pereiti prie 2.

REKLAMA
REKLAMA

Kad VSAT turi optimizuoti aviacijos parką pereinant iš 3 tipų sraigtasparnių prie 2 tipų, buvo įvardinta ir Valstybės kontrolės išvadoje, taip pat VRM pavestų valdymo sričių 2019–2021 m. strateginiame veiklos plane VSAT vadui pavesta optimizuoti aviacijos parką.“

REKLAMA

Ministerija informavo, kad aukcione numatytas parduoti sraigtasparnis kainavo apie 8,6 mln. eurų, jis įsigytas 2006 metais. Orlaivis esą eksploatuojamas, tačiau šiuo metu laukiama, kol bus atlikti remonto darbai.

Vyriausybės nutarimo projekte nurodoma, kad balansinė orlaivio vertė yra 1 320 eurų. Tačiau jo rinkos kaina gali būti gerokai didesnė. Kokia tiksliai ji bus, paaiškės surengus aukcioną.

Beje, viename VSAT vado įsakyme nurodyta, kad per 2015–2017 m. parduodamu orlaiviu faktiškai buvo skraidyta daugiau kaip 308 val. Oficialiai patvirtintas vienos valandos skrydžio įkainis – 2024,69 euro (su PVM).

REKLAMA
REKLAMA

Kaip paaiškino Turto banko komunikacijos vadovas Tomas Bagdonas, sraigtasparnis įtrauktas į Vyriausybės nutarimo dėl valstybės funkcijoms atlikti nereikalingo turto sąrašo projektą. Juo šiuo metu naudojasi Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

„Vyriausybės nutarimu perdavus sraigtasparnį Turto bankui, mes rūpinsimės jo pardavimu. Kaip ir parduodant nekilnojamąjį turtą, bus užsakytas nepriklausomas turto vertinimas, kad būtų nustatyta sraigtasparnio rinkos vertė. Gavus vertinimą, bus aiški ir pradinė kaina, kuri bus skelbiama aukcione“, – komentavo vadovas.

Jo teigimu, perėmus turtą, jis dažniausiai pardavimui paruošiamas per tris mėnesius, tačiau šis terminas gali svyruoti į abi puses dėl įvairių aplinkybių: turto inventorizacijos, turto vertinimo ir t.t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kitas valstybei priklausantis turtas, sraigtasparnis bus parduodamas per aukcionų sistemą www.evarzytines.lt, o informacija apie jo pardavimą pasirodys Turto banko internetinėje svetainėje.

Esą tai ne pirmas valstybei priklausantis transporto objektas, kurį pardavinės Turto bankas. Šiuo metu yra pardavinėjamas ir laivas „Darius“, kuris buvo perimtas iš Žuvininkystės tarnybos. Praėjusiais metais buvo parduotas lėktuvas AN-26B, kurį Turto bankas perėmė iš Vilniaus Gedmino technikos universiteto.

Laivas „Darius“ paskutiniojo aukciono metu buvo pardavinėjamas už 194 tūkst. eurų sumą. Iš viso buvo paskelbti du jo aukcionai, tačiau jie neįvyko – buvo susidomėjusių, tačiau neatsirado dalyvių. Laivui bus skelbiamas pakartotinis aukcionas. Lėktuvas buvo parduotas už 74 tūkst. eurų sumą penktojo aukciono metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų