REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje prasidėjo mėlynių sezonas, tačiau uogautojų ar mėgstančių valgyti šias uogas tai nelabai džiugina. Dėl sudėtingo pavasario ir itin kaitrios vasaros pradžios mėlynės menkos, o jų surasti gali būti sudėtinga. Dėl šios priežasties uogų kainos gerokai išaugo, kai kur už litrą mėlynių prašoma net 8 eurų.

Lietuvoje prasidėjo mėlynių sezonas, tačiau uogautojų ar mėgstančių valgyti šias uogas tai nelabai džiugina. Dėl sudėtingo pavasario ir itin kaitrios vasaros pradžios mėlynės menkos, o jų surasti gali būti sudėtinga. Dėl šios priežasties uogų kainos gerokai išaugo, kai kur už litrą mėlynių prašoma net 8 eurų.

REKLAMA

Netoli Marijampolės gyvenantis Valentinas į Kazlų Rūdos miškus atvažiuoja grybų ir uogų – šiuo metu sirpsta mėlynės ir turėtų dygti voveraitės. Vyras čia uogauja ir grybauja kiekvienais metais nuo vaikystės.

Valentinas sako, kad į mišką buvo atvažiavęs ir prieš savaitę. Tada rado dvi voveraites bei kelias mėlynes. Miškas, pasak jo, buvo tuščias, todėl dabar nusprendė pažiūrėti, ar situacija pasitaisė.

„Kūda“ čia toj vietoj visai. Mažulės ir mažai. Reikia eiti ieškoti kitur“, – nerimauja Valentinas.

Mėlynių gerokai mažiau nei pernai

Miško gėrybių rinkėjai ir pardavėjai sako, kad šiemet situacija su uogomis labai prasta, nors jau prasidėjo pats mėlynių sezonas. Štai Marijampolės turguje šias uogas parduoda vos keli prekiautojai.

REKLAMA
REKLAMA

Pardavėja Jūratė pasakoja, kad mėlynes surinko Dzūkijos miškuose, tačiau pastebi, kad uogos mažos ir jų yra labai nedaug.

„Labai mažai. Pirmos nušalo, kai buvo šalnos, o dabar nudžiūvo. Labai sunkiai rinkosi, labai mažai pririnkome, labai mažos, uodai užpuolė“, – įžvalgomis dalinasi pašnekovė.

REKLAMA

Uogų kaina siekia ir 8 eurus

Už litrą mėlynių Marijampolės turguje prašoma 5 eurų. Didesniuose Lietuvos miestuose kaina siekia už litrą uogų siekia 7–8 eurus.

Marijampolietis Tautvydas siūlo nusipirkti sodo gėrybes – serbentus, vyšnias, o kitą savaitę pradės pardavinėti lietuviškas šilauoges. Visgi, mėlynėmis šiemet Tautvydas nusprendė neprekiauti.

„Miško uogų neturime, nes paprasčiausiai yra per sausa. Neapsimoka į miškus važiuoti. Visas birželis buvo sausas, tai jau geriau namų uogos. Per daug laiko užims prisiskinti“, – pastebi pardavėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Žmonės miško gėrybes perka vangiai

Pardavėjai sako, kad dėl didelės mėlynių kainos žmonės jų pirkti neskuba.

„Tikriausiai dar visi laukia pigimo, tikisi, kad jų bus daugiau. Tačiau, ko gero, šiemet ir kaina tokia laikysis, ir bus dar brangesnės. Tiesiog jų nėra (mėlynių – aut. past.)“, – sako prekiautoja Jūratė.

Su tuo sutinka ir kalbintas uogų pardavėjas Tautvydas. Vyras teigia, kad dėl mažo pirkėjų skaičiaus kaltas kainų augimas.

„Kainos kiekvienais metais vis didėja, o pirkėjų yra vis mažiau. Tokia išvada peršasi, kad per brangu tiesiog yra“, – mano Tautvydas.

Kai kurie prekiautojai mėlynes parduoda brangiau

Pakelėse taip pat galima nusipirkti mėlynių, tačiau čia jos brangesnės nei turguje. Štai Marijampolės turgavietėse litras mėlynių kainuoja penkis eurus, o pavažiavus kiek daugiau nei 20 kilometrų, pakelėje kaina šokteli dar 2-3 eurais, tad kainuoja nuo 7 iki 8 eurų. Voveraičių litras šiuo metu kainuoja 4–5 eurus už litrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Penki eurai. Čia litras, skaitosi. Kada norisi, tai nedaug čia yra. Visai nieko“, – teigia pirkėjas.

Uogautojas Valentinas taip pat priduria, kad šių metų pavasaris ir vasaros pradžia uogienojams buvo labai nepalankūs dėl šalnos, o vėliau – sausros.

„Kol kas prasti metai. Karščiai ir viskas. Jei ne karščiai, tai rudenį grybų bus. Bet uogų jau daugiau nebus“, – pastebi Valentinas.

Kad uogų ir grybų kainos Lietuvoje kol kas tikrai aukštos, pastebi ir užsieniečiai. Štai pora iš Suomijos, keliaujanti per Lietuvą ir stabtelėjusi Suvalkijoje pailsėti, sako, kad šiuo metu ir pas juos mėlynių kaina yra panaši.

„Mėlynės? Už kilogramą – septyni eurai. Bet pas mus daug jų yra. Manyčiau, daug“, – kalba užsienietė.

Uogautojai ir grybautojai viliasi, kad bent grybų sezonas bus geresnis nei uogų. Kol kas voveraitės dygsta negausiai. Tačiau užtektų geros liūties, ir grybienojai esą atsigautų.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų