REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didesnius vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą dydžius kitiems metams Vilniaus savivaldybės taryba planuoja tvirtinti liepos 10 d. Nors rinkliava didės ir toliau didžią dalį rinkliavos lems ne išvežamų šiukšlių kiekis, o gyventojų butų ir namų plotas.

Didesnius vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą dydžius kitiems metams Vilniaus savivaldybės taryba planuoja tvirtinti liepos 10 d. Nors rinkliava didės ir toliau didžią dalį rinkliavos lems ne išvežamų šiukšlių kiekis, o gyventojų butų ir namų plotas.

REKLAMA

Savivaldybė praneša, kad šis sprendimas užbaigs pernai pradėtą atliekų surinkimo reformą. Planuojama, kad šios paslaugos kaina ūgtels, tačiau iki reformos buvusio lygio esą nesieks.

Žadama, kad įvedus naujas pataisas nebus apmokestinamas garažų bei sodų be statinių sklypų plotas, bus galima užsisakyti dažnesnį arba vienkartinį atliekų išvežimą.

Taip pat nuo kitų metų įvedamas rinkliavos už atliekų surinkimą skaičiavimo pagal svorį koeficientas, kuris lems 25 proc. rinkliavos dydžio – kitą dalį sudarys rinkliava, skaičiuojama nuo gyvenamojo ploto. Toks sprendimas leis geriau valdyti finansinius srautus, turėtų atgrasyti nuo „atliekų turizmo“ ir nelegalaus šiukšlinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Po reformos pradėję dirbti atliekų vežėjai suprato neįvertinę svarbių veiksnių. Pavyzdžiui, kad rinkliavą už šiukšlių išvežimą pavyks surinkti ne iš visų miestiečių, kad bus neatitikimų tarp gyventojų deklaruojamo būsto ploto ir duomenų registrų centre. Taigi, ilgainiui vežėjai pradėjo dirbti nuostolingai, todėl vos tik pradėję vykdyti sutartis, nusprendė jas nutraukti.

REKLAMA

Norint užtikrinti sklandų paslaugų teikimą vilniečiams ir nenuostolingą veiklą aptarnaujančioms įmonėms, buvo atsižvelgta į papildomus veiksnius ir paskelbtas naujas konkursas. Pasikeitus sąlygoms, pakilo ir kaina. Tačiau tai reiškia ne tik sklandesnį šiukšlių surinkimo procesą, bet ir nuolatos gerinamą paslaugų kokybę“, – pranešime cituojamas Vilniaus atliekų sistemos administratoriaus (VASA) direktorius Rimantas Juknevičius.

Jis skaičiavo, kad pavyzdžiui, 60 kv. m buto Vilniuje savininkai iki reformos pradžios mokėjo apie 5,40 euro per mėn., pernai po reformos starto kaina nukrito iki 2,83 euro per mėn., o nuo kitų metų mokėtų apie 4,79 euro per mėn. Taigi kitąmet, palyginti su šiais metais, šiukšlių išvežimas brangs beveik 70 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak direktoriaus, individualaus 175 kv. m namo gyventojams, iki reformos už atliekų surinkimą mokėjusiems apie 6,70 euro per mėn., nuo 2020 m. mokestis ūgtels iki 8,16 euro per mėn.

Esą Kaune šiuo metu analogiško ploto namo gyventojai už atliekų surinkimą moka 14,18 euro per mėn., Klaipėdoje – 6,80 euro per mėn. (2020 m. mokesčiai šiuose miestuose dar neapskaičiuoti).

Anksčiau gyventojai atliekas neretai palikdavo konteinerių aikštelėse, sukeldami netvarką. Šių neplanuotų atliekų tvarkymas reikalaudavo papildomų išlaidų ir išteklių. Dabar, pasikeitus kainos skaičiavimo metodikai, tikimasi, kad to bus galima išvengti.

Dar viena kainos kilimo priežastis – pasikeitusi bendra už atliekamas surenkamų mokesčių suma. Anksčiau sodų bendrijose žemės paskirties sklypai ar automobilių parkingai buvo apmokestinami. Dėl to už šiukšlių išvežimą buvo surenkama daugiau. Dabar to atsisakyta, taigi sumažėjo apmokestinimo bazė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu pasirašomos sutartys, todėl tikslios kainos sostinės gyventojams dar nėra nustatytos. Siekdami, kad vilniečiai nepatirtų nesklandumų, skirsime finansavimą iš savivaldybės biudžeto. Didžioji dalis šių lėšų bus skiriama informacinės sistemos kūrimui ir palaikymui, programinei įrangai, vaizdo stebėjimui, darbuotojų užmokesčiui.

Kitaip tariant, šiais metais miestiečiams atliekų surinkimo kaina dar nesikeis. Nuo 2020 metų ji kils, nes bus skaičiuojama pagal naujus tarifus, tačiau neviršys tos, kurią turėjome iki reformos. Be to, pagal paslaugų kokybės ir mokamos kainos santykį, būsime vis dar vieni pirmaujančių Lietuvoje“, – komentavo R. Juknevičius.

Pasak jo, dėl didelės konkurencijos paslaugos tiekėjai pernai siūlė per mažas kainas, todėl vėliau teko nutraukti sutartis. Šiemet po konkurso liko dvi atliekų surinkimo įmonės. Tikimasi, kad pasibaigus pereinamajam etapui, vilniečiai turės aukštos kokybės paslaugą už vieną patraukliausių kainų Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų