REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šiol Saulius Skvernelis bus ne tik ministras pirmininkas, bet ir elektros energijos gamintojas. Prieš kelias dienas jis deklaravo sandorį dėl saulės elektrinės įrengimo. Ministras pirmininkas neatskleidžia, ar elektrinės statyboms gavo paramos. Be to, pirmadienį pranešta, kad S. Skvernelis su šeima persikraustė gyventi į premjero rezidenciją Turniškėse, Vilniaus pakraštyje.

Nuo šiol Saulius Skvernelis bus ne tik ministras pirmininkas, bet ir elektros energijos gamintojas. Prieš kelias dienas jis deklaravo sandorį dėl saulės elektrinės įrengimo. Ministras pirmininkas neatskleidžia, ar elektrinės statyboms gavo paramos. Be to, pirmadienį pranešta, kad S. Skvernelis su šeima persikraustė gyventi į premjero rezidenciją Turniškėse, Vilniaus pakraštyje.

REKLAMA

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos duomenimis, ministras pirmininkas savo interesų deklaraciją papildė birželio 25 d.

Sprendžiant iš papildytos deklaracijos, birželio pradžioje jis sudarė rašytinę sutartį su bendrove „Staltika“.

Sandorio objektas – saulės fotovoltinės elektrinės įrenginių įrengimas. Iš viso šie darbai S. Skverneliui kainuos 8185 eurus.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kokio galingumo elektrinę žada pasistatyti ar jau pasistatė premjeras, kokia valstybės parama gauta statyboms, jo patarėjas Skirmantas Malinauskas persiuntė tokį komentarą:

REKLAMA

„Ministras pirmininkas, ant stogo montuojamus saulės elementus pirko sau pasinaudojus gyventojams skirta ES priemone „Elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimui“. Visa informacija, kurią pateikti įpareigoja įstatymai, pateikta deklaracijoje.“

Pirmadienio pavakarę vykusioje spaudos konferencijoje premjeras patvirtino kreipęsis paramos, tačiau galimos jos sumos taip pat neatskleidė.

„Aš darau tai, ką daro visi gyventojai, pagal tą patį projektą. Jeigu jis bus patvirtintas, tada gausiu paramą“, – tv3.lt sakė S. Skvenerlis.

REKLAMA
REKLAMA

Energetikos ministerija informavo, kad saulės elektrines savo namuose įsirengę gyventojai elektros energiją gaminasi savo poreikiams arba parduoti rinkos sąlygomis. Nuo 2013 m. jokie skatinamieji tarifai naujoms saulėms elektrinėms nėra taikomi.

Nuo 2015 m. Lietuvoje veikia taip vadinamasis gaminančių vartotojų (angl. prosumers) modelis, kai gyventojai statosi tokios galios saulės elektrines, kuriose pagamintos elektros energijos pakaktų savo reikmėms ir ūkio poreikiams. Jie taip pat turi galimybę elektros energijos perteklių patiekti į elektros tinklus ir vėliau ją susigražinti.

Tai reiškia, kad saulėtu laikotarpiu, kai elektrinė pagamina daugiausiai energijos, momentiškai nesuvartota energija yra perduodama į elektros tinklą. Ją vartotojas gali susigrąžinti tuo metu, kai elektrinė nepagamina reikalingo energijos kiekio – vakarais arba rudenį ir žiemą. Už tokią susigrąžintą iš tinklų energiją vartotojas moka pasinaudojimo tinklais mokestį. Elektros energija iš gaminančių vartotojų nėra perkama ar superkama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra informavo, kad šiuo metu finansavimas dar niekam nėra skirtas, nes paraiškų vertinimas nėra baigtas. Atkreipiame dėmesį, kad paraiškų priėmimas vyko nuo 2019 m. gegužės 10 d. iki 2019 m. birželio 10 d. Iš viso buvo gauta daugiau kaip 2900 paraiškų iš asmenų norinčių gauti kompensacijas už saulės elektrinių įsirengimą.

Šiuo metu dar vyksta pateiktų paraiškų vertinimas, kurį numatoma baigti liepos 10 d. Tuomet bus sudarytas teigiamai įvertintų paraiškų sąrašas ir bus aišku, kam bus rezervuojamos kompensacinės išmokos. Sudarius sąrašą per 3 dienas bus informuoti pareiškėjai apie jiems rezervuotą kompensacinę išmoką arba paraiškos atmetimą.

REKLAMA

Kompensacijos dydis yra fiksuotas ir taikomas visiems pareiškėjams, t. y. 322,91 Eur už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, pavyzdžiui, įsirengus 5 kW saulės elektrinę, bus galima gauti 1614, 55 eurų kompensaciją, o pastačius 10 kW saulės jėgainę – 3229,10 eurų.

Agentūra skelbia, kad paramą elektrinei įsirengti gali gauti fizinis asmuo, nuosavybės teise valdantis gyvenamosios paskirties vieno arba dviejų butų namą arba sodo namą, ir žemės sklypą, jei elektrinė bus įrengiama ant žemės.

Įranga turi būti nauja, atitikti įprastai tokiai įrangai keliamus ES standartus, ekologinius ženklus. Saulės moduliams turi būti suteikta 10 m. produkto garantija ir 25 m. 80 proc. efektyvumo garantija.

REKLAMA

Už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios skiriama 322,91 euro dydžio valstybės parama.

Bendrovė „Staltika“ savo interneto svetainėje skelbia diegianti 2,6 kW, 5,2 kW, 10 kW galingumo saulės elektrinės ant šlaitinio namo stogo.

Taigi, jei S. Skvernelis pasirinko vieną iš šių elektrinių, jam galėjo būti skirta nuo 839,57 iki 3229,1 eurų paramos.

Praėjusių metų veiklos ataskaitoje Energetikos ministerija skelbia, kad gyventojams, nusprendusiems patiems pasigaminti sau reikalingą elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių, sudaromos palankios sąlygos bei kuriamos įvairios paramos priemonės:

„2019 m. gegužės mėnesį planuojama skelbti kvietimą paramai gauti nedidelių, iki 10 kilovatų (kW) galios saulės elektrinių įsirengimui. Šią paramą galės gauti elektrą savo poreikiams iš saulės šviesos gaminti planuojantys individualių namų savininkai – iš viso iki 2022 m. planuojama išdalinti daugiau kaip 16 mln. eurų ES paramos lėšų. Planuojama, kad iki 2030 metų šalyje turėtų būti ne mažiau kaip 500 tūkst. gaminančių vartotojų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva turi tikslą ilgainiui kuo daugiau elektros pagaminti iš atsinaujinančių energijos šaltinių – tokių, kaip saulė, vėja, biokuras ir kt. Siekiama, kad iki 2020 m. 23 proc. elektros būtų pagaminta iš atsinaujinančių šaltinių.

Skvernelis su šeima persikraustė į Turniškes

Pirmadienį pranešta, kad S. Skvernelis su šeima persikraustė gyventi į premjero rezidenciją Turniškėse, Vilniaus pakraštyje.

„Ministro pirmininko persikėlimas susijęs su Vadovybės apsaugos departamentu. Jis turėtų paaiškinti, kodėl tai rekomenduota padaryti. Tai susiję su sąlygomis, kuriomis galima užtikrinti jo ir jo šeimos geresni saugumą“ – pirmadienį BNS sakė premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas.

REKLAMA

Anot jo, apsaugos pareigūnai įkalbėjo Vyriausybės vadovą persikraustyti, nes jo namuose atliekamas remontas.

„Iš tikrųjų jo namuose vyksta remontas, yra darbininkai, vaikšto žmonės, dirba technika, ir yra sudėtingiau bei brangiau stengtis užtikrinti ten tinkamo lygio apsaugą“, – teigė S. Malinauskas.

Vadovybės apsaugos departamento direktorius Rymantas Mockevičius „Lietuvos ryto“ televizijai sakė, kad persikelti į saugomą Turniškių teritoriją, kur yra ir prezidentų rezidencijos, ministrui pirmininkui rekomenduota „dėl namų saugumo ir su informacinėmis technologijomis susijusių reikalų“.

„Laikinai, kol pas jį namuose vyksta remontai, mums reikia dirbti ir prižiūrėti procesus, kad po remontų nieko neliktų. Tiesiog nepatogu gyventi, tai mes rekomendavome įsikelti į Turniškes. Matyt, kad tai laikinas išsikėlimas ir baigus visus darbus jis grįš į namus. Mums tik smagu, kad premjeras atsižvelgė į mūsų rekomendacijas ir paiso mūsų pasiūlymų“, – teigė R. Mockevičius.

„Lietuvos ryto“ televizija pranešė, kad premjeras į Turniškes įsikraustė prieš pat išvykdamas atostogų į Ispaniją.

S. Skvernelis anksčiau yra minėjęs, kad nenori kraustytis iš savo namų Vilniaus rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų