REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Šiemet sezonas prasidėjo anksti. Tai lemia labai geri šilti orai ir daug naujų veiklų Palūšėje, daugiau renginių savaitgaliais“, – BNS pasakojo Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos direktorius Gedas Kukanauskas.

„Šiemet sezonas prasidėjo anksti. Tai lemia labai geri šilti orai ir daug naujų veiklų Palūšėje, daugiau renginių savaitgaliais“, – BNS pasakojo Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcijos direktorius Gedas Kukanauskas.

REKLAMA

Aukštaitijos nacionaliniame parke pernai apsilankė beveik 130 tūkst. svečių, tai rekordinis skaičius.

Rekordiniai praėjusieji metai buvo ir Žemaitijos nacionaliniam parkui – jį aplankė 169 tūkst. lankytojų. Šiemet turistų srautai čia panašūs į pernykščius.

Kuršių Nerijos nacionaliniame parke irgi pastebimi didesni lankytojų srautai, iš dalies dėl anksti prasidėjusio sezono ir gerų orų. Pagal parko lankytojų centro užimtumą panašus į pernykštį lankytojų kiekis atvyksta ir į Dzūkijos bei Trakų istorinį nacionalinius parkus.

Parkai džiaugiasi ir tuo, jog atvykstantys poilsiautojai – vis sąmoningesni: palieka mažiau šiukšlių, stovyklauja tik tam skirtose vietose, o savanorišką vieno euro mokestį sumoka vis daugiau žmonių. Pavyzdžiui, pernai Aukštaitijos nacionaliniame parke surinkta 12 tūkst. eurų – beveik 1,7 tūkst. eurų daugiau nei praėjusiais metais.

REKLAMA
REKLAMA

Vilioja ekskursijomis, vandens pramogomis ir edukacija

Iš lankytojų surinktos lėšos panaudojamos infrastruktūrai atnaujinti, aplinkai sutvarkyti ir naujoms pramogoms kurti.

REKLAMA

Aukštaitijos nacionaliniame parke žadama atidaryti naujas ekspozicijas bitininkystės muziejuje, atnaujinti ir įrengti naujus pažintinius pėsčiųjų ir dviračių takus.

Aktyvaus poilsio mėgėjams siūloma plaukioti baidarėmis, galimos kelių dienų valčių kelionės ežerais.

Palūšėje lankytojams siūlomi keli maršrutai laivais, tačiau dėl nusekusio vandens lygio upėse, juos tenka koreguoti.

„Populiarūs žygiai, vis daugiau atsiranda organizacijų, kurios organizuoja žygius, bet ir mūsų lankytojų centre bet kas atėjęs gali rasti informacijos apie maršrutus ir keliauti ir tokių žygeivių yra daug“, – sako Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Žemaitijos nacionaliniame parke tarp turistams siūlomų ekskursijų ir edukacinių programų vienos populiariausių – žvakių liejimas iš vaško, žemaitiškų valgių, tokių kaip cibulinė ar spirginė, gamyba, medžio drožimas.

Norintys aktyviai leisti laisvalaikį gali su gidu plaukti katamaranais, rinktis aplink Platelių ežerą įrengtą 24 kilometrų ilgio žiedinę dviračių trasą.

Šiame nacionaliniame parke viešintys poilsiautojai taip pat skatindami įamžinti savo pasivaikščiojimus pažintiniais takais ir dalintis jais socialiniuose tinkluose.

Birželio 10 dieną prasidėjusi ir visą vasarą truksianti akcija #takaisperLietuvą jau susilaukė didelio lankytojų dėmesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dabar gi visi fotografuoja, nepraleidžia progos nufotografuoti ir patalpint takų nuotraukas Instagrame, feisbuke ir mūsų darbuotojai atrenka meniškiausias nuotraukas“, – pasakojo Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos Lankytojų aptarnavimo skyriaus gidė Aušra Brazdeikytė.

Meniškiausias nuotraukas padariusieji apdovanojami prizais, jais jau apdovanoti keturi pirmos savaitės nugalėtojai.

Dzūkijos nacionaliniame parke lankytojams siūlomos įvairios ekskursijos, edukacinės programos. Tarp nedaugelio aktyvaus poilsio entuziastų populiarus plaukimas baidarėmis, dviračių sportas.

Kuršių Nerijos nacionaliniame parke turistai plukdomi ne tik privačiais laiveliais, bet veikia ir kelios maršrutinės linijos: Juodkrantė – Dreverna, Nida – Šilutė. Labai laukiama, kada prasidės laivo „Raketa“ kelionės iš Kauno.

REKLAMA

Istorijos mylėtojams siūloma pasiplaukioti etnografijos mėgėjų pastatyta burine valtimi – kurėnu.

Turistai atvyksta ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio

Nacionaliniuose parkuose taip pat pastebima ir daugiau turistų iš užsienio. Aukštaitijos nacionaliniame parke užsienio lankytojai kol kas sudaro maždaug pusę visų parko turistų.

Žemaitijos nacionaliniame parke didžiausią dalį užsieniečių sudaro kruiziniais laivais atplaukę amerikiečiai, vokiečiai, olandai. Populiariausias tarp jų yra Šaltojo karo muziejus, įrengtas buvusioje požeminėje raketų bazėje Plokščiuose. Pernai jame apsilankė maždaug 8,5 tūkst. užsienio turistų.

„Maždaug apylygiai vokiečių ir lietuvių kilmės turistų, čia Nidoje jų didžioji dalis. Mažesnė dalis iš prancūziškai kalbančių valstybių: Prancūzijos, Belgijos, taip pat daug iš angliškai kalbančių šalių: Didžiosios Britanijos, daug iš JAV, Kanados“, – pasakojo Kuršių Nerijos nacionalinio parko direkcijos Lankytojų aptarnavimo skyriaus vedėjas Evaldas Jankauskas.

REKLAMA

Svečių iš užsienio netrūksta ir Trakų istoriniame nacionaliniame parke. Čia daugiausiai lankosi Lenkijos, Rusijos, Vokietijos, tačiau pastaruoju metu daugėja turistų iš Japonijos, Kinijos ir Pietų Korėjos.

Dzūkijos nacionaliniame parke taip pat matomi užsieniečių srautai, daugiausiai jų atvyksta iš Vokietijos, Prancūzijos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų