REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pensijų kaupimo tikslas – užsitikrinti papildomas pajamas senatvėje. Tačiau kaip tiksliai yra arba bus apskaičiuojamos būsimos išmokos gyventojams, negali pasakyti net valdžios institucijos. Tai yra paslaptis. Vis dėlto aišku, kad viena pusė kaupiančių gaus kur kas mažesnes išmokas nei kita.

Pensijų kaupimo tikslas – užsitikrinti papildomas pajamas senatvėje. Tačiau kaip tiksliai yra arba bus apskaičiuojamos būsimos išmokos gyventojams, negali pasakyti net valdžios institucijos. Tai yra paslaptis. Vis dėlto aišku, kad viena pusė kaupiančių gaus kur kas mažesnes išmokas nei kita.

REKLAMA

Iki liepos 1 d. būtina nuspręsti, kaip pensiją kaupsite ateityje. Kuo daugiau turto sukaupsite pensijų fonde, tuo didesnė tikimybė, kad viso jo neatgausite. Ypač jeigu būsite priversti pirkti pensijų anuitetą.

Jį įsigyti bus privaloma sukaupus 10 tūkst. eurų. Šią sumą padalintus iš 35 metų (toks yra privalomas stažas), išeitų 23,8 eurai per mėnesį.

Net jeigu pensijų fondai investuodami jūsų lėšas nieko neuždirbtų (žiūrint istoriškai, jie dažniausia kažkiek uždirba), 3 proc. nuo minimalios algos (555 eurai x 3 proc. = 16,65 euro) kartu 1,5 proc. priemoka iš valstybės biudžeto (dabar tai – 16,4 eurai) užtenka tam, kad daugelis gyventojų sukauptų minėtą sumą ir privalėtų įsigyti anuitetą.

REKLAMA
REKLAMA

Anuiteto, kurį ilgainiui privalėtų įsigyti daugelis, esmė – dalimis, pvz., kas mėnesį, iki mirties išmokėti pensijų fonde sukauptą turtą.

Jeigu du žmonės sukaupia vienodo dydžio turtą ir vienas gyvena ilgiau, o kitas trumpiau, tai ilgiau gyvenančiam žmogui mėnesinė išmoka turėtų būti mažesnė, o gyvenančiam trumpiau – didesnė.

REKLAMA

Tarkime, Jonas, kuris sulaukęs pensijos dar gyvens 10 metų, ir Ona, gyvensianti dar 20 metų, sukaupia po 30 tūkst. eurų. Šią sumą išdalijus 10 metų laikotarpiui Jonui būtų mokama po 250 eurų per mėnesį. Ona per 20 metų turėtų gauti po 125 eurus per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma, tikėtina vyrų gyvenimo trukmė yra trumpesnė už moterų. Dėl to sukaupus vienodą turtą pensijų fonde, mėnesinė išmoka jiems turėtų būti didesnė nei moterims. Tačiau taip nėra.

Išmokai skaičiuoti realiai imamas vyrų ir moterų tikėtinos gyvenimo trukmės vidurkis. Dėl to pensiją kaupiantys vyrai, kaupimui mokėję tokias pačias įmokas kaip moterys, gaus mažesnes pensijų išmokas nei jos.

Jono ir Onos atveju būtų skaičiuojama, kad jie gyvens po 15 metų ir gaus po 167 eurus per mėnesį. Taigi, nors kaupimui atidėtų vienodą sumą, iki mirties Jonas atgautų 20 tūkst. eurų, o Ona – 40 tūkst. eurų.

Kaip skaičiuoja – paslaptis

Tiesa, minėti pavyzdžiai yra daugiau teoriniai. Iš sukaupto turto bus finansuojamas sistemos administravimas, draudžiama rizika, kad kaupiantieji gyvens ilgiau nei numatoma skaičiuojant anuitetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kaip tiksliai skaičiuojami pensijų anuitetai, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM), remdamasi Lietuvos banko (LB) duomenimis, informavo, kad tai yra konfidenciali gyvybės draudimo bendrovių informacija. Tai patvirtino ir LB Ilgalaikių taupymo ir draudimo produktų priežiūros skyriaus viršininkė Justina Pupienienė.

Anuiteto dydis esą priklauso nuo asmens amžiaus, sukauptos sumos ir gyvybės draudimo bendrovės taikomų parametrų – garantuotos palūkanų normos, atskaitymų, skirtų padengti anuiteto įsigijimo ir administravimo kaštus, ir naudojamos mirtingumo lentelės duomenų (arba tikėtinos gyvenimo trukmės).

„Ta pati kainodara privalo būti taikoma tiek vyrams, tiek moterims, taip pat draudžiama bet kokia forma reikalauti dalyvio sveikatos patikrinimo duomenų ir juos naudoti“, – atsiųstame komentare dėsto SADM.

REKLAMA

Taip pat neaišku, kaip anuitetai bus skaičiuojami ateityje, kai juos administruos „Sodra“. Taisykles žadama parengti iki kitų metų pradžios, nors pasirinkti, kaip kaupti reikia dabar.

Teismas nurodė vyrams mokėti mažiau?

Pensijų fonde sukaupus nuo 10 tūkst. eurų iki 60 tūkst. eurų anuitetą įsigyti bus privalu. Jeigu numirsite gavę bent vieną išmoką ir jums liks neišmokėta kad ir 50 tūkst. eurų, jų niekas nepaveldės.

SADM tiesiai neatsakė, dėl kokių priežasčių arba kokiu tikslu nuspręsta, kad tokie anuitetai nebus paveldimi. Tik paaiškino, kad panašiai yra ir dabar:

„Dėl paveldimumo: anuitetų mokėtojas turi efektyviai valdyti riziką, nes pensijų anuitetas mokamas net ir tuo atveju, jeigu žmogaus sukaupti pinigai pasibaigia, o jis vis dar džiaugiasi gražia senatve.“

REKLAMA

Ministerija taip pat informavo, kad nuo 2020 m. pensijų anuiteto įsigijimo riba nustatoma ties 10 tūkst. eurų, šios ribos bus peržiūrimos kas 5 metus.

Vyrų ir moterų anuitetų skaičiavimo tvarka vienoda (ir dėl to vienodai kaupę vyrai ir moterys atgaus skirtingą sumą), anot ministerijos, yra dėl to, kad Europos Teisingumo Teismas yra įpareigojęs valstybes nares netaikyti skirtingų mirtingumo lentelių skaičiuojant anuitetus vyrams ir moterims.

Tikėtiną vidutinę gyvenimo trukmę, nuo kurios priklauso anuiteto dydis, skaičiuoja Statistikos departamentas, taip pat yra įvertinama anuitetų gavėjų specifika, atsižvelgiama į tikėtinas ateities tendencijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija taip pat informavo, kad anuiteto administravimo sąnaudos apskaičiuojamos pagal tai, kokias sąnaudas patiria anuitetų tiekėjas organizuodamas šią veiklą, kaip paskirstoma investicinė grąža, į tai įtraukiama ir prognozuojama mirtingumo statistika.

Šiuos klausimus šiuo metu svarsto būsimas anuitetų mokėtojas, tai yra „Sodra“ kartu su SADM, LB atstovais, į pagalbą pasitelkti ir Europos Komisijos finansuojami EBPO ekspertai.

Naujienų portale tv3.lt apie sprendimus dėl pensijų kaupimo neseniai diskutavo Vilniaus universiteto profesorius Romas Lazutka ir Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys. Jų diskusiją galite peržiūrėti čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų