REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos braškių augintojams naujas gamtos kirtis. Pavasarį braškynams pakenkė smarkios šalnos, paskui alino sausra, buvo prognozuojama, kad lietuviškų braškių šiemet bus nedaug ir jos bus brangios, tačiau nutiko priešingai. Šiuo metu – braškių perteklius, o kainos krinta akyse. Kai kuriuose šalies miestuose už kilogramą prašoma tik kiek daugiau nei euras.

Lietuvos braškių augintojams naujas gamtos kirtis. Pavasarį braškynams pakenkė smarkios šalnos, paskui alino sausra, buvo prognozuojama, kad lietuviškų braškių šiemet bus nedaug ir jos bus brangios, tačiau nutiko priešingai. Šiuo metu – braškių perteklius, o kainos krinta akyse. Kai kuriuose šalies miestuose už kilogramą prašoma tik kiek daugiau nei euras.

REKLAMA

O nutiko štai kas. Didelė kaitra greitai prispirgino ne tik ankstyvas, bet ir vėlyvas uogų veisles. Braškių augintojai sako, kad tuoj derliaus nebebus kur dėti, ir baiminasi, ar nereikės uogų dalyti veltui.

Vilkaviškio rajone, Gižų kaime, hektarą braškių auginantis Evaldas Samuolis nuo ankstaus ryto skina raudonas kvapias uogas. Darbą anksti reikia pradėti, kol nekaršta, o ir pirkėjai laukia. Ekologiškos ir išskirtinės kokybės braškės keliauja į Marijampolės turgų ir kitas prekyvietes.

Viename Marijampolės turgų – pirkėjų nedaug. Užtat nuo braškių lūžta prekystaliai. Pasirinkimas kuo plačiausias. Kas nori didesnių išskirtinės kokybės uogų – už kilogramą moka 2,5-3 euro.

REKLAMA
REKLAMA

„Graikiškų valgėm, labai skanios. Na, brangoka, bet tai ko dėl skonio nepadarysi", – pasakojo pirkėja.

Kas nenori švaistyti pinigų, braškių – mažesnių – gali nusipirkti už itin mažą kainą – 1,3 euro.

REKLAMA

„Ir draugėms nupirkau. Paskambino, kad pigios uogos, skanios, lietuviškos. Tai nupirkau vienai draugei 10 kilogramų, kitai – 15. Labai gera kaina, tikrai labai gera‘‘, – kalbėjo kita pirkėja.

Braškių augintojai sako, kad gamta vėl iškrėtė nelabai juokingą pokštą. Pavasarį braškynus iššaldė stipri šalna, sausra iki šiol žemę kankina, o dabar kaitri saulė uogas sirpina taip greitai, kad vos spėjama skinti. Mat kartu su ankstyvosiomis braškėmis sirpsta ir vėlyvos veislės.

„Sezonai visiškai susimaišę ir tos veislės, kur yra ankstyva ir vidutinio vėlyvumo, irgi galima sakyti raudonuoja visos vienodai. Todėl ir kiekiai braškių šiuo metu, kaip matote, yra daug. Mes priversti kainą mažinti, o pirkėjai tuo džiaugiasi", – teigė braškių augintojas E. Samuolis.

REKLAMA
REKLAMA

Pirkėjai iš tiesų trina rankomis, kad braškės tokios pigios.

„Ir šaldysim, anūkai nori ir virtos uogienytės. Tai ir valgysim. Valgysim tiek, kiek telpa‘‘, – džiūgavo pirkėjos.

„Tai dabar labai žema – už 1,6 už kilogramų leido, tai keturis kilogramus pasiėmiau. Vakar aš irgi buvau. Braškių daug, pirkėjų nėra, tai jie pigiau leidžia tas braškes‘‘, – sakė kitas žmogus.

„Dalinam uogas jau beveik dabar tik. Kad tik pirktų kažkas. Jau šiandien po 1,5-2 euro gražesnės", – pasakojo braškių augintoja Genutė.

Braškių augintojai sako, kad netrukus pradės sirpti net tos uogos, kurios turėtų sunokti tik liepos pabaigoje. Štai jos jau baigia peržydėti ir bręsta uogos. Maždaug dviejų savaičių turėtų prisirpti. Žmonės juokauja, kad netrukus braškes pradės veltui dalyti. Nes nebus kur dėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gali būti, galim visko sulaukti. Jei neparduosim, duosim dovanų. Žmogui gerai bus", – pasakojo braškių augintoja Kazimiera.

Kita  braškių augintoja kalbėjo: „Su gamta nepajuokausi. Čia kaip gamta nori, taip elgiasi. Kitaip nebus. Jeigu neišdaužys ledai, viskas bus gerai – daug turėsim. Tik sunku labai išleisti, kai taip noksta iš karto visos‘‘.

Visgi, iš didmiesčių uogų į Marijampolės turgų atvykę pirkėjai sako, kad ne visur kainos vienodos: „Kaune daug daugiau prašo. Dabar prie „Megos“ klausiau, tai 5 eurai, o čia – 3. Tai kaip čia pasakius…‘‘

Ir iš tiesų braškių kainos skirtinguose šalies miestuose labai skiriasi. Marijampolėje gražių uogų galima jau nusipirkti maždaug už 1,5 euro. Iš vilniečių braškininkai lupa 2,5-5 eurus, Klaipėdoje 3 eurai keturi eurai už kilogramą, Panevėžyje 3-3,5 euro. Kainos visur krinta akyse. Braškių augintojai sako, kad sąnaudų daug, bet pelno šiemet bus mažai.

REKLAMA

„Labai sudėtinga auginti. Kadangi saulutė labai kepina ir džiūsta tos uogelės. Daug laistyti reikia, kad kažkiek būtų panašios į uogas. O šiaip tai labai sudėtinga‘‘, – guodėsi braškių augintoja Marytė.

„Esame pasodinę po plėvele, įrengę laistymo sistemą, tai laistom kiekvieną dieną per tokius karščius. Stengiamės naktį laistyti‘‘, – pasakojo braškių augintojas E. Samuolis.

Kiekvienais metais lietuviškoms braškėms į konkurenciją stoja lenkiškos, pigesnės. Tačiau šiemet, anot prekybininkų, į atvežtines pirkėjai retai dairosi. Patenkinti lietuviškų uogų kainomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų