REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekonomistas Žygimantas Mauricas kritikuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skirstomą paramą jaunoms šeimoms būstui įsigyti ir pasistatyti regionuose. Pirmadienį ministerija paskelbė, kad paramą gavo dėl jos besikreipusios šeimos.

Ekonomistas Žygimantas Mauricas kritikuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skirstomą paramą jaunoms šeimoms būstui įsigyti ir pasistatyti regionuose. Pirmadienį ministerija paskelbė, kad paramą gavo dėl jos besikreipusios šeimos.

REKLAMA

„Ar aš nesakiau, kad „subsidijos pirmam jaunų šeimų būstui regionuose“ nesumažins regioninės atskirties, o tik sukurs „gyvulių ūkį“ išmokų sistemoje? Kauno rajone išmokėtos 33 subsidijos, o Kazlų Rūdos – 3, Klaipėdos rajone išmokėtos 28, o Pagėgių sav. – nei vienos. Panevėžio rajone išmokėta 17 subsidijų, o Kupiškio – nei vienos“, – vardijo jis feisbuke.

Ž. Maurico nuomone, Kauno, Klaipėdos ar Panevėžio rajonuose apsigyvenusios šeimos, matyt, planavo gyventi miestuose, tačiau valdžia jas paskatino keltis į užmiesčio rajonus „su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis (pvz. nesibaigiantį vaikų vežiojimą į darželius/mokyklas)“. Jis taip pat kelia klausimą, kas laukia žmonių, kai jie norės parduoti savo būstą, nes subsidijos gavėjai pirmuosius 10 metų negali nuosavybės teisių perleisti kitiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau apie šią paramos formą Ž. Mauricas yra pasisakęs dar aštriau:

„Jei būtų rengiami kvailiausio Seimo įstatymo rinkimai, šis (finansinės paskatos pirmąjį būstą įsigyjančioms jaunoms šeimoms) neabejotinai nugalėtų. Keletas nesąmonių:

REKLAMA

Pirma nesąmonė: Šeimos turi būti jaunos t.y. iki 35 metų amžiaus. Kodėl 36 metų amžiaus šeimos jau yra „nejaunos" įstatymas nedetalizuoja... Diskriminacija pagal amžių ir puikus signalas emigrantams, kad niekas >35 jūsų čia nelaukia.

Antra nesąmonė: Būstas turi būti „regionuose" (teoriškai). Praktiškai regionai yra ten, kur vidutinė daugiabučių kainą yra cituoju: „ne mažiau kaip 65 procentais mažesnė negu didžiausia būsto daugiabučiuose pastatuose vieno kvadratinio metro normatyvinė vertė". Žinote kur yra didžiausia daugiabučių kaina? Ne – ne Vilniuje, o Neringoje!!! Tad keliolikos daugiabučių kainų pokyčiai kurortiniame miestelyje nulems ar tam tikri regionai galės pretenduoti į paramą ar ne (ar ne bepročiai?). Be to, paramos negaus Utena, kurioje NT santykinai brangus (dėl poilsiautojų), bet emigracija – viena didžiausių Lietuvoje. O Kauno rajonas, kuriame imigracija pati didžiausia Lietuvoje – gaus.

REKLAMA
REKLAMA

Trečia nesąmonė: Kompensacija įsigyjant būstą apskaičiuojama kaip procentas (15-30 proc.) nuo būsto vertės, tad Naujojoje Akmenėje, kurioje būstas kainuoja apie 3-5 tūkstančius eurų, šeimos gaus „net" tūkstančio eurų paramą (t.y. mažiau nei minimalus darbo užmokestis Airijoje). O minėtame Kauno rajone yra neblogų namų 15 km atstumu nuo Kauno centro, kuriems subsidija sudarys 13-26 tūkstančius eurų. Tad yra pagrindo įtarti, kad pagausės gyventojų Kaune, o ne Naujojoje Akmenėje...

Ketvirta nesąmonė: „Būsto kredito pirmajam būstui įsigyti suma, negali būti didesnė kaip 87 tūkstančiai eurų" – t.y. ne būsto vertė, o kredito suma. Tad galima ir prabangesnį namą pirkti Kauno ar Klaipėdos rajone, didesnę dalį įnešant nuosąvų lėšų... (arba dirbtinai sumažinti sumą, dalį sumos savininkui mokant šešėlyje) Penkta nesąmonė (pagrindinė): Jei trūks lėšų subsidijoms, cituoju „finansinė paskata <...> jaunoms šeimoms bus teikiama laikantis eiliškumo“ t.y. stos į eilę. Aš jau įsivaizduoju kaip svajonės grįžti į Lietuvą vedami emigrantai būriuojasi į eilę prie būsto, kaip anais gerais laikais prie čekiškos avalynės... Be to, tokie įstatymai greitai užsimiršta, tad didelė dalis šeimų nepasinaudos subsidija dėl informacijos trūkumo (ypač emigrantai) – labiausiai naudosis valdininkai ir biurokratai (kai kurie gali bandyti prasmukti ir be eilės).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvada: Įstatymas yra žingsnis ne gerovės, o „geros" valstybės link, kuri teoriškai „rūpinasi" paprastu žmogumi, o praktiškai - skaldo visuomenę, didina nepasitikėjimą ir korupciją. Ką reikia daryti? Jaunoms šeimoms, gyvenančioms regionuose, labiausiai padėtų: investicijų pritraukimas (bio-energetika, eko-turizmas, žemės ūkis, pramonė, transportas ir t.t.), vaiko pinigų didinimas (jis yra nediskriminacinis), pensijų ir viešojo sektoriaus darbuotojų (mokytojų, slaugytojų) atlyginimų didinimas (nes didžioji dalis gyventojų regionuose – pensininkai ir viešojo sektoriaus darbuotojai), valstybės institucijų perkėlimas į regionus + mažinimas administracinės, mokestinės, biurokratinės naštos.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų