REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos valstybinius pirkimus laimintys Klaipėdos verslininkai Lietuvoje gauna strateginių įmonių ir kariuomenės užsakymų, skelbia LRT tyrimų skyrius.

Rusijos valstybinius pirkimus laimintys Klaipėdos verslininkai Lietuvoje gauna strateginių įmonių ir kariuomenės užsakymų, skelbia LRT tyrimų skyrius.

REKLAMA

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, dviejų Lietuvos verslo grupių – „Novikontas“ ir „Garant Group“ – akcininkų įmonės dalyvauja Rusijos valstybiniuose pirkimuose.

Su „Novikontas“ per akcininkus susijusi „RSB Kaliningrad“ yra gavusi keliolika Rusijos federalinės saugumo tarnybos užsakymų, o darbus atlieka Rusijos specialiosios paskirties laivuose. Dalis užsakymų buvo finansuoti Rusijos gynybos biudžeto lėšomis.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, „RSB Kaliningrad“ pardavė ir diegė ryšio įrangą Rusijos laive, kuris minimas Lietuvos saugumo ataskaitoje dėl bandymų šnipinėti Baltijos jūroje.

„Novikonto“ įmonės yra laimėjusios Lietuvos kariuomenės ir strateginio jūrų uosto užsakymų. Klaipėdos uostas pernai kreipėsi į vyriausybinę grėsmių vertinimo komisiją dėl sandorių su „Novikontu“, tačiau sandoriai pripažinti atitinkančiais nacionalinio saugumo interesus.

REKLAMA
REKLAMA

Su „Garant Group“ susijusių įmonių Rusijoje užsakovai yra antrinė naftos koncerno „Rosneft“ bendrovė, taip pat laivyną su atominiais ledlaužiais valdanti „Atomflot“. „Garant“ akcininko bendrovė Kaliningrade turėjo sutartį ir su FSB.

REKLAMA

„Garant Group“ įmonės klientai Lietuvoje yra Lietuvos kariuomenė, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Klaipėdos uostas ir Suskystintųjų gamtinių dujų terminalą (SGD) valdanti „Klaipėdos nafta“.

LRT kalbintų ekspertų nuomone, sėkmė Rusijos valstybiniuose konkursuose gali būti neatsitiktinė.

„Laimėjimas konkursų, kuriuos skelbia FSB, yra bendradarbiavimas su FSB. Su FSB bendradarbiaujantys žmonės bet kokiu atveju turi vykdyti vienokią ar kitokią FSB valią. O tai yra didžiulė grėsmė taip pat ir Lietuvos nacionaliniam saugumui“, – sako Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius.

Jungtinės Amerikos Valstijos FSB taiko sankcijas ir draudžia verslui su ja sudaryti sandorius. ES ir Lietuvoje tokių sankcijų nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų