REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Plečiantis bekontakčiais atsiskaitymais, kai kurie banko kortelių savininkai pamiršta jų PIN kodus. Triskart suvedus klaidingą skaičių kombinaciją, kortelė paprastai blokuojama ir ją už papildomą mokestį reikia keisti. Tačiau ne visi žino, kad kartais to nereikia.

Plečiantis bekontakčiais atsiskaitymais, kai kurie banko kortelių savininkai pamiršta jų PIN kodus. Triskart suvedus klaidingą skaičių kombinaciją, kortelė paprastai blokuojama ir ją už papildomą mokestį reikia keisti. Tačiau ne visi žino, kad kartais to nereikia.

REKLAMA

„Savaitgalį su draugais vakarojome kavinėje. Užsisakiau gėrimą prie baro ir kadangi suma buvo nedidelė, pridėjau prie skaitytuvo bekontaktę kortelę. Keista, bet skaitytuvas paprašė suvesti kodą ir dar keisčiau, kad sugebėjau tris kartus suvesti ne tą PIN kodą“, – pasakojo tv3.lt skaitytoja Dalia.

Ji pasakojo tuo metu susinervinusi, nes galvojo, kad kurį laiką negalės naudotis turimais pinigais ir turės laukti, kol bus pagaminta nauja kortelė.

„Vis dėlto paskambinusi į banką sužinojau, kad ne viskas prarasta. Pasirodo, kai suvedi blogą PIN kodą kortelių skaitytuve, dar galima teisingą suvesti bankomate – tokiu atveju kortelė atsiblokuoja“, – sakė vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA

SEB banko komunikacijos projektų vadovė Jovita Bazevičiūtė tv3.lt informavo, kad jos atstovaujamo banko darbuotojai nėra pastebėję, kad dažnėjant bekontakčiams atsiskaitymams daugėtų atvejų, kai klaidingai suvedamas PIN kodas. Ji patvirtino, kad kai kuriais atvejais galima atblokuoti kortelę.

REKLAMA

„Kai PIN kodas yra suvedamas įstačius bekontaktę banko mokėjimo kortelę į el. kortelių skaitytuvą (PIN kodo prašoma patvirtinti bekontakčio atsiskaitymo limitą viršijančią operaciją), kortelė bus blokuojama automatiškai klientui 3 kartus neteisingai suvedus PIN kodą.

Jei klientui visgi pavyks prisiminti teisingą kodą, kortelę galės atsiblokuoti pats bet kurio banko bankomate teisingai įvedęs PIN kodą ir atlikęs vieną operaciją, pavyzdžiui, pasitikrinęs sąskaitos likutį“, – paaiškino projektų vadovė.

Jos teigimu, kai PIN kodas yra suvedamas neįstačius bekontaktės banko mokėjimo kortelės į el. kortelių skaitytuvą, ji bus blokuojama automatiškai klientui 4 kartus neteisingai suvedus PIN kodą. Tačiau tokiais atvejais dėl kortelės atblokavimo klientas turės susisiekti su banku.

REKLAMA
REKLAMA

Kai PIN kodas neteisingai suvedamas bankomate, kortelė taip pat automatiškai blokuojama po 4 neteisingų bandymų. Tokiu atveju reikia gaminti naują mokėjimo kortelę.

Užsisakyti pergaminti kortelę klientas gali paskambinęs į banką arba parašęs žinutę interneto banke. Įprastai nauja kortelė pagaminama per 5 darbo dienas. Naujos debeto kortelės išdavimo mokestis SEB banke yra 5 eurai, kredito – 8,69 euro.

J. Bazevičiūtė taip pat priminė, kad šio banko bankomatuose galima bet kada pakeisti jo išduotų mokėjimo kortelių „Visa“ ir „Mastercard“ PIN kodus.

Kortelių ir bankomatų mažėja

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius informavo, kad jo atstovaujamame banke taip pat nėra pastebėta koreliacija tarp bekontakčių atsiskaitymų augimo ir naujai užsakomų kortelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia reikia pabrėžti, kad nuolat atsiskaitant tik bekontakčiu būdu, saugumo dėlei klientų periodiškai paprašoma mokant už prekes ar paslaugas suvesti ir PIN kodą. Be to, dažnai perkama ir už didesnes sumas nei 25 eurai, o tokiais atvejais operacija visada turi būti patvirtinta suvedant PIN kodą. Gyventojai taip pat gryninasi pinigų bankomatuose, tam taip pat būtina surinkti kortelės PIN kodą.

Klientai mokėjimo kortelėms gali sugalvoti savo PIN kodą ir jį keisti kada panorėję – tai galima padaryti bankomate. Tad niekas kitas, įskaitant ir banką, kliento PIN kodo nežino – tik pats klientas. Neteisingai surinkus PIN kodą bankomate kelis kartus iš eilės, mokėjimo kortelė blokuojama ir tada tenka užsakyti naują kortelę“, – pasakojo banko atstovas.

REKLAMA

Jo teigimu, bankomate galima bet kada atsiblokuoti užblokuotos kortelės PIN kodą, jei tik klientai jį atsimena.

„Swedbank“ skelbia, kad jo išduodamos bekontaktės „Private Banking Debit Mastercard“ kortelės pakeitimas ją praradus, sugadinus, pamiršus PIN kodą ar kliento prašymu kainuoja 5,79 euro.

Lietuvos banko duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį mūsų šalyje yra buvo daugiau kaip 3,24 mln. veikiančių mokėjimo kortelių. Per pastaruosius dvejus metus jų kiekis sumažėjo 4,4 proc. arba 149,6 tūkst.

Nuo 2017 m. pirmojo ketvirčio Lietuvoje veikiančių bankomatų sumažėjo daugiau kaip 7 proc. arba 87 vienetais, iki 1097. Tačiau kortelių skaitytuvų kiekis išaugo nuo 51 tūkst. iki 55,2 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų