REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Europos Sąjungos (ES) šalys neketina su Jungtinėmis Valstijomis svarstyti galimybės riboti europietiškų automobilių ir jų dalių tiekimą į JAV rinką.

 

Gegužės 17 dieną JAV prezidentas Donaldas Trumpas nusprendė 180-čiai dienų atidėti 25 proc. importo muitų įvedimą ES ir Japonijoje pagamintiems automobiliams.

Kartu D. Trumpas pareiškė, jog „vidaus konkurencijos sąlygos Jungtinėse Valstijose turi būti pagerintos mažinant automobilių importą“.

Baltieji rūmai pranešė, kad prezidentas JAV prekybos atstovui Robertui Lighthizeriui pavedė organizuoti derybas su ES ir Japonija, kad būtų „panaikinta grėsmė nacionaliniam saugumui, susijusi su automobilių ir kai kurių jų dalių importu iš Europos Sąjungos, Japonijos ir bet kokių kitų šalių“.

Už prekybą atsakingi ES ministrai pirmadienį įvykusiame susitikime atmetė galimybę įvesti kvotas europietiškų automobilių tiekimui į Jungtines Valstijas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes 100 proc. tam prieštaraujame“, – pareiškė Švedijos užsienio prekybos ministrė Ann Linde.

O Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Jeanas Baptiste‘as Lemoyne pažymėjo, jog ES šalys ketina laikytis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reikalavimų.

REKLAMA

Savanoriškas eksporto ribojimas prieštarauja PPO taisyklėms.

JAV ir Europos Sąjungos ginčas, susijęs su tam tikrų Europos prekių eksportu, kurio vertė siekia dešimtis milijardų JAV dolerių per metus, kol kas yra Vašingtono ir Pekino prekybos karo šešėlyje, tačiau gali tapti nauju pasaulio ekonomikos „galvos skausmu“, rašo agentūra „Bloomberg“.

Šis ginčas gali sužlugdyti ir ES bei JAV derybas dėl įvairioms pramoninėms prekėms taikomų muitų panaikinimo, ir vadinamąsias prekybos paliaubas, kurias šalys paskelbė 2018 metų liepą.

Jeigu Vašingtonas padidins europietiškiems automobiliams taikomus importo muitus, ES imsis atsakomųjų veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

2018 metais D. Trumpas įvedė atitinkamai 25 ir 10 proc. muitus iš ES ir kitų JAV prekybos partnerių importuojamam plienui ir aliuminiui.

Dėl to ES nustatė 25 proc. importo muitus 2,8 mlrd. eurų vertės amerikietiškoms prekėms.

Europos Komisijos skaičiavimais, Vašingtonui įvedus 25 proc. importo muitą europietiškiems automobiliams, jų kaina JAV rinkoje gali pakilti maždaug 10 tūkst. eurų.

„Mes tikimės, jog šie muitai visgi nebus įvesti, – pareiškė A. Linde. – Ši padėtis Švedijos automobilių pramonei ir Europos automobilių pramonei yra išties labai sudėtinga. Tai gali tapti katastrofa.“

Europos Komisijos prekybos generalinio direktorato generalinis direktorius Jeanas Lucas Demarty metų pradžioje Europos Parlamente pareiškė, kad Briuselis yra pasirengęs įvesti importo muitus 20 mlrd. eurų vertės amerikietiškoms prekėms, jeigu JAV prezidentas įvykdys savo grasinimą ir nustatys papildomus muitus europietiškiems automobiliams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų