REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) operatorė „Klaipėdos nafta“ į antrinę įmonę SGD terminalas perkels reguliuojamą – su terminalo valdymu ir aptarnavimu susijusią – veiklą.

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) operatorė „Klaipėdos nafta“ į antrinę įmonę SGD terminalas perkels reguliuojamą – su terminalo valdymu ir aptarnavimu susijusią – veiklą.

REKLAMA

„Klaipėdos nafta“ pranešė, kad tam jau pritarė valdyba, kreditoriai, dar turi pritarti Finansų ministerija ir bendrovės akcininkai.

Sprendimas susijęs su bendrovės pasirengimu užtikrinti ilgalaikį SGD importą į Lietuvą. Siekdama didesnio veiklos efektyvumo bendrovė pradeda veiklos išgryninimo procesą.

Pasak jos, siekiant SGD ilgalaikio importo užtikrinimo į Lietuvą iki 2044 metų, ji planuoja prisiimti papildomus 300 mln. eurų finansinių valstybės garantuojamų įsipareigojimų. Dalis jų būtų skirta tolygesniam SGD terminalo sąnaudų išdėstymui – siekiant jau nuo 2019 metų vidurio metines sąnaudas vartotojams mažinti 40 procentų (nuo 66 mln. iki 43 mln. eurų per metus).

„Klaipėdos nafta“ teigia, kad perkėlus su SGD terminalu susijusią veiklą į antrinę bendrovę, nauji finansiniai įmonės įsipareigojimai bus aiškiai susieti su reguliuojama gamtinių dujų tiekimo veikla, aiškiai atskiriant išlaidų ir pelno centrus.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo procesu bus atskiriamos KN vykdomos reguliuojamos ir komercinės veiklos sąnaudos ir finansiniai įsipareigojimai, tokiu būdu užtikrinant didesnį reguliuojamos veiklos skaidrumą ir efektyvumą“, – rašoma pranešime.

REKLAMA

„Klaipėdos naftos“ Kaipėdos SGD tarnybos direktorius Arūnas Molis teigia, kad derantis su finansinėmis institucijomis dėl paskolų matyti, jog šiame itin sudėtingame procese joms itin svarbu aiškiai matyti, kokiems tikslams bus panaudotos paskolos, kokios lėšos bus naudojamos joms išmokėti.

„Būtent dėl didesnio skaidrumo ir aiškumo KN akcininkams, reguliatoriui, kreditoriams ir kitiems suinteresuotiesiems, siekiame atskirti reguliuojamą veiklą į dukterinę bendrovę. Taip visoms suinteresuotosioms šalims užtikrinsime paprastesnę vykdomų įsipareigojimų kontrolę, projekto priežiūrą bei finansinę atskaitomybę“, – pranešime sako A. Molis.

REKLAMA
REKLAMA

Planuojama, kad reguliuojamos veiklos perkėlimas bus atliekamas perleidžiant Klaipėdos SGD terminalo veiklą kaip verslo vienetą bendrovei SGD terminalas. Tam bus didinimas pastarosios bendrovės įstatinis kapitalas piniginiu ir nepiniginiu įnašu. Į antrinę bendrovę bus perkeliamas visas su SGD veikla susijęs kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas, esamos tikslinės paskolos, laivo-saugyklos nuomos sutartis.

Artimiausiu metu „Klaipėdos nafta“ ketina kreiptis į Kainų komisiją dėl SGD išdujinimo licencijos suteikimo bendrovei SGD terminalas.

Bendrovę SGD terminalas „Klaipėdos nafta“ įsteigė 2018 metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų