REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasara – ne tik atostogų metus. Šilčiausiais metų sezonas tampa puikia proga nuo mokyklos laisvo laiko turintiems nepilnamečiams užsidirbti. Tačiau tiek į darbo rinką besiveržiantys jaunuoliai, tiek jų tėvai turi žinoti, kad pilnametystės neturintiems darbuotojams reikia įvykdyti daugybę sąlygų.

Vasara – ne tik atostogų metus. Šilčiausiais metų sezonas tampa puikia proga nuo mokyklos laisvo laiko turintiems nepilnamečiams užsidirbti. Tačiau tiek į darbo rinką besiveržiantys jaunuoliai, tiek jų tėvai turi žinoti, kad pilnametystės neturintiems darbuotojams reikia įvykdyti daugybę sąlygų.

REKLAMA

Portalui tv3.lt Valstybinės darbo inspekcijos patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė sakė, kad nepilnamečius galima įdarbinti nuo 14 metų. Tačiau net ir tokio amžiaus asmens darbas turi būti įformintas darbo sutartimi. Tik taip įgyjamos darbo garantijos, kurios labai reikalingos, ypač jei darbe įvyktų nelaimingas atsitikimas.

Darbo sutartis taip pat yra garantija, kad darbuotojui bus sumokėtas sutartas darbo užmokestis, o tuo atveju, jei darbdavys nevykdys šio susitarimo, bus pagrindas ginti savo pažeistas darbuotojo teises darbo ginčų komisijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Darbdavys gali įdarbinti 14–16 metų paauglį, jeigu yra gavęs vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo pagal įstatymą raštišką sutikimą dėl vaiko darbo, asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduotą medicininę pažymą su išvada, kad vaikas tinkamas dirbti konkretų darbą, ir mokslo metų laikotarpiu duotas mokyklos, kurioje vaikas mokosi, raštiškas sutikimas dėl vaiko darbo.

REKLAMA

Nuo padavėjo iki grybų rinkėjo

Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė portalui tv3.lt pasakojo, kad studentams ir moksleiviams daugiausiai laisvų darbo vietų įprastai pateikia paslaugų sektorius: apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų teikimo, administracine ir aptarnavimo, didmeninės ir mažmeninės prekybos; variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto veikla užsiimančios įmonės.

„Moksleiviai dažniausiai ieško nekvalifikuotų darbų, kadangi neturi darbo patirties ir kvalifikacijos“, – kalbėjo M. Jankauskienė.

Daugiausiai moksleiviams siūloma dirbti padavėjais, virtuvės pagalbininkais, parduotuvių pardavėjais ir salės darbuotojais, baseino prižiūrėtojais, viešbučio klientų priėmimo ir aptarnavimo darbuotojais, pagalbiniais darbininkais statybų sektoriuje

REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat rajonuose ūkininkai planuoja įdarbinti moksleivius pagal paslaugų kvitus pagalbiniams darbams augalininkystės ūkiuose, uogų ir vaisių skynimui, grybų ir uogų perrinkimui“, – pasakojo Užimtumo tarnybos atstovė.

Kaip ir kasmet, darbuotojų ieško ir populiariausio Lietuvos kurorto Palangos verslininkai, nors, pasak M. Jankauskienės, dauguma Palangos verslininkų linkę priimti tik pilnamečius.

Užimtumo tarnybos duomenimis, šių metų gegužės 1 d. klientų aptarnavimo skyriuose buvo registruota virš 2221 darbo ieškantis, tačiau dar besimokantis asmuo, iš jų 22 – iki 18 metų amžiaus.

„Šių metų tendencija – darbdaviai jaunų darbuotojų pradėjo ieškoti nuo balandžio, kai įprastai mokiniams skirtus pirmuosius darbo pasiūlymus pateikdavo gegužę. Mokinių vasaros atostogų dosniausias darbdavys – paslaugų, ypač viešbučių ir aptarnavimo, viešojo maitinimo sektorius, taip pat ūkininkų ūkiai. Jaunimo specialistai visoje šalyje vykdo darbdavių apklausas dėl mokinių įdarbinimo“, – pasakojo M. Jankauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Užimtumo tarnybos atstovės, dažniausiai jaunimui mokamas atlyginimas – minimali mėnesinė alga.

Užsieniui nesamdo, bet Lietuvoje – tinka

Specialistų paieškos portalo CVMarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė portalui tv3.lt pasakojo, kad šiuo metu jų portalas turi apie 800 aktyvių registruotų nepilnamečių vartotojų.

„Tačiau į skelbimus gali kandidatuoti ir neregistruoti vartotojai, jaučiamas jų pagausėjimas prieš vasaros sezoną, atostogas“, – kalbėjo R. Tatarėlytė.

Pasak Cvmarket.lt atstovės, dažniausiai nepilnamečiai ieško sezoninių darbų vasarai. Populiariausi darbo pasiūlymai paaugliams: žemės ūkio pagalbiniai darbuotojai, vaisių daržovių surinkėjai, pakuotojai, pagalbiniai darbuotojai sandėliuose, kavos, ledų, saldumynų pardavėjai, užkandinių darbuotojai, padavėjai, virtuvės pagalbiniai darbuotojai.

REKLAMA

„Tarp vaikinų populiarūs ir darbai statybos sektoriuje, dažniausiai pagalbinio darbuotojo pozicija. Taip pat populiarūs trumpalaikiai darbai, kurie nėra susiję su sezonais: prekių reklama ir pristatymas parduotuvėse, skrajučių platinimas, smulkieji reklamos darbai“, – pasakojo pašnekovė.

R. Tatarėlytės teigimu, nepilnamečiams darbdaviai dažniausiai siūlo minimumą arba apmokėjimą už valandas. Taigi bendrai atlyginimas, dirbant pilnu etatu, svyruoja nuo minimalaus iki 800 eurų į rankas.

„Jeigu tai įprastas darbo pasiūlymas, nepilnamečius samdo rečiau. Tačiau pasitaiko tokių skelbimų, kurie yra orientuoti konkrečiai į jaunimą. Kalbant apie sezoninius darbus, jaunimas rečiau samdomas darbui užsienyje, o Lietuvos darbdaviai į juos žiūri pakankamai teigiamai“, – teigė R. Tatarėlytė.

REKLAMA

CVMarket.lt atstovės teigimu, viskas priklauso nuo darbo pozicijos. Jeigu reikalinga patirtis, tuomet jaunam darbuotojui įsidarbinti bus sudėtingiau.

Nepilnamečiams – darbo ir laiko ribojimai

Pasak Valstybinės darbo inspekcijos atstovės J. Kažukauskaitės-Sarnickienės, nepilnamečiams suteikiamas darbas turi būti saugus, nekelti pavojaus sveikatai, fiziniam, psichiniam, moraliniam ir socialiniam vystymuisi, nepakenkti mokymuisi.

Pašnekovės teigimu, yra sudarytas sąrašas darbų, kuriuos draudžiama dirbti asmenims iki 18 metų. Pavyzdžiui, nepilnamečiai negali imtis darbo, keliančio elektros poveikio pavojų ar susijusį su sprogiųjų medžiagų turinčių gaminių gamyba ir tvarkymu, taip pat darbo, kurio spartą lemia mechanizmai ir kuris apmokamas pagal kiekybinius rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat sąraše nurodyti sveikatai kenksmingi ir pavojingi fizikiniai, biologiniai bei cheminiai veiksniai, kuriems esant, asmenų iki 18 metų darbas draudžiamas“, – kalbėjo Valstybinės darbo inspekcijos atstovė.

Darbdavys nepilnamečiui leidžia pradėti dirbti tik tada, kai supažindina darbuotoją su darbo sąlygomis, tvarką darbovietėje nustatančiomis darbo teisės normomis, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimais.

Paauglių iki 16 metų darbo trukmė skiriasi nuo pilnamečių. Ne mokslo metų laiku, kai dirbama ne trumpiau kaip savaitę, darbo diena – iki šešių valandų per dieną ir trisdešimt valandų per savaitę.

Mokslo metų laiku – iki dvylikos valandų per savaitę: iki dviejų valandų per dieną mokyklos lankymo dienomis ir iki šešių valandų per dieną ne mokyklos lankymo dienomis. Jeigu dirbama trimestro arba semestro metu, tačiau ne tada, kai mokykloje vyksta pamokos.

Kitokios sąlygos yra nepilnamečiams nuo 16 iki 18 metų. Jų darbo laiko trukmė – ne daugiau kaip aštuonios valandos per dieną kartu su kasdiene pamokų trukme ir ne daugiau kaip keturiasdešimt valandų per savaitę kartu su pamokų trukme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų