REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susidomėjimas Europos Parlamento rinkimais Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, yra kur kas mažesnis nei kitų rūšių rinkimais. Tačiau jų laimėtojams darbas Briuselyje garantuoja gyvenimą, kurio pavydėtų daugelis.

Susidomėjimas Europos Parlamento rinkimais Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, yra kur kas mažesnis nei kitų rūšių rinkimais. Tačiau jų laimėtojams darbas Briuselyje garantuoja gyvenimą, kurio pavydėtų daugelis.

REKLAMA

Paprastas Seimo narys Lietuvoje uždirba kiek daugiau nei 2 tūkst. eurų į rankas, prezidento alga – apie 5,7 tūkst. euro. Tačiau net įvertinus įvairius priedus ir kitas garantijas, ir aukščiausias šalies pareigūnas atlyginimo galėtų pavydėti Europos Parlamento nariams, kuriuos renkame šią savaitę.

Europos Parlamento (EP) biuro Lietuvoje ryšių su žiniasklaida administratorius Robertas Pogorelis tv3.lt informavo, kad EP narių atlyginimas sudaro 38,5 proc. bazinio Europos Teisingumo Teismo teisėjo atlyginimo. Jis yra vienodas visiems EP nariams.

Šiuo metu europarlamentaro atlyginimas yra 8,7 tūkst. eurų neatskaičius mokesčių arba 6,8 tūkst eurų į rankas (tai būtų daugiau nei 10 vidutinių algų Lietuvoje). 22 proc. „popierinės“ EP nario algos sumokami į ES biudžetą kaip mokesčiai ir draudimo įmokos.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, ES šalys turi teisę jose išrinktiems EP nariams taikyti didesnius mokesčius, tačiau, anot R. Pogorelio, daugelis to nedaro.

Be darbo užmokesčio, kiekvienam europarlamentarui papildomai mokama bendrųjų biuro išlaidų išmoka. Ji siekia iki 4,4 tūkst. eurų per mėnesį.

REKLAMA

Taip pat jiems priklauso dienpinigiai – po 320 eurų už kiekvieną dieną, kai EP narys dalyvavo posėdyje Briuselyje arba Strasbūre. Iš šių dienpinigių EP narys turi pats padengti nakvynės ir pragyvenimo išlaidas.

Europarlamentarai nelieka nuskriausti ir baigę kadenciją. Pereinamojo laikotarpio (išeitinė) išmoka, atitinkanti bazinį mėnesinį EP nario atlyginimą, mokama 6 mėn. tiems EP nariams, kurie parlamente išbuvo iki 5 metų (vieną kadenciją). Tie, kurie išdirbo ilgiau, buvusio atlyginimo dydžio išmoką gauna tiek mėnesių, kiek metų jie išbuvo parlamente (bet ne ilgiau nei dvejus metus).

REKLAMA
REKLAMA

Jei buvęs EP narys išrenkamas ar paskiriamas į apmokamą pareigybę nacionalinės ar regioninės valdžios arba ES institucijoje, iš pereinamojo laikotarpio išmokos išskaičiuojamas naujasis atlyginimas.

Buvę nariai turi teisę gauti senatvės pensiją nuo 63 metų. Pensija sudaro 3,5 proc. mėnesinio darbo užmokesčio už kiekvienus EP išdirbtus metus (t. y. 17,5 proc., jei išdirbo vieną kadenciją), bet ne daugiau kaip 70 proc. mėnesinio atlyginimo. Skaičiuojant pagal dabartinį atlyginimą, tai būtų maždaug nuo 1,2 tūkst. iki 4,7 tūkst. eurų.

Šiuo metu Lietuvoje vidutinė pensija yra 344 eurai.

Kiekvienas EP narys gali turėti iki 3 padėjėjų, akredituotų Briuselyje, ir neribotą skaičių padėjėjų savo šalyje. Briuselyje akredituoti padėjėjai gauna ES institucijų tarnautojo atlyginimą pagal jo kategoriją, kurią nustato jį įdarbinantis EP narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visiems vieno EP nario padėjėjams skirtas atlyginimų biudžetas negali viršyti 24 943 eurų per mėnesį, o vienam Lietuvoje dirbančiam EP nario padėjėjui mokamas atlyginimas negali viršyti 2978 eurų.

Europos parlamentas iš viso turi 751 narį. Jie renkami 5 metų kadencijai. Lietuvoje renkami 11 europarlamentarų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų