REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį sostinės taryba padidino nekilnojamojo mokesčio tarifą gyventojams. Per metus kai kuriems gyventojams teks mokėti ir po keliolika ar keliasdešimt eurų daugiau.

Trečiadienį sostinės taryba padidino nekilnojamojo mokesčio tarifą gyventojams. Per metus kai kuriems gyventojams teks mokėti ir po keliolika ar keliasdešimt eurų daugiau.

REKLAMA

Sprendimas priimtas daugiausia mero Remigijaus Šimašiaus judėjimo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų narių balsais. Savivaldybė aiškina, kad didesni mokesčiai leis išvengti piktnaudžiavimo. Opozicija kritikuoja sprendimą didinti mokesčių naštą gyventojams.

„Norėdama išvengti piktnaudžiavimo atvejų, kai juridiniai asmenys naudojasi gyvenamosios arba kitos paskirties žemės sklypais, kurie nuosavybės teise priklauso fiziniams asmenims, komercinei veiklai vykdyti, savivaldybė suvienodino mokesčio tarifą iki 0,12 proc. visiems – tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims.

Pavyzdžiui, iki šios mokestinės tvarkos pakeitimo, neretai atsitikdavo, kad juridinis asmuo, norintis mokėti mažesnį žemės mokestį, perrašydavo gyvenamosios ar kitos paskirties žemės sklypą fiziniam asmeniui ir sumokėdavo mažiau“, – teigiama Vilniaus miesto savivaldybės išplatintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad šiuo metu Vilniaus mieste gyventojams taikomas 0,08 proc. tarifas. Taigi, nuo kitų metų įsigaliojus naujiems tarifams, jų mokėtinas mokestis išaugs 50 proc.

REKLAMA

Savivaldybė skaičiuoja, kad palyginti su dabartinėmis sumomis, mokėjimai gyvenamosios paskirties žemės sklypams vidutiniškai didėja 2,46 euro už arą, komercinės paskirties žemės sklypams – 3,37 euro, už sodininkų bendrijose esančią žemę – 0,90 euro, pramonės ir sandėliavimo paskirties – 1,27 euro, žemės ūkio paskirties žemei 0,07 euro, kitos paskirties žemei – 0,80 euro už arą per metus.

Pvz., jeigu žmogui priklauso įprastinio sodo dydžio 6–7 arų dydžio gyvenamosios paskirties žemės sklypas, per metus jo mokėtina mokesčio suma išaugs apie 15 eurų. Gyvenantiems didesniame sklype, mokestis gali padidėti ir keliasdešimt eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Atsisakius diferencijavimo ir nustačius vieningą 0,12 proc. žemės mokesčio tarifą, prognozuojama, kad į Vilniaus miesto savivaldybės biudžetą bus surinkta daugiau lėšų – 4,2 mln. eurų.

Jei vilnietis žemės savininkas turi 0–40 procentų darbingumo lygį, arba yra pensininkas, ar yra nedarbingas ir turi vaikų (iki 18 metų, kurie yra dieninių skyrių mokymo įstaigų moksleiviai ar studentai) – paliekam ir toliau galioti 10 arų neapmokestinamojo dydžio lengvata.

Tie vilniečiai, kurių mokėtinas žemės mokestis už visus mieste turimus žemės sklypus neviršys 5 eurų, bus visai atleidžiami nuo žemės mokesčio mokėjimo. Tai galios tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto tarybos opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Lukas Savickas kritikavo skubotą valdančiųjų sprendimą gerokai padidinti mokestį.

„Mūsų frakcijos vertinimu, Vilnius turi pasivirtinti aiškią strategiją dėl tikslinio žemės mokesčio tarifo didinimo. Teikėme siūlymą, kaip tai pradėti daryti. Deja, Vilniaus Taryboje opozicijos pasiūlymams retai pavykta rasti palaikymą.

Vilniaus valdančiosios daugumos sprendimas labiausiai stebina tuo, kad pasirinkta mokestinę naštą didinti paprastiems vilniečiams, o ne juridiniams asmenims, kaip buvo pasiūlyta miesto administracijos. Būtent tiek, kiek sumažinti metai iki savivaldos rinkimų“, – komentavo politikas.

REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad 2017 m. Vilniaus miestas žemės apmokestinimą išskirtinai gausiai sumažino verslo atstovams. Esą buvo atsisakyta diferencijavimo pagal naudojimo būdą.

„Rezultatas – didžiausia dovana padaryta komercinės bei pramonės ir sandėliavimo paskirties žemės savininkams, kuriems mokestis sumažintas daugiau negu tris kartus. Tokių sprendimų rezultatas – Vilniaus miesto biudžetas jau antrus metus iš eilės surenka 20 proc. mažiau žemės mokesčio pajamų“, – pastebėjo L. Savickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų