REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusiją sudrebinę aukštas pareigas užimančių asmenų areštai ir Aleksandro Lukašenkos pykčiai derybose su Vladimiru Putinu paskatino gandus apie galimą pastarojo norą nušalinti nuo valdžios Baltarusijos vadovą. Tuo labiau, kad suimtasis buvęs „Batiuškos“ patikėtinis yra siejamas su Rusijos saugumu.

Baltarusiją sudrebinę aukštas pareigas užimančių asmenų areštai ir Aleksandro Lukašenkos pykčiai derybose su Vladimiru Putinu paskatino gandus apie galimą pastarojo norą nušalinti nuo valdžios Baltarusijos vadovą. Tuo labiau, kad suimtasis buvęs „Batiuškos“ patikėtinis yra siejamas su Rusijos saugumu.

REKLAMA

Balandžio 27-ąją Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka anksčiau laiko paliko susitikimą Kinijoje dėl neįvardinto konflikto su Rusijos prezidentu V. Putinu. Po dviejų dienų Baltarusijos KGB suėmė Andrejų Vtiuriną. Balandžio 30-ąją V. Putinas atšaukė savo diplomatą Michailą Babičą iš Minsko. „Obozrevatel“ teigiama, kad M. Babičius iš Baltarusijos buvo išvarytas.

„Veikė kartu su FST ir rengė Lukašenkos nuvertimą“, – tokios versijos yra keliamos Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidoje po to, kai buvo suimtas Baltarusijos Saugumo Tarybos generalinis sekretorius A. Vtiurinas, kuris anksčiau daug metų užėmė A. Lukašenkos asmeninės apsaugos vado postą, rašoma „udf.by“.

REKLAMA
REKLAMA

Leidiniai „Rosbalt“ ir „Lenta.ru“, remiantis savais šaltiniais Baltarusijos jėgos struktūrose, rašo, kad „A. Vtiurinas buvo sulaikytas dėl veiklos, siejamos su Rusijos Federalinės saugumo tarnybos ir Federalinės apsaugos tarnybos interesų tenkinimu“.

REKLAMA

A. Vtiurinas yra gimęs dabartinės Rusijos teritorijoje, baigęs Saratovo aukštąją karinę mokyklą.

Pernelyg maža suma tokio rango patikėtiniui

Leidinyje „Russkij monitor“ rašoma: „Norint skirtis su tokio lygio patikėtiniais, reikia labai rimtų priežasčių… 150 tūkst. dolerių net jei tai ir buvo kyšis, čia atrodo pernelyg abejotina priežastimi“.

„Vtiurinas – vienas iš seniausių ir patikimiausių Lukašenkos parankinių, jis dirbo jo apsauginiu nuo 1995 metų. Ne mažiau svarbu yra ir tai, kad per paskutinius 25 metu A. Vtiurinas buvo pačiame artimiausiame A. Lukašenkos, jo šeimos rate. Jo jauniausias sūnus, Kolia, faktiškai augo tėvo apsauginio rankose, – cituojamas „Rosbalt“ šaltinis baltarusių spec. tarnybose. – Toks kyšis atrodo juokingai tiems asmenims, apie kuriuos yra kalbama. Ten panašūs skaičiai – yra normalu. Taigi reali arešto priežastis – kita. Kalbama apie suokalbį, tačiau aš galvoju, kad reikalas vis tik yra dėl pernelyg artimų Vtiurino ryšių su Rusijos spec. tarnybomis“.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas „Rosbalt“ šaltinis iš Baltarusijos taip pat patvirtino bendradarbiavimo su saugumo tarnybomis versiją: „Andrejų Vtiuriną sulaikė dėl daugkartinių ir pasikartojančių informacijos nutekinimų Rusijos saugumo tarnyboms. Jis nėra standartinis šnipas, jo ryšiai buvo „paveldėti“ iš praeities. Jis pats yra rusas, mokėsi, dirbo ir draugavo su kolegomis iš Rusijos spec. tarnybų. Tokiu metu, kuomet akivaizdus konfliktas tarp Maskvos ir Minsko, panašus elgesys žmogui iš artimiausios Lukašenkos aplinkos – nedovanotinas. Štai jį ir patraukė“.

Maža to, be A. Vtiurino buvo suimtas ir „Beltelekom“ (Baltarusijos telekomunikacijų monopolininkė) generalinis direktorius Sergejus Sivodedovas. Jis taip pat oficialiai sulaikytas dėl korupcijos, tačiau neoficiali sulaikymo priežastis yra ta, kad jis slapta atidavė Rusijai visų ryšio kanalų srauto kontrolę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad tapęs valstybei priklausančios bendrovės direktoriumi jis pradėjo optinių tinklų renovacijos darbus bendradarbiaudamas su Rusijos bendrove „Sinterra“.

Rengė pasikėsinimą?

UDF pažymima, kad pranešimai apie A. Lukašenkos paniką yra sėjami ir Kremliui dirbančiuose „nepriklausomuose“ „Telegram“ kanaluose. Juose skelbiama, kad baltarusių elitas taip pavargo nuo užsitęsusio A. Lukašenkos valdymo, kad yra pasirengę pereiti į Rusijos pusę.

Egzistuoja ir tokia versija, kad A. Vtiurinas ne šiaip derėjosi dėl separatistinio judėjimo su Maskva, tačiau ruošė ir pasikėsinimą į patį A. Lukašenką, niekaip nepadedantį V. Putinui išspręsti valdžios išsaugojimo problemą 2024 metais.

REKLAMA

Šią versiją pateikė Rusijos sociologas Igoris Eidmanas.

„Areštuotasis respublikos valstybės sekretoriaus pavaduotojas, buvęs Lukašenkos apsaugos vadas, eilės šaltinių duomenimis rengė pasikėsinimą į savo šefą“, – pažymėjo savo feisbuke I. Eidmanas.

Baltarusijos KGB ir Saugumo Taryba nuo pat gegužės 1-ąją įvykdyto aukštas pareigas užimančio ruso sulaikymo niekaip jo nekomentuoja ir į žiniasklaidos užklausimus neatsakinėja.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų