REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėja šeštadienį paleido į jūrą nenustatytų „sviedinių“, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

Šiaurės Korėja šeštadienį paleido į jūrą nenustatytų „sviedinių“, pranešė Pietų Korėjos kariuomenė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikėtina, kad Pchenjanas surengė pirmąjį per ilgiau kaip metus mažo nuotolio raketų bandymą, galbūt siekdamas paspausti Vašingtoną, įstrigus deryboms dėl branduolinės programos.

REKLAMA

Tarp JAV ir Pchenjano įtampa tvyro nuo vasarį žlugusių derybų tarp Amerikos prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno. Tąsyk abi šalys nesugebėjo susitarti dėl Šiaurės Korėjai paskelbtų sankcijų sušvelninimo mainais į Pchenjano nuolaidas dėl jo branduolinio arsenalo.

Šiaurės Korėja „šiandien nuo 9 val. 6 min. iki 9 val. 27 min. (vietos, nuo 3 val. 6 min. iki 3 val. 27 min. Lietuvos laiku) paleido šiaurės rytų kryptimi keletą mažo nuotolio sviedinių iš savojo Hodo pusiasalio netoli rytų pakrantės miesto Vonsano“, sakoma Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Sviediniai skriejo nuo 70 iki 200 kilometrų į Japonijos jūrą, pridūrė kariškiai.

Ankstesniame komiteto pranešima sakoma, kad Pchenjanas paleido nenustatyto tipo mažo nuotolio raketą.

Vėliausias Šiaurės Korėjos raketų bandymas buvo atliktas 2017 metų lapkritį.

Ankstesnę dieną Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras Kang Kyung-wha nurodė, kad Pchenjanas turėtų pademonstruoti „matomų, konkrečių ir reikšmingų“ denuklearizacijos veiksmų, jeigu nori, kad būtų sušvelnintos sankcijos.

Šis klausimas taip pat buvo pagrindinis per vasarį Hanojuje surengtas derybas. Ten Šiaurės Korėja pareikalavo nedelsiant sušvelninti sankcijas, bet abi pusės nesusitarė, ką Pchenjanas galėtų padaryti mainais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau šią savaitę Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministro pavaduotoja Choe Son Hui perspėjo, kad Vašingtonas gali sulaukti „nepageidaujamų pasekmių“, jeigu nepakeis savo pozicijos dėl ekonominių sankcijų.

Šiaurės Korėja praeitais metais nevykdė jokių raketų arba branduolinių užtaisų bandymų, Kim Jong Unui sudalyvavus pirmuosiuose istoriniuose susitikimuose su Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos lyderiais.

Šeštadienį atliktas paleidimas „nepažeidžia Kim Jong Uno prisiimto raketų bandymo moratoriumo“, nes jis „taikomas tik tarpžemyninio veikimo nuotolio balistinėms raketoms“, sakė Šiaurės Korėjos reikalų analitikas Ankitas Panda.

REKLAMA

„Šiaurės Korėja istoriškai paprastai nevykdydavo jokių bandymų, kol vykdavo derybos su JAV. Dabar derybos nevyksta“, – aiškino jis.

Baltieji rūmai nurodė „žinantys apie Šiaurės Korėjos veiksmus šį vakarą“.

„Toliau stebėsime, kiek tai bus būtina“, – sakoma Baltųjų rūmų spaudos tarnybos vadovės Sarah Sanders pranešime.

Japonijos gynybos ministerija savo ruožtu nurodė, kad nebuvo „jokio patvirtinimo, jog balistinės raketos“ įskriejo į jos teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų