REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ketvirtadienį pareiškė, kad jo derybos su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo „labai reikšmingos“.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas ketvirtadienį pareiškė, kad jo derybos su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu buvo „labai reikšmingos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ką tik labai reikšmingai apsikeitėme nuomonėmis klausimais, kuriais turime bendrų interesų“, – sakė Šiaurės Korėjos lyderis po beveik dvi valandas trukusių derybų su V. Putinu.

REKLAMA

Rusijos prezidentas taip pat sakė, kad diskusijos su Vladivostoke viešinčiu Kim Jong Unu buvo gana išsamios.

„Ką tik įvyko mūsų gana išsamus pokalbis akis į akį. Mums pavyko pasikalbėti ir apie mūsų santykių istoriją, ir apie šiandieną, ir apie dvišalių ryšių vystymosi perspektyvas. Žinoma, pakalbėjome ir apie situaciją Korėjos pusiasalyje“, – nurodė V. Putinas.

Kremliaus šeimininkas taip pat sakė, kad su Kim Jong Unu „apsikeitė nuomonėmis dėl to, kaip ir ką reikia padaryti, jog situacija“ pagerėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimas akis į akį

Vladivostoke ketvirtadienį įvyko Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno pirmasis susitikimas.

Susitikę Rusijos Tolimųjų Rytų Vladivostoko mieste abiejų šalių lyderiai paspaudė vienas kitam ranką.

Kim Jong Uno šarvuotas traukinys atvyko į Vladivostoką trečiadienį.

Po iškilmingos ceremonijos už kelių kilometrų nuo Vladivostoko esančioje Rusų saloje, ten įsikūrusio Tolimųjų Rytų federalinio universiteto miestelio teritorijoje, V. Putinas ir Kim Jong Unas sės prie derybų stalo akis į akį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kremliaus teigimu, derybos turėtų vykti apie keturias valandas. Apie valandą truks V. Putino susitikimas su Kim Jong Unu akis į akį, o tada prie jų prisijungs abiejų šalių delegacijos. Galiausiai bus surengtas priėmimas, kuriame, Pchenjano prašymu, Kim Jong Unas paragaus nacionalinių Rusijos patiekalų.

V. Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas antradienį trumpoje spaudos konferencijoje sakė, kad per viršūnių susitikimą Vladivostoke „bus koncentruojamasi į politinį ir diplomatinį branduolinės problemos Korėjos pusiasalyje sprendimą“.

REKLAMA

„Rusija ketina visais būdais padėti konsoliduoti pozityvias tendencijas“, – sakė jis, bet pridūrė, kad joks bendras pareiškimas ar susitarimų pasirašymas neplanuojami.

Šiaurės Korėjos lyderis jau pareiškė, jog tikisi, kad ketvirtadienio derybos bus sėkmingos.

Praėjusiais metais prasidėjus diplomatiniam procesui dėl Pchenjano branduolinės programos, V. Putinas ne kartą kvietė Kim Jong Uną atvykti vizito į Rusiją.

Nuo 2018 metų kovo Kim Jong Unas keturiskart susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), tris kartus – su Pietų Korėjos vadovu Moon Jae-inu (Mun Džejinu), dukart – su JAV lyderiu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir kartą – su Vietnamo prezidentu.

REKLAMA

Analitikai sako, kad dabar Kim Jong Unas siekia užsitikrinti platesnę tarptautinę paramą, į aklavietę patekus deryboms su Vašingtonu, o Maskva nori dalyvauti dar viename pasaulio „karštajame taške“.

Pasak Vakarų diplomatų, turint galvoje drastiškai sumenkusį Rusijos tarptautinį vaidmenį, dabar šalies užsienio politikos varomąja jėga yra „reikšmingumo paieškos“.

Pinigų stokojanti Šiaurės Korėja Hanojuje reikalavo nedelsiant sušvelninti sankcijas, įvestas šaliai dėl jos branduolinės ir balistinių raketų programų. Tačiau derybos žlugo nesutarus, ko Pchenjanas pasirengęs atsisakyti mainais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę Pchenjanas kandžiai užsipuolė JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo (Maiką Pompėją) ir pareikalavo, kad jis būtų nušalintas nuo derybų. Toks pareiškimas buvo padarytas kelios valandos po Šiaurės Korėjos pranešimo, kad ji įvykdė naujo ginklo bandymą.

Maskva jau ragino švelninti sankcijas Šiaurės Korėjai, o JAV kaltino Rusiją bandant padėti Pchenjanui išvengti kai kurių priemonių. Rusija tai neigia.

Šaltojo karo laikų ryšiai

Ryšiai tarp Pchenjano ir Maskvos, kuri kažkada buvo svarbiausia jo sąjungininkė, palaikomi dešimtmečius.

REKLAMA

Sovietų Sąjunga iškėlė Kim Jong Uno senelį Kim Il Sungą (Kim Ir Seną) Šiaurės Korėjos lyderiu ir buvo labai svarbi Pchenjano rėmėja bei pagalbos teikėja Šaltojo karo metais.

SSSR finansavimą Šiaurės Korėjai ėmė mažinti jai 9-ajame dešimtmetyje pradėjus siekti susitaikymo su Seulu. Vėliau Pchenjanas smarkiai nukentėjo subyrėjus Sovietų Sąjungai.

Tuomet svarbiausia izoliuotos Šiaurės Korėjos sąjungininke, didžiausia prekybos partnere ir gyvybiškai svarbia kuro tiekėja tapo Kinija.

Netrukus po to, kai pirmą kartą buvo išrinktas Rusijos prezidentu, V. Putinas siekė normalizuoti santykius ir tris kartus susitiko su dabartinio Šiaurės Korėjos lyderio tėvu Kim Jong Ilu (Kim Čen Iru).

REKLAMA

Pirmasis iš tų susitikimų įvyko Pchenjane 2000 metais – tuomet V. Putinas tapo pirmuoju Rusijos lyderiu, apsilankiusiu Šiaurės Korėjoje.

Vėliau Kinija įtvirtino savo, kaip svarbiausios Pchenjano sąjungininkės, vaidmenį ir analitikai sako, kad dabar Kim Jong Unas galėtų ieškoti galimybių atsverti Pekino įtaką.

Nors ryšiai tarp Rusijos ir Šiaurės Korėjos išliko šilti, praėjusį kartą jų lyderių susitikimas įvyko 2011 metais, kai Kim Jong Ilas tuometiniam prezidentui Dmitrijui Medvedevui pasakė esąs pasirengęs atsisakyti branduolinių bandymų.

Vėliau valdant jo sūnui Šiaurės Korėja įvykdė kol kas galingiausią savo branduolinį bandymą ir išbandė raketas, galinčias pasiekti bet kurį tašką JAV teritorijos žemyninėje dalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų