REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip viesulas į Ukrainos politinę padangę įsiveržęs Volodimyras Zelenskis rinkimuose triuškinančiai laimėjo prieš dabartinį šalies prezidentą Petro Porošenką.

Kaip viesulas į Ukrainos politinę padangę įsiveržęs Volodimyras Zelenskis rinkimuose triuškinančiai laimėjo prieš dabartinį šalies prezidentą Petro Porošenką.

REKLAMA

Viena iš priežasčių, leidusių jam susikrauti populiarumą yra pažadai atsisakyti „tradicinių“ valdymo būdų ir užtikrinti Ukrainos politinėje ir administracinėje sistemose maksimalų skaidrumą.

Liaudies balsas

„Kam patinka, kuomet prezidentas skiria į pareigas savo švogerį ar kariuomenės laikų draugą? Kodėl taip vyksta visus 28-erius metus?“ – retoriškai klausė tuomet dar kandidatas į prezidentas V. Zelenskis šių metų pradžioje.

Vienas iš buvusio komiko ir verslininko, o po balandžio 22-osios ir būsimo šalies prezidento, siūlymų yra rinkti kandidatus į premjero, Ukrainos saugumo tarnybas, užsienio reikalų ar gynybos ministro postus patiems ukrainiečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, kaip techniškai tai galėtų būti įgyvendinama, V. Zelenskio komanda nekonkretizavo.

Atims teisinę neliečiamybę

Rinkimuose laimėjusi V. Zelenko komanda taip pat siūlys Aukščiausiajai Radai svarstyti įstatymų projektus apie „liaudies valdymą“ ir visų lygybę prieš įstatymą.

REKLAMA

Siūlymą televizijos ICTV eteryje pristatęs V. Zelenskio štabo atstovas Dmitrijus Razumkovas pažymėjo, kad „Ukrainos realybėje“ jie „gali pasirinkti neryžtingą kelią“. Politiko nuomone, teisinė neliečiamybė turėtų būti atšaukta visiems: deputatams, teisėjams ir prezidentui. Tikėtina, kad tokiais siūlymais, kuriems galimai nepritars P. Porošenkos valdančioji koalicija Ukrainos parlamente, V. Zelenskis bandys užsitikrinti rinkėjų balsus jau rudenį vyksiantiems dar vieniems – šįsyk jau Aukščiausiosios Rados – rinkimams.

„Tai nebus paprastas procesas, nes Rada labai prastai balsuoja už tai, kas gali paveiktų jų pačių galimybes“, – tikino D. Razumkovas.

REKLAMA
REKLAMA

Tymošenko pasiūlė pakeisti vyriausybę

Opozicinės partijos lyderė, taip pat į prezidento postą kandidatavusi Julija Tymošenko taip pat prabilo apie būtinus pokyčius. Politikės teigimu, būtina formuoti naują vyriausybę nelaukiant rinkimų rudenį.

„Ar būtina kęsti dabartinę vyriausybę dar pusmetį? Ne tam žmonės 75 proc. balsų atidavė už pokyčius, kad kęstų šią vyriausybę dar pusmetį“, – pareiškė ji ir pridūrė, kad „reikia nedelsiant suteikti galimybę naujajam prezidentui pakeisti jėgos struktūrų vadovus – generalinį prokurorą, Saugumo tarnybos pirmininką, gynybos ministrą“.

Pasak J. Tymošenkos, tai leistų pademonstruoti naujojo prezidento politinę valią, o šiam tektų imtis atsakomybės patraukti į baudžiamąją atsakomybę tuos dabartinės valdžios atstovus, kurie yra įsitraukę į korupcinius veiksmus. „Tai būtų pirmasis pokyčių testas“, – pareiškė prezidento rinkimuose į antrąjį turą nepatekusi politikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik viena kadencija

V. Zelenskis žada prezidento poste būti tik vieną kadenciją ir į antrąją net nepretenduoti.

„Man 41 metai. Ir aš labai daug nuveikiau savo profesijoje. Tai, ką aš jaučiu Ukrainai, – tai daugiau, negu skola. Mes skolingi savo valstybei, ji mus iškėlė. Ukrainoje atsirado vakuumas politinėje erdvėje: liaudis daugiau nepasitiki nė vienu iš pagrindinių politikų. Aš noriu atvesti į valdžią profesionalius, sąžiningus žmones, pakeisti politinio elito nuotaikas ir tembrą – kiek tai išvis įmanoma“, – cituojamas V. Zelenskis „hvylya.net“.

Pasak būsimo prezidento, jis ruošiasi prezidentauti vieną kadenciją: „Aš einu vienam terminui. Pas mus visi politikai, kurie tik patenka į valdžią, galvoja ne apie tai, ką reikia spręsti valstybės labui, o kaip padaryti taip, kad liktų dar po penkerių metų“.

REKLAMA

Žada kovoti su nesąžiningais parlamentarais

V. Zelenskis taip pat žada, kad rinkimai į Aukščiausiąją Radą vyks renkant kandidatus, o ne rinkimų sąrašus. Būsimasis prezidentas taip pat siūlys įvesti „automatinį pagrindą atimti deputato mandatą“ tiems, kurie užsiims „mygtukų spaudinėjimu“ (atvejai, kuomet kolegos balsuoja už neatvykusį Rados narį) ar praleidinės posėdžius. Tiesa, kol kas neaišku, kaip konkrečiai toks atėmimas vyktų – ar tai būtų automatizuota sistema, ar dėl to turėtų nuspręsti jį delegavę į Aukščiausiąją Radą rinkėjai.

Teismų sistema

Būsimasis prezidentas taip pat žada įvesti pokyčius Ukrainos teismų sistemoje. „Paprastus teisinius ginčus“ turėtų aiškinti civiliai teisėjai, kuriuos rinks patys to regiono gyventojai. Tiesa, kol kas dar nėra aišku, kokio pobūdžio bylos būtų perduodamos tokiems teismams.

REKLAMA

Tuo pat metu, jis žada, kad baudžiamąsias bylas vykdys „efektyvus prisiekusiųjų teismas, kurį sudarys liaudis“. Kaip bus formuojami prisiekusiųjų teismai, taip pat kol kas nėra aišku.

„Ukrainiečio pasas“

V. Zelenskis žada sukurti „ekonominį ukrainiečių pasą“. „Kiekvienas vaikas turės teisę kaupti savo sąskaitoje dalį nuo valstybės realizuotų gamtos resursų (iškasenų, žemių ir pan.). Sulaukęs pilnametystės jis galėtų tas lėšas panaudoti kaip pradinį kapitalą.

Kova su korupcija

Verslo imperiją sukūrusio V. Zelenskio teigimu, įtariamieji korupcija nebebus išleidžiami už užstatą į laisvę, o nuteisti dėl jos neteks turto ir iki gyvos galvos negalės užimti valstybinių pareigų. Dar vienas jo pažadas – užtikrinti apsaugą ir materialinį paskatinimą tiems, kurie liudys korupcijos bylose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

NATO ir ES

Prieš rinkimus buvo daug abejojančių, ar V. Zelenskis nepasirinks prorusiškos linijos, galimai, savo sprendimais atitolins integraciją į tarptautines vakarietiškas organizacijas.

Tačiau paties būsimo prezidento teigimu, Ukraina yra europietiška valstybė, o dėl narystės ES ar NATO turės referendume apsispręsti patys ukrainiečiai, „kuomet bus pasirengę“.

„Ukrainos judėjimas NATO ir kitų saugumo junginių link yra mūsų saugumo garantas, kuriuo aš tikiu ir kuris turi būti patvirtintas visos Ukrainos referendume“, – cituojamas politikas „112.ua“.

„Aš kasdien įrašinėsiu video rytiniams Ukrainos regionams ir pasakosiu jiems: žiūrėkite, NATO – ne žvėris kažkoks, nesuris jūsų“, – aiškino V. Zelenskis.

REKLAMA

Apklausų duomenimis, šių metų pradžioje narystę ES palaikė pusė ukrainiečių, o NATO – 46 proc.

Rusija

Kol kas silpniausiai atrodanti V. Zelenskio rinkimų kampanijos vieta – Rusijos agresija Ukrainos rytuose. Ekspertai ir įvairių šalių žurnalistai skeptiškai vertina patirties politikoje neturinčio verslininko galimybes derėtis su Kremliumi.

Savo rinkimų kampanijoje V. Zelenskis išskyrė tris pagrindines kryptis:

– stengtis užbaigti karą; – grąžinti laikinai Rusijos okupuotas teritorijas; – priversti agresorių susimokėti už pridarytus nuostolius.

Daugeliu atveju V. Zelenskio idėjos kol kas bent jau yra paremtos daugiau norais ir šūkiais, negu konkrečiais siūlymais. Netrukus išrinktasis prezidentas pradės eiti savo pareigas, tuomet bus galima susidaryti aiškesnį vaizdą, kaip seksis noro ištempti valstybę iš korupcijos, karo ir skurdo pinklių vedamam V. Zelenskiui valdyti vieną iš sudėtingiausių, tiek ekonomine, tiek ir politine prasme, šių dienų Europos valstybių – Ukrainą.

REKLAMA

Biografija

Vladimiras Zelenskis – populiarus Ukrainos komikas, aktorius, režisierius ir prodiuseris, vienas iš sėkmingiausių šios šalies televizijos žmonių.

V. Zelenskiui yra 41 metai (dabartiniam prezidentui P. Porošenkai yra 53 metai), gimė jis Kryvyj Rihe tėvo-profesoriaus ir mamos-inžinierės šeimoje, ten baigė mokyklą su sustiprinta anglų kalba ir teisės studijas.

2003-iaisiais jo humoristinė veikla KVN komandose peraugo į vėliau visa verslo imperija tapusį „Studija Kvartal 95“. V. Zelenskis specializavosi politinėje satyroje, todėl neabejotinai žmonėms įsiminė kaip šmaikštus valdžios veiksmų kritikas.

Serialas „Liaudies tarnas“, kuriame Vladimiras suvaidino pagrindinį, netyčia prezidentu tapusio mokytojo, vaidmenį tapo pranašišku. 2017-aisiais V. Zelenskis įkuria to paties vardo partiją ir tampa jos lyderiu, o 2019-aisiais laimi prezidento rinkimuose, kuriuose 73 proc. prieš 24 proc. sutriuškina pareigas ėjusį P. Porošenką.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų