REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas stiprus 6,3 balo žemės drebėjimas antradienį smogė pietų Filipinams, pranešė JAV geologai.

Naujas stiprus 6,3 balo žemės drebėjimas antradienį smogė pietų Filipinams, pranešė JAV geologai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis požeminis smūgis įvyko kitą dieną po šalies šiaurinę dalį supurčiusių požeminių smūgių, nusinešusių žmonių gyvybių. Gelbėtojai antradienį tebesistengia pasiekti apie dvi dešimtis žmonių, kaip manoma, įstrigusių viename sugriuvusiame pastate netoli Manilos.

REKLAMA

JAV Geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad naujo drebėjimo epicentras buvo netoli Tutubigano, esančio už šimtų kilometrų į pietus nuo vakarykščio smūgio, įvykusio netoli Manilos, židinio.

USGS duomenimis vėliausi požeminiai smūgiai, supurtę centrinę Samaro salą, buvo 6,3 balo stiprumo. Tai reiškia, kad naujas drebėjimas buvo galingesnis nei pirmadienį smogęs šiauriau sostinės esančiam rajonui.

USGS pirminiai duomenys rodė, kad smūgio stiprumas buvo 6,6 balo, bet vėliau šis vertinimas buvo patikslintas.

REKLAMA
REKLAMA

Tarnybos vertina vėliausio drebėjimo, kurio židinys glūdėjo 70 km gilyje, padarytos žalos mastą, bet įspėjo gyventojus, kad dar gali būti pakartotinių smūgių.

Antradienį pajutę drebant žemę išsigandę gyventojai išbėgo į gatves. Socialiniuose tinkluose buvo paskelbta nuotraukų, kuriose matyti sutrūkinėję keliai, byrančios bažnyčios sienos ir išdužę langai.

„Niekas nepradėjo šaukti, bet, aišku, kai kurie supanikavo, nes [drebėjimas] buvo išties stiprus“, – netoli epicentro esančiame Borongano miestelyje pasakojo vieno viešbučio vadybininkas Rey Estrobo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir šiuo momentu tebejuntame pakartotinius smūgius“, – jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Tuo metu pirmadienį įvykusio drebėjimo aukų skaičius išaugo iki 16. Daugiausiai žuvusiųjų buvo Pampangos provincijoje, nurodė nacionalinė stichinių nelaimių padarinių mažinimo agentūros pareigūnai.

Dar per 100 žmonių buvo sužeisti krintančių nuolaužų, taip pat sostinėje Maniloje, informavo policija.

Aukų ir nukentėjusiųjų skaičius dar gali išaugti, gelbėtojų brigadoms tikrinant regiono atokias gyvenvietes, likusias be elektros ir ryšio per vieną smarkiausių požeminių smūgių pastaraisiais metais.

REKLAMA

Po pirminio smūgio buvo užfiksuota per 400 pakartotinių, nurodė Filipinų seismologai.

Porako mieste dešimtys gelbėtojų, pasitelkdami kranus ir pneumatinius kūjus, ardo sugriuvusį betoninį keturių aukštų turgaus pastatą, kuriame, Raudonojo Kryžiaus duomenimis, galėjo būti 24 žmonės.

„Kiekviena minutė, kiekviena sekundė yra gyvybiškai svarbi vykdant šią gelbėjimo operaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė savanoris apmokyto šuns prižiūrėtojas Crisas Palcisas.

„Po nuolaužomis esantiems žmonėms liko mažai laiko, todėl turime elgtis greitai“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Pampangos gubernatorė Lilia Pineda sakė žurnalistams, kad gelbėtojai tebegirdi po nuolaužomis palaidotą mažiausiai vieną žmogų, tačiau gelbėjimo operacija vykdoma lėtai, kad jis netyčia būtų suspaustas.

Antradienį ryte gelbėtojams pavyko iš griuvėsių ištraukti vieną gyvą vyrą.

Per drebėjimą taip pat buvo apgadinta ne viena prieš kelis amžius pastatyta bažnyčia. Jose pastarosiomis dienomis lankėsi daug tikinčiųjų, kadangi daugiausiai krikščioniški Filipinai minėjo Velykas.

„Smarkus siūbavimas“

Kunigas Rolandas Moraleja, dirbantis Porake, sakė kad per drebėjimą sugriuvo XVIII amžiuje pastatytas Šv. Kotrynos Aleksandrietės bažnyčios varpinės bokštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai buvo vienintelė išlikusi senosios bažnyčios dalis, – dvasininkas sakė naujienų agentūrai AFP. – Dabar jos istorinė vertė yra prarasta, bet tikimis, kad ji bus vėl atstatyta.“

Pirmadienio pavakare prasidėjus žemės drebėjimui aukštuminiai pastatai smarkiai siūbavo. Kai kur sienose atsirado didelių įtrūkimų.

Tūkstančiai keleivių įstrigo tarnyboms uždarius Clarko oro uostą, įsikūrusį buvusioje JAV karinėje bazėje, už kelių valandų kelio į šiaurę nuo sostinės.

Antradienį oro uostas tebebuvo uždarytas, pareigūnams vertinant terminalo pastatui padarytą didelę žalą ir sutrūkinėjusio oro dispečerių bokšto būklę.

REKLAMA

Drebėjimo epicentras buvo prie Kastiljechaso miestelio, maždaug už 100 km į šiaurės vakarus nuo Manilos, nurodė vietos geologai.

Kovinių metų instruktorė Dani Justo pasakojo AFP, kad prasidėjus drebėjimui povo savo namuose Manilos pietiniame rajone.

„Ant mūsų virvės kabėję drabužiai smarkiai siūbavo. Mano šicu [veislės šuo] parkrito ir prisiplojo prie žemės“, – pridūrė ji.

Filipinai priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno „Ugnies žiedui“, pasižyminčiam dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų