REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienas aukšto rango JAV demokratų įstatymų leidėjas sekmadienį sakė, kad jo partija tikriausiai per kelias savaites apsispręs, ar prezidento Donaldo Trumpo apkalta būtų „geriausias kursas šaliai“.

Vienas aukšto rango JAV demokratų įstatymų leidėjas sekmadienį sakė, kad jo partija tikriausiai per kelias savaites apsispręs, ar prezidento Donaldo Trumpo apkalta būtų „geriausias kursas šaliai“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto pirmininkas Adamas Schiffas atkreipė dėmesį, kad respublikonai, kontroliuojantys Senatą, veikiausiai blokuotų pastangas atstatydinti D. Trumpą. Taigi, demokratai gali atsidurti keblioje padėtyje, nes specialusis prokuroras Robertas Muelleris nenustatė, kad Rusija ir D. Trumpo rinkimų štabas būtų derinę veiksmus, bet paminėjo 10 atvejų, kai prezidentas galbūt trukdė vykdyti teisingumą.

REKLAMA

„Turėsime nuspręsti, ar vis tiek imtis apkaltos – nes jeigu pasielgsim priešingai, tai siųstų signalą, kad šio prezidento elgesys yra tinkamas, kad būsimi prezidentai gali įsitraukti į tokio pobūdžio korupciją be pasekmių – arba nuspręsime, kad mums būtų geriau užsiimti priežiūra... o ne formalia apkalta“, – kalbėjo A. Schiffas.

„Šis sprendimas bus labai svarbus“ ir galbūt bus priimtas „per ateinančias pora savaičių“, A. Schiffas sakė televizijos „Fox News“ savaitės apžvalgos laidai.

REKLAMA
REKLAMA

448 puslapių R. Muellerio ataskaitos išvados gana prieštaringos, tad demokratams tenka svarstyti sunkius pasirinkimus.

Kad sprendimas surengti apkaltą prezidentui būtų priimtas, Demokratų kontroliuojamuose Atstovų Rūmuose pakaktų paprastos balsų daugumos, bet respublikonų kontroliuojamame Senate reikėtų bent dviejų trečdalių persvaros. Kai kurie sako, kad šis užmojis suteiktų D. Trumpui sutelkti savo šalininkus, argumentuojant, kad atlikus tyrimą prezidentas buvo išteisintas, o dabar jį mėginama nesąžiningai persekioti.

Demokratai kaip pavyzdį pateikia 1998 metų mėginimą surengti apkaltą tuomečiam lyderiui Billui Clintonui, užstrigusį Senate ir nulėmusį dar didesnį prezidento demokrato populiarumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiti demokratai sako, kad R. Muelleris surinko pakankamai įrodymų apie D. Trumpo ketinimus trukdyti teisingumui, todėl demokratai pasirodytų esą neryžtingi ir nevykdantys pilietinės pareigos, jeigu nesiektų apkaltos.

Tačiau Atstovų Rūmų teismų komiteto pirmininkas Jerry Nadleris nesugebėjo pateikti vienareikšmiško atsakymo, kai buvo paklaustas televizijos NBC apie apkaltos galimybes.

„Galim prie to prieiti, galim neprieiti“, – sakė jis ir pridūrė, kad įstatymų leidėjams pirmiausiai reikia „išnagrinėti visus įrodymus“.

REKLAMA

Kol kas tik du iš 18 demokratų, pasiskelbusių, kad sieks prezidento posto – senatorė Elizabeth Warren (Elizabet Woren) ir buvęs Baracko Obamos (Barako Obamos) kabineto narys Julianas Castro – yra paraginę rengti apkaltą.

„Ignoruoti prezidento kartojamus mėginimus trukdyti tyrimui dėl savo paties nelojalaus elgesio gali sukelti didelės ir ilgalaikės žalos šiai šaliai“, – penktadienį per tviterį parašė E. Warren.

Tačiau Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi atrodo nelinkusi žengti tokio drastiško žingsnio ir ragina demokratus palaukti, kol jiems bus perduota nesuredaguota R. Muellerio ataskaitos versija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų