REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Debatai Ukrainoje  (nuotr. SCANPIX)

Ukrainos prezidento rinkimų favoritu laikomas komikas Volodymyras Zelenskis ir perrinkimo siekiantis dabartinis prezidentas Petro Porošenka penktadienį pradeda savo dvikovą neįprastuose debatuose stadione, organizuotuose artėjant savaitgalį numatytam rinkimų kampanijos superfinalui.

16

Ukrainos prezidento rinkimų favoritu laikomas komikas Volodymyras Zelenskis ir perrinkimo siekiantis dabartinis prezidentas Petro Porošenka penktadienį pradeda savo dvikovą neįprastuose debatuose stadione, organizuotuose artėjant savaitgalį numatytam rinkimų kampanijos superfinalui.

REKLAMA

Remiantis visuomenės apklausų rezultatais, patirties politikoje neturintis 41 metų komikas V. Zelenskis sekmadienį nesunkiai nugalės savo varžovą P. Porošenką antrajame rinkimų ture.

Televizijos serialo žvaigždės dalyvavimas rinkimuose iš pradžių atrodė kaip pokštas, bet jam pavyko aplenkti isteblišmentui priklausančius oponentus, pasinaudojus visuomenėje tvyrančiu nusivylimu dėl korupcijos, šlubuojančios ekonomikos ir Maskvos remiamo separatistinio konflikto Ukrainos rytuose.

Šią pirmąją ir vienintelę kandidatų tiesioginę dvikovą akylai saugomame Kijevo olimpiniame stadione turėtų stebėti maždaug 60 tūkst. žiūrovų.

REKLAMA
REKLAMA

Penktadienio popietę iš debatams paruoštos vietos galima buvo spręsti, kad kandidatai stovės ne ant vienos, o dviejų atskirų platformų, pastatytų priešinguose futbolo aikštės galuose.

REKLAMA

Policijos pareigūnai buvo priversti kaip nors išjudinti susidariusias eismo spūstis, į 19 val. vietos (ir Lietuvos) laiku prasidėjusį renginį plūstant iš regionų vežamų žiūrovų autobusams.

Debatai pagaliau užbaigs ilgą rinkimų kovą, vietomis virsdavusią farsu. Jos metu kandidatai ne kartą apsikeitė įžeidimais, o V. Zelenskis pareikalavo pasidaryti tyrimus dėl alkoholio ir narkotikų vartojimo.

Penktadienį 53 metų P. Porošenka paleido dar vieną salvę į savo oponentą, suabejojęs jo sugebėjimu dirbti vyriausiuoju ginkluotųjų pajėgų vadu ir pavadinęs jį išsisukėliu nuo karinės tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA

„Kuo silpnesnis Ukrainos prezidentas – tuo stipresnis Rusijos prezidentas“, – pareiškė P. Porošenka keliems tūkstančiams savo rėmėjų mitinge prieš debatus.

Pasak P. Porošenkos, jis yra vienintelis kandidatas, galintis susiremti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu. Jis taip pat turėtų pasinaudoti V. Zelenskio politiniu nepatyrimu abiejų kandidatų laukiančioje akistatoje.

Be to P. Porošenka turėtų žiūrovams priminti savo varžovo įtariamus politinius ryšius su prieštaringai vertinamu oligarchu Ihoriu Kolomoiskiu.

V. Zelensky greičiausiai kritikuos savo priešininko nepakankamas pastangas kovojant su korupcija ir įtvirtinant įstatymo viršenybę, atėjus į valdžią prieš penkerius metus, kai visuotinis sukilimas nuvertė Kremliaus palaikomą režimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne bailys“

V. Zelenkis, kurio ankstesnė politinė patirtis apsiribojo prezidento vaidmeniu populiariame televizijos seriale, pareiškė, kad yra pasiruošęs stoti prieš Ukrainos lyderį.

„Aš ne bailys“, – sakė jis per retą pasirodymą televizijoje ketvirtadienį vakare, pristatydamas savo komandą.

Viešosios nuomonės apklausą atlikusios bendrovės „Rating“ ketvirtadienį paskelbtais duomenimis, V. Zelenskį palaiko 73 proc. apklaustųjų, tuo metu už P. Porošenką pasiruošę balsuoti 27 proc. rinkėjų.

Po 2014 metų sukilimo prie valdžios vairo stojusiam P. Porošenkai jo rėmėjai yra dėkingi už vykdomą ekonomikos reformą, kariuomenės pertvarkymą, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios atskyrimą nuo Rusijos ir bevizes keliones po Europos šalis.

REKLAMA

Tačiau pirmajame rinkimų ture praėjusį mėnesį jis gavo tik kiek daugiau nei pusę V. Zelenskio surinktų balsų.

Daug pastatyta ant kortos šioje 45 mln. gyventojų turinčioje šalyje, tarp Europos Sąjungos ir Rusijos esančioje buferinėje valstybėje.

Ukrainoje teberusena karas su Maskvos remiamais separatistais rytinėje pramoninėje šalies dalyje, per kurį jau žuvo 13 tūkst. žmonių.

Be to spalį Ukrainoje vyks parlamento rinkimai.

Kremliaus atstovas Dmitirjus Peskovas sakė, kad jo komanda įrašys Ukrainos kandidatų debatus, kad V. Putinas laisvalaikiu galėtų juos pažiūrėti.

„Mes tikrai juos žiūrėsime“, – patikino jis.

Ketvirtadienį Maskva pranešė apie dar vieną savo priemonę spausti Kijevą – draudimą šalies įmonėms tiekti naftos ir jos produktus Ukrainai, apribojo anglies tiekimą, taip pat išplėtė draudžiamų importuoti Ukrainos prekių sąrašą.

REKLAMA

Zelenskis: 2014-aisiais balsavome už vieną P. Porošenką, o išrinkome kitą

Volodimyras Zelenskis per audringus debatus Kijevo olimpiniame stadione pareiškė, kad prezidentas Petro Porošenka, išrinktas 2014 metais, neįvykdė savo kampanijos pažadų ir nepateisino šalies žmonių vilčių.

„Ar kada nors galėjom įsivaizduoti, kad aš, paprastas vaikinas iš Krivyj Riho, kovosiu dėl prezidento kėdės prieš žmogų, kurį mes tvirtai ir nesvyruodami 2014 metais išrinkome Ukrainos prezidentu? Įdomiausia, kad aš pats palaikiau poną Porošenką, bet apsirikau. Mes apsirikome“, – pareiškė V. Zelenskis.

„Kur didžiausia klaida? – paklausė jis ir atsakė: „Mes ir jūs balsavome už vieną Porošenką, o išrinkome kitą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniai pavojai

Vakarai atidžiai stebi šias lenktynes susirūpinę, kad naujoji vyriausybė gali atšaukti metus vykusias reformas.

Pagrindiniai pavojai, susiję V. Zelenskio prezidentavimu, yra „politinis nenuoseklumas, kylantis iš patirties neturėjimo“ ir „nederama oligarchų arba rusų įtaka“, sakė vienas buvęs Vakarų diplomatas naujienų agentūrai AFP.

Dar vienas netikėtas įvykis buvo ketvirtadienį Kijevo teismo paskelbtas sprendimas, kad P. Porošenko vyriausybės 2016 metų sprendimas per reformą nacionalizuoti didžiausią šalies komercinį banką buvo neteisėtas.

Iki nacionalizavimo bankas „PrivatBank“ priklausė Ihoriui Kolomoiskiui – oligarchui, dabar kontroliuojančiam V. Zelenskio šou transliuojančius televizijos kanalus.

REKLAMA

V. Porošenka perspėjo, kad Ukrainai gresia nevykdyti savo įsipareigojimų kreditoriams, jeigu šis bankas bus sugrąžintas verslo magnatui po to, kai vyriausybė išleido beveik 6 mlrd. JAV dolerių jo rekapitalizavimui.

ES, JAV ir Tarptautinis valiutos fondas pranešė atidžiai stebintys šią padėtį.

Zelenskis teigia niekada nesikalbėjęs su Putinu

Volodymyras Zelenskis pareiškė niekada nesikalbėjęs su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, taip pat nesilankęs Rusijoje nuo separatistinio konflikto Rytų Ukrainoje pradžios 2014 metais.

„Kalbant apie Putiną – niekada gyvenime nesu kalbėjęsis su Putinu, – per debatus Kijevo olimpiniame stadione su antrosios kadencijos siekiančiu prezidentu Petro Porošenka sakė V. Zelenskis. – Nebuvau Rusijoje nuo karo pradžios.“

REKLAMA

Atsakydamas į P. Porošenkos pareiškimą, kad jo oponentas palaikė ryšius su V. Putinu, V. Zelenskis pareiškė, kad jam yra žinoma apie paties prezidento pokalbį telefonu su Kremliaus vadovu.

Politikos naujokas komikas V. Zelenskis taip pat atmetė P. Porošenkos kaltinimus, jis esą vengė būti pašauktas į kariuomenę, 2014 metais prasidėjus karui Rytų Ukrainoje.

„Kalbant apie tai, ar slapstausi (nuo mobilizacijos) – daug kartų buvau ATO (antiteroristinės operacijos teritorijoje), – tvirtino jis. - Nuo ko aš slapstausi? Nuo kokių šaukimų slepiuosi? Esu viešas žmogus – argi manęs negalėjo surasti ir įteikti šaukimą? Apie ką jūs kalbate? Jūs vėl meluojate!“ - V. Zelenskis sakė per chaotiškus debatus žmonių pilname stadione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš jums ne oponentas – aš jūsų nuosprendis“, – pridūrė jis.

Porošenka paragino Ukrainą po rinkimų susivienyti

Petro Porošenka, siekiantis antrosios kadencijos, pareiškė, kad priims bet kokius po dviejų dienų vyksiančių rinkimų rezultatus, bet pabrėžė, kad šalies žmonės po jų privalo nedelsdami susivienyti ir ginti savo valstybę.

„Priimsiu bet kokį Ukrainos tautos pasirinkimą [balandžio] 21-ąją, o 22-ąją gyvenimas tęsis. Ir 22-ąją privalome susivienyti, kad kartu apgintume valstybę – svarbiausia, kad neprarastume šalies“, – P. Porošenko sakė per debatus sausakimšame Kijevo olimpiniame stadione su savo oponentu komiku Volodymyru Zelenskiu.

REKLAMA

Jis taip pat paragino varžovą rinkimų dieną pagalvoti apie savo pasirinkimą ir susimąstyti, kaip apsaugoti Ukrainos valstybę savo pergalės atveju.

„Atsinaujinimas reikalingas, ir jis gali įvykti per (rudenį vyksiančius) parlamento rinkimus, bet negalima žaisti per prezidento rinkimus. Kaina gali būti nepaprastai didelė. Karo su agresore Rusija negali vesti aktorius – talentingas žmogus, bet neturintis jokios [politinės] patirties. Kaina gali būti labai didelė“, – pabrėžė P. Porošenka.

Viešosios nuomonės apklausą atlikusios bendrovės „Rating“ ketvirtadienį paskelbtais duomenimis, V. Zelenskį palaiko 73 proc. apklaustųjų, tuo metu už P. Porošenką pasiruošę balsuoti 27 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų