REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos vyriausybė pirmadienį pranešė apie derybas su Europos kreditoriais dėl dalies skolos grąžinimo Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) pirma laiko, kredito palūkanų normoms sumažėjus iki žemiausio lygio nuo 2005 metų.

Graikijos vyriausybė pirmadienį pranešė apie derybas su Europos kreditoriais dėl dalies skolos grąžinimo Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) pirma laiko, kredito palūkanų normoms sumažėjus iki žemiausio lygio nuo 2005 metų.

REKLAMA

Ministras pirmininkas Alexis Tsipras pareiškė esąs pasiryžęs išgelbėti taupymo programų išvargintus graikus nuo didesnių mokesčių kitais metais, dėl kurių buvo susitarta su kreditoriais.

Vyriausybės atstovas spaudai Dimitris Tzanakopoulos pažymėjo, kad Atėnai tikisi grąžinti TVF „didelę dalį“ likusios 9,6 mlrd. eurų sumos gerokai greičiau nei numatyta pagal grafiką.

D. Tzanakopoulos pranešimą paskelbė po Graikijos finansų ministro Euclido Tsakalotos ir TVF vadovės Christine Lagarde susitikimo Vašingtone.

REKLAMA
REKLAMA

Graikijos 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas toliau mažėjo ir pirmadienį pasiekė 3,28 proc. – žemiausią lygį per 14 metų.

Graikijai dar reikės gauti euro zonos gelbėjimo fondo pritarimą, kad galėtų anksčiau laiko grąžinti paskolas TVF, tačiau agentūros pareigūnai ir Europos Komisija jau pagyrė šią mintį.

REKLAMA

Graikijos kairiosios pakraipos vyriausybė, kurios šiais metais laukia nacionaliniai, savivaldybių ir Europos rinkimai, planuoja padidinti socialinių programų finansavimą, šiam tikslui panaudodama lėšas, sutaupytas mokant mažesnes paskolų palūkanas, pažymėjo D. Tzanakopoulos.

„TVF paskolos yra brangios, joms taikoma 5,1 proc. palūkanų norma – tai reiškia, kad mes galime sumažinti skolų aptarnavimo išlaidas ir padidinti fiskalines galimybes padėti pažeidžiamoms visuomenės grupėms“, – pasakė vyriausybės atstovas spaudai duodamas interviu privačiai radijo stočiai „News 24/7“ .

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pirmininkas Alexis Tsipras taip pat pranešė, kad ankstyvas TVF paskolos grąžinimas taptu svarbiu žingsniu į priekį.

A. Tsipras taip pat pažadėjo, kad jei jo partija „Syriza“ šį rudenį laimės parlamento rinkimus, jis įsipareigoja nedidinti mokestinių pajamų mažinant neapmokestinamų pajamų ribą.

„Neapmokestinamų pajamų riba nebus sumažinta tol, kol valdžioje bus „Syriza“, – pareiškė ministras pirmininkas privačiai televizijai „Antenna“ duotame interviu.

A. Tsipro vyriausybė yra įsipareigojusi padidinti mokestines pajamas maždaug milijardu eurų įgyvendindama minėtą priemonę kitais metais.

Visgi ministras pirmininkas pažymėjo, kad to galima išvengti, jei šalis ir toliau sieks didelio biudžeto pertekliaus, kuris jau leido Atėnams išvengti pensijų mažinimo, dėl kurio buvo susitarta su kreditoriais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų rugpjūčio mėnesį buvo užbaigta trečioji tarptautinė paramos Graikijai programa, o šalies ekonominė padėtis, gerokai nukentėjusi nuo ne vienerius metus trukusios recesijos ir biudžeto karpymų, pastebimai pagerėjo.

Visgi valstybės reitingas vis dar yra žemesnis už investicinį reitingą, o valstybės skola siekia maždaug 180 proc. bendrojo vidaus produkto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų