REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Britų parlamentarai pirmadienį vakare nubalsavo prieš visas keturias alternatyvas triskart atmestam ministrės pirmininkės Theresos May „Brexit“ susitarimui.

Britų parlamentarai pirmadienį vakare nubalsavo prieš visas keturias alternatyvas triskart atmestam ministrės pirmininkės Theresos May „Brexit“ susitarimui.

REKLAMA

Šįkart „indikacinis“ balsavimas vyko kiek kitaip negu įprasta: užuot susirinkę atskirose salėse ir taip pademonstravę savo pritarimą arba nepritarimą kuriam nors konkrečiam klausimui, įstatymų leidėjai gavo popierinius balsalapius su išvardytais visais keturiais pasirinkimais.

Tarp pirmadienį balsavimams pateiktų galimybių buvo du pasiūlymai, kuriais siekiama išlaikyti glaudžius ekonominius ryšius tarp Didžiosios Britanijos ir Europos Sąjungos.

Pagal vieną iš jų Jungtinė Karalystė po „Brexit“ liktų muitų sąjungoje su ES. Tuomet šalis išlaikytų glaudžius prekybos ryšius su ES, bet prie sienos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos turėtų būti įvestos supaprastintos tikrinimo procedūros. Vis dėlto ši priemonė užkirstų kelią Londonui savarankiškai sudarinėti prekybos susitarimus su kitomis šalimis, tad Th. May ne kartą atmetė tokią galimybę. Pirmadienį šis scenarijus buvo atmestas menkute persvara – 276 balsais prieš 273.

REKLAMA
REKLAMA

Antrasis scenarijus numatė, kad Britanija liktų bloko bendrojoje prekių ir paslaugų rinkoje. Tokiu atveju šalis galėtų įgyti statusą, šiuo metu turimą Norvegijos arba Šveicarijos. Jungtinė Karalystė išlaikytų judėjimo laisvę, todėl Britanijos piliečiai išsaugotų teisę gyventi ir dirbti ES šalyse, o Bendrijos piliečiai – Britanijoje. Ši priemonė buvo atmesta 282 balsais prieš 261

REKLAMA

Kita galimybė – bet kokį parlamento priimtą „Brexit“ susitarimą pateikti tvirtinti plebiscite. Priemonė atmesta 292 balsais prieš 280.

Ketvirtas pasiūlymas numato, kad iškilus pavojui, kad Britanija turės išstoti iš ES be jokio susitarimo, bus imtasi tam tikrų žingsnių šiam scenarijui išvengti. Likus dviem dienoms iki tokio išstojimo datos vyriausybė būtų įpareigota siekti, kad terminas būtų atidėtas. Jeigu ES nesutiktų pratęsti proceso, numatytą išstojimo dieną parlamentarų būtų paprašyta pasirinkti „Brexit“ be sutarties arba apskritai jį atšaukti. Šis scenarijus atmestas 292 balsais191

Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow šiuos pasiūlymus atrinko iš aštuonių pateiktų idėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų