REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl variklių gedimo prie Norvegijos krantų šeštadienį dreifuoti pradėjęs ir vėliau nelaimės signalą pasiuntęs kruizinis laivas yra buksyruojamas į uostą po to, kai šimtai jo keleivių buvo sraigtasparniais išskraidinti į krantą.

Dėl variklių gedimo prie Norvegijos krantų šeštadienį dreifuoti pradėjęs ir vėliau nelaimės signalą pasiuntęs kruizinis laivas yra buksyruojamas į uostą po to, kai šimtai jo keleivių buvo sraigtasparniais išskraidinti į krantą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienio popietę sutriko kruizinio laivo „Viking Sky“ variklių veikimas ir laivas ėmė dreifuoti pavojinguose vandenyse už dviejų kilometrų nuo Miorės ir Rumsdalio apygardos pakrantės. Dėl to laivo kapitonas pasiuntė nelaimės signalą.

REKLAMA

Tuomet tarnybos nusprendė nusiųsti sraigtasparnių, kad šie itin sudėtingomis sąlygomis išskraidintų laivo keleivius, kad nebūtų rizikuojama žmonių gyvybėmis.

„Jau geriau keleiviai bus ant žemės, o ne laive“, – sakė policijos vadovas Toras Andre Franckas.

Tačiau ankstų sekmadienio rytą laivo įgulai pavyko užvesti tris iš keturių variklių. Be to, atplaukė du buksyrai.

Pranešama, kad iš laivo penkiais sraigtasparniais buvo išskraidinta 479 iš 1,373 tūkst. žmonių. Vėliau evakuacija buvo sustabdyta, kad būtų galima pradėti buksyruoti laivą. Policija skelbia, kad 17 žmonių paguldyti į ligoninę, įskaitant vieną maždaug 90 ir du 70 metų asmenis, kurie patyrė kaulų lūžius.

REKLAMA
REKLAMA

„Evakuacija šiuo metu sustabdyta, – agentūrai AFP sakė Pietų Norvegijos gelbėjimo centro atstovas. – Kapitonas įvertins padėtį ir po to spręs, ar atnaujinti keleivių išskraidinimą.“

Užfiksuotuose dramatiškuose vaizduose matyti, ką keleiviams teko patirti: po svirduliuojantį laivą slidinėjo baldai ir augalai, nukrito dalis lubų. Dešimtys žmonių, vilkinčių gelbėjimo liemenes, buvo susodinti laukti išlaipinimo iš laivo.

„Gyvenime nesu mačiusi nieko baisesnio, – sakė viena iš išgelbėtų laivo keleivių Janet Jacob (Dženet Džeikob). – Ėmiau melstis. Meldžiausi už visų laivo keleivių saugumą. Skrydis sraigtasparniu buvo tikrai baisus. Vėjas buvo lyg tornado metu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes sėdomės pusryčių, kai viskas ėmė drebėti. ... Buvo tikras chaosas“, – pasakojo amerikietis Johnas Curry (Džonas Karis), kurį citavo norvegų žiniasklaida.

O dar vienas keleivis, Rodney Horganas, sakė, kad jam viskas priminė „Titaniką“.

„Tiksliausias žodis, sakyčiau, yra „siurrealu“, – sakė vyras. – Maždaug dviejų metrų banga staiga įsiveržė, nunešė kėdes, stalus, dužo stiklai ir kokių 20–30 žmonių priešais mane ... tiesiog dingo. Aš stovėjau, o mano žmona sėdėjo priešais mane, ir staiga ji dingo. Maniau, kad jau viskas.“

REKLAMA

„Liūdnai pagarsėję vandenys“

Pietų Norvegijos gelbėjimo centras tviteryje paskelbtoje žinutė pranešė, kad kruizinis laivas „Viking Sky“ pasiuntė nelaimės signalą dėl „variklių problemos blogu oru“. Laivas plaukė iš Trumsės į Stavangerį.

„Variklių problemos šiuose vandenyse yra labai pavojingos, nes čia yra daug rifų“, – sakė policijos operacijų vadas T. A. Franckas.

Krante išgelbėtiems laivo keleiviams, kurių daugumą sudaro amerikiečiai ir britai, jau įrengtas priėmimo centras. Pasak policijos, 17 žmonių buvo nugabenti į ligoninę.

REKLAMA

„Kol kas, rodos, viskas einasi gerai“, – sakė pagalbos centro atstovas Einaras Knutsenas.

Zona, kur laivas patyrė problemų, yra vadinama Hustadvika ir čia yra liūdnai pagarsėję vandenys, kur plaukti yra labai sunku. Čia yra gana seklu, o dešimties jūrmylių pakrantės dalyje yra daug mažų salelių ir rifų.

„Husdavika yra mūsų liūdniausiai pagarsėjusi jūros dalis“, – sakė turizmo srityje besispecializuojantis žurnalistas Oddas Roaras Lange.

Vikingai senais laikais nedrįsdavo čia plaukti ir persinešdavo laivus nuo vieno fiordo iki kito.

Kruizinis laivas „Viking Sky“ priklauso Norvegijos bendrovei „Viking Ocean Cruisers“. Tai šiuolaikinis kruizinis laivas, nuleistas į vandenį 2017 metais. Juo gali plaukti 930 keleivių plius įgula.

Skelbiama, kad be amerikiečių ir britų laive yra keleivių iš keturiolikos kitų šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų