REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mozambike dėl sparčiai kylančio potvynių vandens susidarė „vidaus vandenynas“, keliantis grėsmę dešimtims tūkstančių šeimų, o pagalbos organizacijos deda visas pastangas, kad padėtų nuo pražūtingo ciklono „Idai“ nukentėjusiems žmonėms.

Mozambike dėl sparčiai kylančio potvynių vandens susidarė „vidaus vandenynas“, keliantis grėsmę dešimtims tūkstančių šeimų, o pagalbos organizacijos deda visas pastangas, kad padėtų nuo pražūtingo ciklono „Idai“ nukentėjusiems žmonėms.

REKLAMA

Mozambike patvinusios upės jau užliejo nemažą dalį šalies teritorijos, o dėl nesiliaujančio lietaus vandens lygis toliau kyla, todėl pavojuje atsidūrė laikiną prieglobstį ant namų stogų ar medžių radę žmonės, sako gelbėtojai.

„Susidarė ekstremali humanitarinė padėtis, kuri su kiekviena valanda blogėja“, – antradienį sakė Herve Verhooselis iš Pasaulio maisto programos.

Anot jo, daugybė žmonių yra įstrigę ant namų stogų ir aukštesnėse reljefo vietose šalia Beiros uostamiesčio. Pasaulio maisto programos darbuotojai rūpinasi, kad šiuos žmones pasiektų lėktuvais gabenami pagalbos paketai su maisto produktais, geriamuoju vandeniu bei antklodėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Patvinus Pungvės ir Buzio upėms susidarė „visomis kryptimis daugybę mylių nusidriekę vidaus vandenynai“, sakė H. Verhooselis.

„Iš oro matomiems žmonėms, galima sakyti, pasisekė. Dabar svarbiausias prioritetas yra kiek įmanoma daugiau jų išgelbėti ir nugabenti į saugią vietą“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Mozambiko centrinius regionus nusiaubęs ir didžiulės žalos padaręs ciklonas „Idai“ vėliau nuslinko į kaimyninę Zimbabvę, į kurią atnešė smarkių liūčių. Zimbabvės kalnuose iškritusio lietaus vanduo plūsta atgal į Mozambiką, dar labiau blogindamas padėtį potvynių jau užlietose šalies teritorijose.

„Padėtis baisi, – naujienų agentūrai AP sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus atstovė Caroline Haga. – Vakar žvalgėme padėtį iš oro ir matėme daugybę žmonių ant namų stogų ir medžių šakų. Vanduo tebekyla, o mes desperatiškai stengiamės išgelbėti kiek įmanoma daugiau žmonių.“

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, nuotraukos iš palydovų padeda gelbėtojams nustatyti rajonus, kur susidariusi kritiškiausia padėtis.

Potvyniai siaubia ir Malavį bei Zimbabvę – čia žuvo šimtai žmonių, daugybė dingo, o tūkstančiai gyventojų atsidūrė pavojuje.

Mozambiko prezidentas Filipe Nyusi pirmadienį sakė, kad per cikloną „Idai“ galėjo žūti daugiau kaip 1 000 žmonių. Gelbėjimo tarnybų atstovai sako nežinantys, ar aukų skaičius iš tiesų perkops tūkstantį, tačiau pabrėžia, jog tai didžiausia tokio pobūdžio nelaimė per daugiau kaip du dešimtmečius.

Labiausiai nukentėjo 500 tūkst. gyventojų turintis Beiros uostamiestis, kur buvo sugriauta tūkstančiai namų. Mieste ir jo apylinkėse nėra elektros, sugadintos beveik visos ryšių linijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smarkiai nuniokota ir pagrindinė Beiros ligoninė. Apie didžiulius sugriovimus pranešama iš Dondo bei Šimojo miestų Mozambiko centrinėje dalyje.

Humanitarinės pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) pranešė, kad jos veikla Beiroje ir kituose vietiniuose pagalbos centruose „visiškai sustabdyta“, tačiau ieškoma būdų atnaujinti darbą.

Zimbabvėje aukų skaičius padidėjo iki 98, pranešė šalies vyriausybė. Itin smarkiai nukentėjo Čimanimanio miestas kalnuose. Visiškai atkirsti į miestą vedantys keliai, todėl jį pasiekti galima tik sraigtasparniu.

Malavio vyriausybė skelbia apie 56 žuvusius žmones ir 577 nukentėjusiuosius. Dar trijų asmenų ieškoma. Pietiniame Nsandžės regione dėl potvynių be namų liko apie 11 tūkst. šeimų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų