REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Utrechte paskelbta paieška: itin pavojingas turkų kilmės migrantas (nuotr. Gamintojo)

Olandijos policija pradėjo didelę paieškų operaciją po Utrechto mieste pirmadienį įvykdytos atakos, kai ginkluotas užpuolikas tramvajuje nušovė tris žmones ir dar kelis sužeidė. Naujausiais duomenimis, įtariamasis sulaikytas pirmadienio vakarą.

5

Olandijos policija pradėjo didelę paieškų operaciją po Utrechto mieste pirmadienį įvykdytos atakos, kai ginkluotas užpuolikas tramvajuje nušovė tris žmones ir dar kelis sužeidė. Naujausiais duomenimis, įtariamasis sulaikytas pirmadienio vakarą.

REKLAMA

Atnaujinta 19:55 val.

Olandijos policija pirmadienį suėmė įtariamąjį, siejamą su šaudymu tramvajuje Utrechto mieste, nusinešusius trijų žmonių gyvybes, pranešė policijos viršininkas.

„Ką tik buvom informuoti, kad įtariamasis suimtas“, – baigiantis spaudos konferencijai paskelbė Utrechto policijos viršininkas Robas van Bree (Robas van Brė), kai jam buvo perduotas raštelis.

Policija anksčiau nurodė ieškanti Turkijoje gimusio 37 metų Gokmeno Taniso ir paskelbė jo nuotrauką.

Nyderlandų nacionalinės kovos su terorizmu tarnybos vadovas Pieteris-Jaapas Aalbersbergas patvirtino žinią apie „pagrindinio šaudynių įtariamojo areštą“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, po išpuolio Utrechte paskelbtas aukščiausio – penktojo – lygi pavojus suėmus šį asmenį vėl buvo sumažintas.

Olandijos tarnybos nurodė vis dar tiriančios šį incidentą kaip teroro išpuolį, bet pridūrė „negalinčios atmesti“ kitų motyvų, pavyzdžiui, šeimos ginčo.

REKLAMA

Tuo metu G. Taniso tėvas pareiškė, jog jeigu jo sūnus būtų pripažintas kaltu dėl šios atakos, jis turėtų būti nubaustas.

„Jeigu jis tai padarė, jis privalo būti nubaustas“, – naujienų agentūra DHA citavo Mehmetą Tanisą.

Tėvas sakė nebepalaikąs ryšių su sūnumi nuo 2008 metų, kai grįžo į tėvynę po skyrybų su žmona, pranešė DHA.

Įtariamojo motina pasiliko Nyderlanduose su Gokmenu.

Mehmetas Tanisas sakė, kad vėliau jis vedė kitą moterį ir dabar gyvena Turkijos centrinėje Kaiserio provincijoje.

„Su sūnumi visiškai nesikalbėjau, nebendravau 11 metų. Nuo 2008-ųjų mudu nė karto nesikalbėjome“, – tvirtino tėvas.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis nebuvo agresyvaus būdo, bet praėjo 11 metų. Kas nutiko, ką jis patyrė? Aš visiškai nieko nežinau“, – pridūrė jis.

Atnaujinta 19:26 val.

Policija paskelbė 37 metų Turkijoje gimusio įtariamojo Gokmeno Taniso nuotrauką ir perspėjo visuomenę prie jo nesiartinti. Tuo metu ginkluoti kovos su terorizmu pareigūnai apsupo vieną netoli atakos vietos esantį pastatą.

Nyderlandų premjeras Markas Rutte sakė, kad teroro atakos prielaida „negali būti atmesta“, ir pažadėjo, kad Olandija „niekada nepasiduos netolerancijai“.

Paskelbus aukščiausio lygio parengtį saugumo pajėgos budi oro uostuose ir prie mečečių.

„Remiamės principu, kad tai yra teroro ataka“, – per „Twitter“ parašė Utrechto meras Janas van Zanenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis ir Utrechto policija nurodė, kad žuvo trys žmonės. Pareigūnai taip pat buvo paskelbę, kad sužeisti devyni žmonės, bet vėliau šis skaičius buvo sumažintas iki penkių.

Po išpuolio miesto mečetės buvo parai uždarytos, pranešė naujienų agentūra ANP. Ši ataka buvo įvykdyta praėjus kelioms dienomis po išpuolio vieno Naujosios Zelandijos miesto mečetėse, įvykdyto įtariamo baltųjų viršenybės šalininko. Per išpuolį Kraistčerčo mieste žuvo 50 žmonių.

Praėjus kelioms valandoms po išpuolio Utrechte meras atšaukė rekomendaciją gyventojams likti namuose, bet įvykio vieta tebebuvo atitverta; joje dirbo policijos tyrėjai, sakė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

REKLAMA

Olandų žiniasklaida citavo įvykio liudininkus, sakiusius, kad užpuolikas atrodė nusitaikęs į vieną moterį ir kitus žmones, mėginusius jai padėti.

Kaip pranešama, įtariamasis G. Tanisas prieš dvi savaites lankėsi teisme dėl vienos išžaginimo bylos, nurodė visuomeninis transliuotojas NOS.

Vienas liudininkas sakė NOS matęs, kaip iš tramvajaus išbėgo sužeista moteris kruvinomis rankomis ir drabužiais. Po to ji parkrito ant žemės.

„Nunešiau ją į savo mašiną ir jai padėjau. Kai atvyko policija, ji buvo praradusi sąmonę“, – transliuotojui sakė neįvardytas liudininkas.

„Likite namuose!“

Kiti liudininkai pasakojo apie „siaubingą“ chaosą, kilusį po šaudymo.

„Kai išėjau iš namo pasižiūrėti, policija man sušuko: „Likite namuose ir pasitraukit iš sodo!“ – AFP sakė pensininkė Yvonne von Rai.

REKLAMA

„Staiga pralėkė daug policijos automobilių; išgirdau besileidžiančius du traumų skyriaus sraigtasparnius – buvo tiesiog siaubinga“, – pasakojo netoliese gyvenantis 19-metė sudentė Karlijn Zwinkels.

Prokurorai, policija ir meras ketina daugiau informacijos pateikti per vėliau pirmadienį įvyksiančią spaudos konferenciją.

Dešimtys ginkluotų policininkų tuojau po incidento apsupo pastatą už kelių šimtų metrų nuo įvykio vietos, tačiau neaišku, ar įtariamasis buvo tame pastate.

Policija nurodė mananti, kad apytikriai šaudynių metu tame rajone buvo pavogtas raudonas automobilis „Renault Clio“. Vėliau jis buvo rastas paliktas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų