REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Išpuolis Žemės rojaus kampelyje: teroristas buvo numatęs visas smulkmenas (nuotr. VK.com)

Naujojoje Zelandijoje, Kraistčerče, įvykdytas vienas žiauriausių teroro išpuolių XXI a. Ramus Naujosios Zelandijos miestas virto pragaru, kuomet iki dantų ginkluotas šaulys įžengė į mečetę, kurioje tuo metu buvo apie 300 žmonių. Nuotraukose iš transliacijos matyti dešimtys žuvusių žmonių. Iškart po išpuolio jis buvo viešai pasmerktas, nukentėjusiųjų šeimoms reiškiama užuojauta ir teikiama pagalba. 

12

Naujojoje Zelandijoje, Kraistčerče, įvykdytas vienas žiauriausių teroro išpuolių XXI a. Ramus Naujosios Zelandijos miestas virto pragaru, kuomet iki dantų ginkluotas šaulys įžengė į mečetę, kurioje tuo metu buvo apie 300 žmonių. Nuotraukose iš transliacijos matyti dešimtys žuvusių žmonių. Iškart po išpuolio jis buvo viešai pasmerktas, nukentėjusiųjų šeimoms reiškiama užuojauta ir teikiama pagalba. 

REKLAMA

Šalies premjerė jau patvirtino, kad žuvo daugiau nei 40 žmonių, dešimtys sužeistų. Į 50-ies mažiausią nusikalstamumo lygį turinčių valstybių sąrašą patenkanti Naujoji Zelandija tokio žvėriško nusikaltimo buvo tiesiog priblokšta.

Viso sulaikyti keturi asmenys: trys vyrai ir viena moteris.

Siekė palikti kuo daugiau užuominų

Skerdynes surengę užpuolikai akivaizdžiai siekė kuo daugiau šlovės: išpuolį transliavo tiesiogiai internetu, paminėjo žymiausią „YouTube“ veikėją „PewDiePie“, net važiuodamas automobiliu vienas iš užpuolikų klausėsi serbų nacionalistų dainos, išpopuliarėjusios po Balkanų karo metu.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis įtariamasis – 28-erių australu Brentonu Tarrantu prisistatęs vyras. Kol kas nėra aišku, ar buvo daugiau šaulių, ar įtariami bendrininkai atliko kitas funkcijas. Užpuolikas paviešino ir 37 puslapių „manifestą-paaiškinimą“ apie šį išpuolį.

REKLAMA

B. Tarrantas savo vaikystę vadina „niekuo neišsiskiriančia“ ir „be kažkokių didelių sukrėtimų“, pažymėjęs savo nedidelį susidomėjimą mokslais – „vos surinkau reikiamus balus užbaigti mokyklą“, aiškino jis. Vyras taip pat užsiminė, kad pinigų užsidirbo investuodamas į „Bitconnect“, kriptovaliutos biržą.

„Bloomberg“ skelbia, kad teroristas buvo 2011-aisiais Norvegijoje jaunimo stovykloje išpuolį surengęs Andersas Breivikas buvo jo įkvėpėjas. 

Ant savo ginklų kulkų dėtuvių jis buvo užrašęs žymiausių istorinių mūšių ir įvykių, susijusių su islamu, datas.

REKLAMA
REKLAMA

Savo manifeste kraupų išpuolį teisina „noru parodyti užpuolikams, kad mūsų žemės niekada nebus jų žemėmis, mūsų tėvynės yra mūsų ir, kad kol baltas žmogus išliks gyvas, jie niekada neužkariaus mūsų žemių ir jie niekada nepakeis mūsų žmonių“.

B. Tarrantas atskleidė, kad išpuolį planavo dvejus metus, o patį miestą pasirinko prieš tris mėnesius. Jis pareiškė, kad Naujoji Zelandija nebuvo pirminis išpuolio tikslas, tačiau pažymėjo „turtingą aplinką kaip ir visur kitur Vakaruose“.

Užpuolikas piktinosi tuo, kad pasaulyje „neliko laisvos vietos nuo masinės migracijos invazijos“. Nuošalią Naująją Zelandiją jis dėl to ir pasirinko, „kad parodytų pasauliui – net ir čia pilna migrantų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

B. Tarrantas tikino „atstovaujantis milijonams europiečių ir kitų etninių nacionalistų“, manė, kad tokiu būdu jis „užtikrina mūsų žmonių egzistavimą, ir mūsų baltųjų vaikų ateitį“.

Šaulys savo išpuolį vadino „kerštu įsibrovėliams už šimtus ir tūkstančius mirčių, kurias užsieniečiai suteikė Europos žemėms per visą istoriją… už milijonus europiečių, islamo atstovų paimtų į nelaisvę… už tūkstančius europiečių gyvybių, kurias pasigviešė teroro išpuoliai Europos žemėje“.

Teroristas piktinosi migrantų gausa

Pasak užpuoliko, paskutinis lašas jam buvo Ebbos Akerlund, 11-metės švedės žūtis 2017-ųjų teroro išpuolyje Stokholme.

REKLAMA

Išpuolis Švedijoje buvo „pirmasis įvykis“, kuris įkvėpė jį surengti išpuolį. „Ebbos mirtis nuo įsibrovėlių rankų, jos smurtinė mirtis ir mano nesugebėjimas to sustabdyti pramušė mano ciniškumo kaukę, lyg kūju. Aš daugiau negalėjo ignoruoti išpuolių.“

Vyras pasakojo, kad 2017-aisiais apsilankęs Prancūzijoje jis buvo priblokštas tuo, kad „kiekviename prancūzų mieste, kiekviename prancūzų miestelyje yra įsibrovėlių“.

Savo manifeste jis tikina, kad dėl išpuolio jam nė kiek ne gaila, žuvusius žmones jis vadina „įsibrovėliais“, ir jam gaila tik to, kad „jis jų nenužudė daugiau“. Jis taip pat rašo, kad būsimame teisme, jeigu išgyvens, nepripažins savo kaltės.

REKLAMA

Pranešimas interneto forume

Vienas vartotojas, pasivadinęs „Tarrant“ prieš išpuolį įdėjo žinutę pokalbių platformoje „8chan“, kurioje pranešė apie būsimą „išpuolio transliaciją“.

„Aš surengsiu išpuolį prieš įsibrovėlius, ir tiesiogiai transliuosi feisbuke, – parašė jis ir paliko nuorodą savo „Facebook“ paskyroje. – Jeigu aš neišgyvensiu puolimo, iki, Dieve laimink ir su visais susitiksiu Valhaloje!“

Daugelis anoniminių vartotojų po šiuo įrašu sveikino jį ir linkėjo sėkmės. Vienas vartotojas parašė, kad „vaizdo įrašas yra velniškai geras“.

Taip pat, likus kelioms dienoms iki išpuolio, B. Tarrantas savo „Twitter“ paskyroje sudėjo nuotraukas su aprašinėta amunicija ir ginkluote.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ant vieno iš jų buvo nurodyta ir Felikso Kazimiero Potockio pavardė. Šis lenkų kilmės bajoras buvo vienas XVII a. Ržečpospolitos iš lyderių, pasižymėjęs pergalėmis mūšiuose prieš Krymo totorius. Taip pat paminėtas ir 1683-ųjų mūšis prie Vienos, kuomet Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Jonas Sobieskis sumuštė Osmanų imperijos kariauną.

Reikia pripažinti, kad sunku įvertinti to, ką vyras papasakojo apie save, tikrumą. Žiniasklaidos atstovai mini apie įspūdžio, kad daug kur manifeste yra šaržuojama, susidarymą.

Penktadienio 10 val. duomenimis, šaudynių Naujojoje Zelandijoje aukų padaugėjo iki 49, įtariamajam iškelti kaltinimai.

REKLAMA

Naujosios Zelandijos policija iškėlė kaltinimus žmogžudyste dėl penktadienį įvykdytos teroro atakos prieš dvi mečetes pietiniame Kraistčerčo mieste, nusinešusios mažiausiai 49 žmonių gyvybes.

„Vienas asmuo, arti 30 metų, buvo apkaltintas žmogžudyste ir turėtų rytoj ryte pasirodyti Kraistčerčo teisme“, – nurodė Naujosios Zelandijos policijos komisaras Mike'as Bushas.

Komisaras nenurodė, ar tas pats asmuo yra atsakingas už šaudynes abiejose užpultose mečetėse, iš kurių viena yra miesto centre, o kita – Linvudo priemiestyje.

Anksčiau internetu atsakomybę už išpuolį prisiėmęs vyras teigė esąs 28 metų australas. Jis nurodė, kad šią ataką surengė savo nusistatymo prieš imigrantus.

REKLAMA

Policija anksčiau pranešė sulaikiusi keturis asmenis, o vienas iš jų buvo įvardytas kaip Australijos pilietis. Vis dėlto M. Bushas kitų asmenų neminėjo.

Pasak komisaro, policija viename automobilyje rado du savadarbius sprogstamuosius įtaisus. M. Bushas sakė, kad vienas sprogmuo buvo neutralizuotas, o kitą šiuo metu stengiamasi padaryti nekenksmingą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų