REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Motinos pasmerkta mirti: šiukšlių kalne aptiko nekalbančią ir sužalotą 5-metę (nuotr. VK.com)

Nespėjo išblėsti istorija apie badu numarintą namuose vieną paliktą 3-metę, kai visą Rusiją ir vėl sukrėtė šiurpą kelianti siaubingo elgesio su vaiku istorija. Įsilaužę į butą, iš kurio sklido vaiko verksmas, pareigūnai aptiko „mergaitę-Mauglį“ – mamos apleistą 5-metę.

5

Nespėjo išblėsti istorija apie badu numarintą namuose vieną paliktą 3-metę, kai visą Rusiją ir vėl sukrėtė šiurpą kelianti siaubingo elgesio su vaiku istorija. Įsilaužę į butą, iš kurio sklido vaiko verksmas, pareigūnai aptiko „mergaitę-Mauglį“ – mamos apleistą 5-metę.

REKLAMA

Sekmadienį, kovo 10-ąją, viename iš Maskvos daugiabučių vyko mergaitės gelbėjimo operacija. Išsekusi mažylė, neturinti jokių socialinių įgūdžių, buvo palikta viena apleistame bute, rašoma „Readovka“. Motina ją ten užrakinusi laikė ne vienerius metus, retkarčiais aplankydama tik tam, kad atneštų maisto ir vandens.

Mergaitę išgelbėjo verksmas ir kaimynų atkaklumas

Vietos gyventojai tą dieną išgirdo širdį draskantį vaiko verksmą, tačiau durų niekas neatidarė – motinos namuose nebuvo. Tuomet kaimynams galų gale pavyko įtikinti dvejojančius policijos pareigūnus, kad šie iškviestų gelbėjimo tarnybas ir išlaužtų duris, o kai pateko į vidų – neteko amo.

REKLAMA
REKLAMA

Butas buvo nusėtas šiukšlėmis ir namų apyvokos daiktais, langai ir sienos padengti storu purvo sluoksniu. Tokiomis sąlygomis „gyvenančią“ mergaitę ir aptiko gelbėjimo operacijos dalyviai.

REKLAMA

Mergaitė buvo visiškai nusilpusi, ji negalėjo ištarti nė žodžio. Maža to, jau pirminės apžiūros metu medikai nustatė, kad tai tėra tik aisbergo viršūnė: vaikui iš pradžių buvo diagnozuota anoreksija ir socialinių įgūdžių nebuvimas. Vėliau anoreksijos diagnozė nebuvo patvirtinta.

Penkiametė nemoka ne tik kalbėti, pati rengtis ar praustis, tačiau ir nueiti į tualetą. „Maugliu“ pramintai mergaitei buvo nustatyti sumušimai, žmonės pašiurpo pamatę, kad jai į kaklą buvo įaugusi plaukų gumytė.

Vaiką išvežė į vienos iš miesto ligoninių reanimacijos skyrių. Mergaitės gydymu užsiims vietos medikai.

REKLAMA
REKLAMA

Visus pribloškė mama

Kol mergaitės gyvybę gelbėjo medikai, pareigūnai pradėjo ieškoti jos motinos. Kaimynai budėjo laiptinėje ir laukė pasirodančios moters. Pastaroji dar nustebo, kad durys išlaužtos ir, pasak „uaportal.com“, leptelėjo, kad „nieko čia tokio baisaus nenutiko“.

Atvesta į teismą moteris pribloškė susirinkusius žurnalistus – ji buvo tvarkingai apsirengusi ir neatrodė panaši į gyvenančią sąvartyne, kuriuo pavertė savo butą.

Kai kurie šios šeimos kaimynai pažymi, kad sulaikytoji visuomet sudarė malonios ir, šiuo konkrečiu atveju tai yra svarbu, adekvačios moters įvaizdį. Susitikus sveikinosi, kartais net išplaudavo laiptinę. Apie siaubus, kurie vyksta už jų sienų, kaimynai negalėjo net įtarti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kiti pastebėjo, kad 47-erių Irina Garošenko stipriai pasikeitė 2015-aisiais, kuomet jos ukrainietis sugyventinis buvo prievarta išvytas iš Rusijos (kitais duomenimis, ukrainietis buvo teistas ir ją su vaiku tiesiog paliko). Palikta viena su judviejų vaiku moteris atsiribojo nuo išorinio pasaulio, išsikraustė iš jų bendro 3-jų kambarių buto, tačiau paliko ten vieną mergaitę, kuriai tuo metu turėjo būti buvo vieneri metai (kitais šaltiniais, moteris iš buto išsikraustė prieš kelerius metus).

Irina į namus atvykdavo kas kelias dienas, užnešdavo į patalpas paketą su maisto produktais ir vandeniu, ir išeidavo.

Motina: „Mergaitė gerai maitinosi“

Kaltinamoji savo kaltės neįžvelgia: teisme ji tikino, kad „tai yra kaimynų provokacija“.

„Ji buvo geros būklės, kas įvyko vėliau, aš nežinau, – pareiškė teismui moteris. – Tikėtina, kad tai kažkokia provokacija. Aš noriu tai išsiaiškinti, tačiau tam man reikia patekti į butą ir suvokti, kas ten darosi“.

REKLAMA

Ji yra įsitikinusi, kad tai gali būti kaimynų darbas, kurie jau prieš metus buvo iškvietę policijos įgaliotinį, kilus įtarimams, kad moteris vartoja narkotikus. Kodėl kaimynai galėtų turėti kėslų ją apjuodinti, moteris nepaaiškino.

Kaimynų teigimu, jie iš tiesų kvietėsi pagalbos, nes girdėjo nuolatinį vaiko verksmą, tačiau atvykusių globos institucijų ir policijos atstovų motina į namus paprasčiausiai neįsileisdavo.

Savo trumpame interviu vietos žiniasklaidai moteris pasakojo, kad myli dukrą ir už ją kovos. „Aš kovosiu už savo dukterį. Aš gyvenau, gyvenu ir gyvensiu tik dėl jos, – aiškino ji kp.ru. – Mes esame du žmonės vienas kitam šiame pasaulyje“.

REKLAMA

Moters teigimu, vaikas „normaliai maitinosi“ ir mokėjo kalbėti, „skaičiavo iki 10“.

Į klausimą, kodėl vaikas nėjo į darželį moteris atsakė neįprastai: „Aš, iš esmės, esu adekvatus žmogus“.

Kaimynai: institucijos nereagavo

Kaimynų teigimu, jie ne sykį kreipėsi į vaikų teisių apsaugos institucijas ir policiją, pasakojo apie neadekvatų moters elgesį. Taip pat jie atkreipė jų dėmesį į tai, kad mergaitė staiga prapuolė. Iš pradžių mama su vaiku dar pasirodydavo netoliese esančiame parke, tačiau vėliau visai pradingo.

Pati moteris kaimynams teisinosi, kad mergaitė „išvyko pas močiutę į kaimą“ ar „pas tetą“. Močiutė buvo mirusi jau prieš 15 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad motina dirba valytoja, tačiau prieš ją užgriuvusias asmeninio gyvenimo problemas teikė finansines konsultacijas. Buto savininkė už komunalines paslaugas įsiskolino daugiau nei 200 tūkst. rublių (apie 2,6 tūkst. eurų).

Valdžios institucijos veiksmų gelbėti daugelį metų įkalintą vaiką ėmėsi tik praėjusį savaitgalį. Kovo 13-ąją teismas jai paskyrė areštą ir psichologinę ekspertizę.

Po kelių paeiliui plačiai žiniasklaidos nušviestų siaubingų vaikų nepriežiūros atvejų, net ir itin konservatyvioje Rusijos visuomenėje žmonės pradėjo komentaruose rašyti, kad reikia griežtinti tėvų atsakomybės už vaikų auklėjimą ir priežiūrą įstatymus.

 

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų