REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėjas pareiškė, kad paskelbta nepaprastoji padėtis leis pastatyti „šimtus mylių“ sienos su Meksika iki 2020 metų rinkimų.

Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) patarėjas pareiškė, kad paskelbta nepaprastoji padėtis leis pastatyti „šimtus mylių“ sienos su Meksika iki 2020 metų rinkimų.

REKLAMA

„Kalbame apie šimtus mylių, – televizijos laidai „Fox News Sunday“ sakė Stephenas Milleris (Stefenas Mileris). – Galbūt kelis šimtus mylių iki 2020 metų rugsėjo, kai liks du mėnesiai iki rinkimų“.

D. Trumpas aiškiai teigia, kad planuoja išnaudoti šį klausimą savo perrinkimo kampanijai, nors idėją atsitverti nuo Meksikos fiziniu barjeru smarkiai kritikuoja opoziciniai demokratai, žmogaus teisių gynėjai, pasienio žemės valdytojai ir keli respublikonai.

Prezidentas penktadienį paskelbė nepaprastąją padėtį šalyje, kad krašto apsaugai ir kitoms sritims skiriamas finansavimas galėtų būti naudojamas sienos statybai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį sprendimą jis priėmė Kongresui atsisakius skirti jo norimus papildomus 5,7 mlrd. dolerių (per 5 mlrd. eurų) sienos apsaugai. Parlamentarai skyrė mažiau nei ketvirtadalį šios sumos.

REKLAMA

S. Milleris tvirtino, kad neapsaugota JAV siena su Meksika leidžia į šalį patekti narkotikams ir nusikaltėliams. Jis atmetė oficialią statistiką, rodančią, kad nelegalių imigrantų skaičius pastaruoju metu sumažėjo.

„Negalima turėti nekontroliuojamų, nesaugių mūsų pasienio zonų, kurias žmonės gali kirsti nepastebėti“, – teigė prezidento patarėjas.

Neišvengiamas iššūkis

Turint omenyje, kad dėl nepaprastosios padėties paskelbimo gali tektis bylinėtis teismuose, o patį sprendimą gali blokuoti Kongresas, iš tikrųjų lieka labai neaišku, kaip greitai į priekį gali pajudėti 3140 kilometrų ilgio sienos statybos.

REKLAMA
REKLAMA

Kalifornijos generalinis prokuroras Xavieras Becerra (Zivieras Besira) sakė televizijai „ABC“, kad jo valstija „neabejotinai ir neišvengiamai“ teiks skundą teismui dėl statybų.

Jis tvirtino, kad Kalifornija ir kitos valstijos gali prarasti lėšų, skirtų kariuomenės projektams, katastrofų prevencijai ir kitiems dalykams.

Demokratė, Ilinojaus senatorė Tammy Duckworth (Temi Dakvort) teigė galvojanti, kad Kongresas gali priimti rezoliuciją, blokuojančią D. Trumpo veiksmus, tačiau jai nepavyktų surinkti balsų atmesti tikėtino prezidento veto.

S. Milleris atsisakė tiesiogiai vertinti D. Trumpo galimybes vetuoti rezoliuciją, bet teigė, kad jis „saugos savo sprendimą paskelbti nepaprastąją padėtį“.

Keli respublikonų senatoriai kritikavo šalies vadovo sprendimą teigdami, kad jis sukuria pavojingą precedentą, o D. Trumpas galėjo viršyti prezidentui priskirtus įgaliojimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų