REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Havajuose įrengtas teleskopas Maunakea viename iš nuo Žemės nutolusių žvaigždynų aptiko tenykštės Saulės blyksnį, kuris 10 milijardų kartų viršijo bet kurį mūsų Saulės paleistą karščio pliūpsnį.

Havajuose įrengtas teleskopas Maunakea viename iš nuo Žemės nutolusių žvaigždynų aptiko tenykštės Saulės blyksnį, kuris 10 milijardų kartų viršijo bet kurį mūsų Saulės paleistą karščio pliūpsnį.

REKLAMA

Plazmos ir elektromagnetinės radiacijos pliūpsnis buvo aptiktas 2016-ųjų lapkritį. Jį paleido 1,5 tūkst. šviesmečių nuo Žemės nutolusi žvaigždė JW 566, tačiau duomenys nebuvo aptikti ir išanalizuoti iki pat praėjusių metų vasaros.

Saulės pliūpsniai nėra kažkoks retai pasitaikantis fenomenas, mokslininkai jį dažnai fiksuoja ir mūsų pačių šilumos šaltinio „iškrovas“.

„Dažniausiai mūsų Saulės blyksniai būna gana dramatiški, – leidiniui „Hawaii tribune herald“ pasakojo mokslininkų komandos atstovas Steve’as Mairsas. – Istorija žino atveju, kuomet telefono linijos sproginėjo dėl šių pliūpsnių“.

Mokslininko teigimu, faktas, kad šį blyksnį teleskopas aptiko iš už tokio atstumo reiškia tik vieną – tai buvo neįsivaizduojamos galios energijos sprogimas.

REKLAMA
REKLAMA

Šis atradimas gali padėti geriau suprasti žvaigždynų susiformavimo dėsningumus, džiaugėsi jis.

Nepaisant to, kad blyksnis buvo aptiktas 2016-aisiais, iš tiesų jis įvyko prieš 1,5 tūkst. metų, o jo atspindys Žemę pasiekė tik prieš trejus metus.

REKLAMA

Belieka džiaugtis, kad tokį ekstremalų elgesį užfiksavo kosminiais mastais dar labai jauna žvaigždė. Viena iš versijų – formuojantis žvaigždei laikinai „atšoko“ ir vėliau vėl prisijungė jos magnetinis laukas, kas ir suformavo milžinišką energijos kiekį.

Jeigu tokį energijos kiekį paleistų mūsų Saulė – Žemė būtų akimirksniu sunaikinta.

 

Ar gali to laukti iš mūsų Saulės?

Kiekvienais metais išvysite antraštes, kad laukiamas galingas Saulės pliūpsnis, kuris gali sugadinti techniką, o jautresniems – sutrikdyti sveikatą.

Kol kas gedimai ar sveikatos sutrikimai fiksuojami retai, tačiau mokslininkai perspėja, kad galingo pliūpsnio grėsmė yra reali.

REKLAMA
REKLAMA

Kosminis aparatas „Swift Mission“ neseniai užfiksavo tokią elektromagnetinę iškrovą iš žvaigždės, kuri yra 60 šviesmečių nutolusi nuo Žemės, „DG Ganum Venaticorum“ sistemoje, kad privertė sunerimti mokslininkus. Žvaigždės pliūpsnis įkaito iki 200 mln. pagal Celsijų, o jis pats buvo 10 tūkst. kartų galingesnis už bet kurį pliūpsnį per visą Saulės stebėjimo laikotarpį.

Mokslininkus neramina tai, kad tokią galią pademonstravo ne kokia nors gigantiška žvaigždė, o raudonasis nykštukas – žvaigždė, kurios dydis gerokai nusileidžia mūsų Saulės.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų