REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Turkija šeštadienį pasmerkė Kinijos elgesį su savo etinine musulmonų uigūrų mažuma pavadindama jį „didžiule gėda žmonijai“. Pastaruoju metu teisių grupės ne kartą reikšdavo susirūpinimą dėl masinio turkiškai kalbančios etninės mažumos atstovų sulaikymo.

REKLAMA
REKLAMA

„Sisteminga Kinijos valdžios asimiliacijos politika uigūrų turkų atžvilgiu yra didžiulė gėda žmonijai“, – pranešime sakė Turkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Hami Aksoy.

REKLAMA

Pasak H. Aksoy, „nebe paslaptis“, kad Kinija savavališkai sulaikė daugiau kaip milijoną uigūrų „koncentracijos stovyklose“. Ministerijos atstovo pranešime pabrėžiama, jog šiaurės vakarų Kinijoje musulmonų mažuma patiria spaudimą.

H. Aksoy sakė, kad Turkija išsakė Kinijai savo poziciją „visais lygiais“ ir paragino pareigūnus uždaryti sulaikymo įstaigas bei gerbti žmogaus teises.

Turkijos užsienio reikalų ministerija taip pat nurodė, kad Turkija sužinojo, jog kalėjime mirė garsus uigūrų muzikantas ir poetas Abdurehimas Heyitas. Jam buvo skirta aštuonerių metų kalėjimo bausmė už vieną iš jo dainų.

REKLAMA
REKLAMA

„Ši tragedija dar labiau sugriežtino Turkijos viešąją nuomonę apie rimtus žmogaus teisių pažeidimus, vykdomus Sindziango regione“, – teigė H. Aksoy.

„Tikimės, kad Kinijos pareigūnai atsižvelgs į šią teisėtą reakciją. Su pagarba prisimename Abdurehimą Heyitą ir visus mūsų tautiečius, praradusius gyvybes ginant savo turkišką ir musulmonišką tapatybę“, – pabrėžė jis.

A. Heyito sulaikymas buvo traktuojamas kaip ženklas, kad Kinija yra pasiryžusi susidoroti su uigūrų intelektualais ir kultūros veikėjais.

Vis dėlto pranešimų apie A. Heyito mirtį kol kas nepavyko patvirtinti nepriklausomiems šaltiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kinijos ambasada Ankaroje savo ruožtu pavadino H. Aksoy komentarus „visiškai nepriimtinais“ ir savo pranešime gynė Pekino politiką, vykdomą šiaurės vakariniame Sindziango regione.

„Tiek Kinija, tiek Turkija susiduria su ypač sunkia užduotimi kovoti su terorizmu. Priešinamės dvigubiems standartams kovos su terorizmu klausimu“, – sakoma kinų ambasados pranešime.

„Tikimės, kad turkų pusė teisingai supras Kinijos pastangas teisėtai taikyti priemones, kad būtų efektyviai kovojama su terorizmu ir ekstremizmu, atsiims savo neteisingus kaltinimus ir imsis priemonių panaikinti jų kenksmingą poveikį“, – priduriama jame.

REKLAMA

Sindziange, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai uigūrai, Kinijos valdžia taiko drakoniškas saugumo priemones, kurių imtis paskatino neramumai, per kelerius pastaruosius metus pareikalavę tūkstančių žmonių gyvybių.

Jungtinių Tautų duomenimis, iki milijono uigūrų ir kitų tiurkų mažumų narių laikomi šiame regione esančiose politinio perauklėjimo stovyklose, kur yra verčiami atsisakyti islamo ir išpažinti ištikimybę komunistų partijai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų