REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį paskelbė, kad Lietuva pripažįsta Venesuelos opozicijos lyderį Juaną Guaido laikinuoju prezidentu.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį paskelbė, kad Lietuva pripažįsta Venesuelos opozicijos lyderį Juaną Guaido laikinuoju prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva, kaip ir daugelis Europos šalių, pagal Venesuelos konstituciją pripažįsta Juaną Guaido laikinuoju Venesuelos prezidentu“, – sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA

„Taip pat skatiname kuo greičiau sušaukti laisvus ir demokratinius prezidento rinkimus“, – pridūrė ji.

D. Grybauskaitės poziciją BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba.

Taip pat Ispanija, Didžioji Britanija, Prancūzija pirmadienį pripažino Venesuelos opozicijos lyderį Juaną Guaido laikinuoju šios šalies vadovu, prezidentui Nicolas Maduro  atmetus Europos valstybių ultimatumą skelbti pirmalaikius rinkimus.

„Ispanijos vyriausybė skelbia, kad oficialiai pripažįsta Venesuelos Nacionalinio Susirinkimo pirmininką poną Guaido Marquezą laikinuoju Venesuelos prezidentu“, – žurnalistams pareiškė Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat paragino J. Guaido surengti savo šalyje pirmalaikius prezidento rinkimus.

„JK kartu su sąjungininkėmis Europoje nuo šiol pripažįsta J. Guaido laikinuoju konstituciniu prezidentu, kol bus surengti patikimi rinkimai. Tikimės, kad taip priartėsime prie humanitarinės krizės pabaigos“, – savo pranešime socialiniame tinkle „Twitter“ pirmadienį paskelbė britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas.

N. Maduro interviu ispanų televizijai „Sexta“ sekmadienį sakė, kad „nepasiduos spaudimui“ tų, kurie ragina jį trauktis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ispanija, Prancūzija, Vokietija, Didžioji Britanija, Nyderlandai, Portugalija ir Austrija pareiškė, kad jei N. Maduro nesurengs pirmalaikių rinkimų, jos pripažins J. Guaido teisėtu Venesuelos prezidentu.

„Kodėl Europos Sąjunga turėtų pasaulio valstybei, kurioje jau įvyko rinkimai, sakyti, kad ši turi rengti pakartotinius prezidento rinkimus, nes laimėjo ne jų dešinojo sparno sąjungininkai“, – sakė N. Maduro, interviu davęs Karakase.

Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas J. Guaido sausio 23 dieną per opozicijos mitingą netikėtai pasiskelbė laikinuoju šalies vadovu. Jis pareiškė, kad N. Maduro prezidentavimas yra neteisėtas, nes rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

REKLAMA

J. Guaido mėgina priversti socialistą N. Maduro atsistatydinti, kad būtų galima sudaryti pereinamojo laikotarpio vyriausybę, o tada organizuoti naujus prezidento rinkimus.

Nacionalinio Susirinkimo pirmininką laikinuoju šalies vadovu jau pripažino Jungtinės Valstijos, Kanada, Australija ir kelios Lotynų Amerikos šalys. Praėjusį savaitgalį jis ėmėsi savo naujųjų įgaliojimų ir paragino kariuomenę įleisti į ekonominės krizės nualintą Venesuelą humanitarinę pagalbą iš užsienio.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pranešė nusprendęs pripažinti Venesuelos opozicijos lyderį Juaną Guaido teisėtu šios šalies laikinuoju vadovu.

REKLAMA

„Venesueliečiai turi teisę reikšti savo nuomonę laisvai ir pagal demokratines normas. Prancūzija nusprendė pripažinti Juaną Guaido laikinuoju prezidentu, kurio užduotis – organizuoti rinkimų procesą“, – parašė E. Macronas socialiniame tinkle „Twitter“ prancūzų ir ispanų kalbomis.

Prancūzijos prezidentas taip pat išreiškė paramą Europos Sąjungos sukurtai kontaktinei grupei dėl Venesuelos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų