REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viename Rusijos universitete buvo atliktas tyrimas, kuris atskleidė „Lego“ konstruktorių ne tik kolekcinę, bet ir investicinę vertę. Investicijos į visame pasaulyje žinomą konstruktorių suteikia didesnį pelną, negu auksas, obligacijos ar didžiųjų bendrovių akcijos.

Viename Rusijos universitete buvo atliktas tyrimas, kuris atskleidė „Lego“ konstruktorių ne tik kolekcinę, bet ir investicinę vertę. Investicijos į visame pasaulyje žinomą konstruktorių suteikia didesnį pelną, negu auksas, obligacijos ar didžiųjų bendrovių akcijos.

REKLAMA

2018-ųjų gruodį Maskvos aukštosios ekonomikos mokyklos auklėtinė Julija Kišilova ir docentė Viktorija Dobrynskaja paskelbė ataskaitą pavadinimu „Lego – protingų investuotojų žaisliukas“.

Pelningumas lenkia akcijas ir vertybinius popierius

Atlikusios tyrimą, jos nustatė, kad „Lego“ rinkiniai duoda ne mažiau nei 11 proc. metinio pelno. Pavyzdžiui, „Star Wars“ ir „Harry Potter“ rinkiniai pagal pelningumą lenkia amerikiečių akcijas ir didžiųjų bendrovių vertybinius popierius.

Seni „Lego“ rinkiniai yra perparduodami kelis sykius brangiau savo pirminės vertės: pavyzdžiui, 2014-aisiais už 3,99 dolerio įsigytas „Star Wars Darth Revan“ rinkinys jau 2015-aisiais „eBay“ buvo parduodamas už 28,46 dolerio. Pelnas – 613 proc.

REKLAMA
REKLAMA

„Lego“ vertės neveikia net finansų krizės

V. Dobrynskaja portalui „vc.ru“ pasakojo, kad ataskaitoje atsispindi tik neišpakuotų rinkinių kainų lyginimas su naujų rinkinių kainomis antrinėje rinkoje. Pasak mokslininkės, išpakuotų ar pažeistų pakuočių rinkinių kainos yra gerokai žemesnės.

REKLAMA

„Lego“ rinkinių kainų neveikia net finansinės krizės. Eksperčių teigimu, jie gali būti svarstomi kaip patraukli investicija. Tačiau pačių konstruktorių kaina gerokai apriboja galinčių pasinaudoti tokia investicija žmonių ratą – „Lego“ yra priskiriami prie prabangos prekių. Ateityje galinti pasikeisti „Lego“ bendrovės strategija taip pat gali paveikti kainas.

Nuo ko priklauso rinkinio vertė

Mokslininkės išanalizavo daugiau nei 2300 „Lego“ rinkinių kainas, kurie buvo parduodami 1987-2015 metais, ir sulygino jų atsiperkamumą. Buvo palygintos konstruktorių pardavimo kainos 1981-2014 metais su jų verte antrinėje rinkoje 2015-aisiais ir atlikta rinkos analizė. Paaiškėjo ir tai, kad mažieji rinkiniai yra vertingesni, negu vidutinio dydžio.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimas parodė, kad konstruktoriai su nedideliu (iki 113 vnt.) detalių skaičiumi, atnešė 22 proc. pelno per metus, ir tai yra 16 proc. daugiau, negu rinkiniai su 860 detalių. To priežastimi galėjo tapti tai, kad nedideli „Lego“ rinkiniai gali būti leidžiami mažesniu tiražu, negu serijinės gamybos vidutinio dydžio konstruktoriai. Tačiau reikia atkreipti dėmesį į tai, kad konstruktoriai su daugiau nei 2 tūkst. detalių taip pat neša didesnį pelną už vidutinius.

Taip pat didelį potencialą turi riboto tiražo rinkiniai ir tie, kurių serijos gamyba netrukus nutrūks, dėl šios priežasties yra vykdomos išpardavimų akcijos. Mokslo darbą atlikusios specialistės pažymėjo, kad nauji konstruktoriai nebūtinai bus mažiau pelningi už senuosius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip tinkamai investuoti

Didžiausią pelną neša „Star Wars“, „Super Heroes“, „Batman“, „Indiana Jones“ rinkiniai. Taip pat aukštą pelningumą šiuo metu garantuoja „Ideas“, „Seasonal“, „Minecraft“. Iš esmės vienintelis prekės ženklas, kurį naudojo „Lego“ ir kuris patyrė kolekcionierių-investuotojų nesėkmę yra „Simpsons“, kurio vertė krito 3,5 proc., rodo tyrimas.

Pažymima, kad naudingiau įsigyti „Lego“ produkciją vietos rinkose, galbūt pasitelkus minėtus išpardavimus. Taip sutaupoma ne tik dėl taikomos akcijos kainos, tačiau ir dėl transportavimo kaštų.

Egzistuoja net ir specialūs internetiniai „Lego“ investuotojų“ forumai, kuriuose vartotojai gali įsigyti už palankią kainą trokštamus konstruktorių rinkinius. Pardavinėti patariama „eBay“, kuriame yra daug didesnė paklausa, negu pavienių valstybių skelbimų portaluose.

REKLAMA

Tyrimo autorės atskleidė, kad skyrė tam beveik du metus: ilgiausiai užtruko kainų iš skirtingų laikotarpių surinkimas ir indeksavimas.

Tiesa, V. Dobrynskaja perspėja, kad dėl panašių tyrimų trūkumo ir mažos galimybės sulyginti informaciją, šis mokslinis darbas turėtų būti vertinamas atsargiai ir kritiškai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų