REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Venesuelos Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas Juanas Guaido trečiadienį pasiskelbė einančiu šalies prezidento pareigas per didelį opozicijos mitingą prieš valstybės vadovą Nicolas Maduro. 

Venesuelos Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas Juanas Guaido trečiadienį pasiskelbė einančiu šalies prezidento pareigas per didelį opozicijos mitingą prieš valstybės vadovą Nicolas Maduro. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek anksčiau vyriausybės šalininkų dominuojamas Aukščiausiasis Teismas įsakė pradėti baudžiamąjį tyrimą prieš opozicijos kontroliuojamą parlamentą.

REKLAMA

„Prisiekiu oficialiai perimti nacionalines vykdomosios valdžios galias kaip pareigas einantis Venesuelos prezidentas, kad būtų užbaigtas uzurpavimas, (suformuota) pereinamoji vyriausybė ir būtų surengti laisvi rinkimai“, – pareiškė J. Guaido, džiaugsmingai šaukiant tūkstančiams šalininkų.

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija nedelsdama pripažino jį laikinuoju Venesuelos vadovu. Vašingtonas pareiškė, panaudos visą savo ekonominę ir diplomatinę įtaką, kad sugrąžintų Venesuelą prie demokratinės santvarkos.

REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas sakė, kad Venesuelos socialistas prezidentas Nicolas Maduro yra „neteisėtas“ lyderis ir pareiškė, kad šios šalies Nacionalinis Susirinkimas, vadovaujamas J. Guaido, yra „vienintelė teisėta vyriausybės dalis, deramai išrinkta Venesuelos žmonių“.

Iškėlęs dešinę ranką dešimčių tūkstančių šalininkų akivaizdoje, J. Guaido simboliškai prisiekė prieš Dievą perimti vykdomąją valdžią – jo teigimu, priklausančią jam pagal Venesuelos konstituciją – ir vykdyti prezidento pareigas, kol galima bus surengti naujus rinkimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Guaido, jis žengė tokį politiškai rizikingą žingsnį vos dvi savaitės po to, kai N. Maduro buvo prisaikdintas antrajai šešerių metų kadencijai. Parlamento pirmininkas sakė esąs įsitikinęs, jog tai vienintelis būdas išgelbėti Venesuelą nuo „diktatūros“ ir atkurti šalyje konstitucinę santvarką.

„Suprantame, kad tai sukels pasekmių“, – stovėdamas prie Venesuelos herbu papuošto pulto džiūgaujančiai miniai sakė 35 metų J. Guaido.

„Kad galėtumėm įvykdyti šią užduotį ir atkurti konstituciją, mums reikalinga visų venesueliečių sutikimas“, – šaukė jis.

REKLAMA

Toks pareiškimas nuskambėjo tūkstančiams prieš vyriausybę nusistačiusių demonstrantų trečiadienį užplūdus gatves, apkaltinus didelį spaudimą patiriantį N. Maduro valdžios užgrobimu. Demonstrantai reikalavo, kad prezidentas atstatydintų, šalį ištikus giliai ekonominei krizei, privertusiai milijonus žmonių pabėgti iš šalies ar gyventi pusbadžiu.

Didžiulės protestuotojų minios susirinko Karakase mojuodami vėliavomis ir skanduodami „Nešdinkis, Maduro!“. Tai buvo didžiausia demonstracija nuo 2017 metų, kai šalį apėmė neramumai, pareikalavę 120 žmonių gyvybių.

REKLAMA

N. Maduro, anksčiau šį mėnesį pradėjęs antrąją šešerių metų kadenciją, vis griežčiau spaudžiamas trauktis iš valdžios. JAV ir dešimtys kitų šalių vyriausybių jo valdymą laiko neteisėtu - iš dalies todėl, kad prezidentas užkirto kelią keliems pagrindiniams opozicijos veikėjams mesti jam iššūkį rinkimuose.

Nors Venesuela kenčia dėl didėjančio maisto stygiaus ir hiperinfliacijos, manoma, kad N. Maduro teberemia kariuomenės vadovybė. Anksčiau kariai lengvai numalšino kelis nedidelius maištus, iš kurių vėliausias įvyko viename Nacionalinės gvardijos dalinyje Karakase.

JAV trečiadienį perspėjo, kad bus svarstomos „visos priemonės, jeigu N. Maduro panaudos jėgą per šią priešpriešą su opozicijos lyderiais.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų