REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Vladimiras Putinas perspėja dėl raketų smūgio Europai grėsmės (nuotr. SCANPIX)

Rusijos žiniasklaida tikisi išgąsdinti Europą ir likusį pasaulį mk.ru straipsnyje, kuriame aprašoma naujoji branduolinė torpeda, galinti ne tik sukelti cunamį, tačiau ir, kaip teigiama, nušluoti nuo Žemės paviršiaus nemažą dalį populiacijos.

25

Rusijos žiniasklaida tikisi išgąsdinti Europą ir likusį pasaulį mk.ru straipsnyje, kuriame aprašoma naujoji branduolinė torpeda, galinti ne tik sukelti cunamį, tačiau ir, kaip teigiama, nušluoti nuo Žemės paviršiaus nemažą dalį populiacijos.

REKLAMA

Rusijos „Poseidon“ tipo branduolinė torpeda, duomenys apie kurią buvo tariamai netyčia nutekinti dar 2015-aisiais, sulaukė patvirtinimo apie savo egzistavimo iš paties prezidento Vladimiro Putino 2018-ųjų kovą. Šis įrenginys, jeigu iš tiesų egzistuoja ir veikia taip, kaip yra teigiama, reikš naują branduolinės ginkluotės eros pradžią.

JAV ir Rusija nuo pat II-ojo pasaulinio karo pabaigos siekia aplenkti viena kitą branduolinėse lenktynėse, kurių metu buvo sukurti branduolinį ginklą galintys nešti bombonešiai, povandeniniai laivai ir tarpkontinentinės raketos-nešėjos.

Tačiau dabar Rusijos „Poseidonas“ brėžia naują kryptį, rašoma „Business Insider“.

„Rusija netrukus išbandys dislokuos povandeninį branduolinį droną, kuris pavers milijardų dolerių vertės JAV priešraketines gynybos sistemas bevertėmis“, – rašoma mk.ru. „Business Insider“ patikslino, kad šiuo atveju turima omenyje JAV kuriama Europos priešraketinė gynybos sistema.

REKLAMA
REKLAMA

„Drono branduolinės galvutės sprogimas sukeltų 400-500 metrų aukščio bangą, galinčią pražudyti visą gyvybę net 1,5 tūkst. kilometrų gilyn į žemę nuo kranto,“ – rašoma leidinyje.

REKLAMA

Anksčiau JAV mokslininkai „Business Insider“ tvirtino, kad rusų „Poseidon“ sprogimas teoriškai galėtų sukelti cunamį, tačiau bangų aukštis galėtų siekti tik ne daugiau 100 metrų.

Kodėl „Poseidon“ yra pavojingesnis už tradicines bombas?

Dabartinė JAV ginkluotė, ypač prieš Rusijos branduolinę galią nukreipti ginklai yra skirta naikinti juos dar pradinėje stadijoje. JAV yra sukurtas branduolinis ginklas, galintis detonuoti ore virš taikinio, savo visą galią nukreipdamas į apačią. Pagrindinis amerikiečių tikslas – sunaikinti rusų branduolinių ginklų paleidimo sistemas ir saugyklas, o ne miestus ir visą žmoniją.

REKLAMA
REKLAMA

Branduolinės bombos detonavimas vandenyne reikštų ne tik milžiniškas ir visą savo kelyje griaunančias bangas, tačiau ir „tūkstančius kilometrų“ siekiančią branduolinio užterštumo sklaidą.

Tiksliai nėra žinoma, tačiau manoma, kad „Poseidon“ branduolinė galvutė gali būti padengta kobaltu, apie kurį branduolinės istorijos ekspertas Stephenas Schwartzas pasakojo baisių dalykų. „Tai susikaups, kondensuosis, o tuomet kris atgal iš dangaus dešimtis, šimtus, ar tūkstančius mylių nuo sprogimo epicentro“.

Ar Rusija gali su šiuo ginklu užkariauti pasaulį? Ne.

Rusų žiniasklaidos atstovai citavo vietinį profesorių, kuris „Poseidon“ įvardijo kaip įrankį, kuris Rusiją paverstų „pasaulio diktatore“ ir tai gali būti panaudota gąsdinti Europą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu Europa elgsis blogai, tiesiog nusiųsk mažytį branduoliniu variklių įgalintą povandeninį laivą su 200 megatonų bomba denyje, dislokuok ją kur nors Šiaurės jūros pietrytinėje dalyje ir žiūrėk kas bus. Kas tuomet liks Europai?“ – cituojamas neįvardintas profesorius.

Tiesa, Rusija jau ir be šios raketos turi tiek branduolinių raketų, kad galėtų kelis kartus susprogdinti visą Žemę, tačiau tai jai nepadeda pasiekti kažkokių ryškesnių geopolitinių tikslų.

„Business Insider“ pažymi, kad dabartinės priešraketinės gynybos sistemos yra nutaikytos į „nuspėjamomis trajektorijomis“ galimai atskriesiančias raketas. Tačiau, net jeigu Rusijai kažkokiu būdu pavyktų „panardinti į tamsą“ visą Europą ir JAV, lieka dar nuolat vandenynuose patruliuojantys povandeniniai laivai, kuriuose esančios branduolinės galvutės smogtų į iš anksto nustytus tikslus.

Nepaisant to, „Poseidon“ įgalina Rusiją jaustis galingesne, ir ji, tikėtina, panaudos tai kaip šantažo priemonę prieš kitas valstybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų