REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Nairobyje užpultas viešbutis: vyksta saugumo pajėgų ir užpuolikų susišaudymas (nuotr. SCANPIX)

Kenijos sostinėje teroristai antradienį atakavo aukštos klasės viešbučio ir biurų kompleksą, iš kurio atakos metu, kai visame rajone aidėjo sprogimai iš šūviai, bėgo panikos apimti žmonės.

6

Kenijos sostinėje teroristai antradienį atakavo aukštos klasės viešbučio ir biurų kompleksą, iš kurio atakos metu, kai visame rajone aidėjo sprogimai iš šūviai, bėgo panikos apimti žmonės.

REKLAMA

Vienas liudininkas sakė matęs mažiausiai du žuvusius žmones.

Atsakomybę už ataką prisiėmė Somalio ekstremistų grupuotė „al Shabab“, kuri 2013 metais įvykdė 67 gyvybes nusinešusią ataką Nairobio prekybos centre „Westgate Mall“.

Grupuotė nurodė, kad jos nariai antradienį užpultame komplekso viduje kovoja toliau.

Šalia komplekso degė keli automobiliai. Žmonės bėgo iš atakos vietos, kai kurie buvo nešami. Mažiausiai vienas žmogus buvo nešamas neštuvais. Kai kas glaudėsi už automobilių ir šaukė, kiti bandė slėptis už fontanų ir kitų prabangaus komplekso teritorijoje esančių objektų.

Nairobio Vestlandso rajone esančiame komplekse yra didelis viešbutis „DusitD2“, bankų skyrių ir biurų.

„Tai baisu. Tai, ką mačiau, baisu. Bėgdamas lauk mačiau žmogų ir visur, kaip atrodė, kapotą mėsą“, – sakė liudininkas Charlesas Njenga.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas vyras, kuris nesakė savo vardo, pasakojo pasislėpęs biure. „Slėpiausi. Mano kolegos visur lakstė“, – sunkiai atgaudamas kvapą sakė jis.

Liudininkas Robertas Murire teigė matęs mažiausiai du lavonus ir žaliais rūbais vilkinčius užpuolikus su amunicija.

REKLAMA

Kol kas neaišku, kiek užpuolikų dalyvavo atakoje.

Šaudymas tęsėsi kelias minutes po pirmųjų pranešimų, greitosios pagalbos automobiliams, saugumo pajėgoms ir ugniagesiams skubant į įvykio vietą. Iš komplekso kilo juodi dūmai. Atvyko bombų neutralizavimo komanda; ten esantys automobiliai buvo aptverti baiminantis, kad juose gali būti sprogmenų.

Policija pranešė detonavusi vieną sprogmenų prikrautą automobilį. Viename komplekso koridoriuje buvo pastebėta nesprogusi granata.

Atakos vietos link su ginklais rankose pamažu ėjo žmonės, panašūs į saugumo pajėgų narius civiliais drabužiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Nusiuntėme pareigūnų į įvykio vietą, įskaitant (pareigūnus) iš kovos su terorizmu skyriaus, bet daugiau informacijos kol kas neturime“, – sakė policijos atstovas Charlesas Owino.

Saugumo pajėgos skubiai išvedė didelę moterų grupę; viena moteris buvo su plaukų suktukais. Dešimtys kitų žmonių buvo išvesti pareigūnams civiliais drabužiais einant iš vienos komplekso parduotuvės į kitą. Kai kurie žmonės buvo iškėlę rankas, kad parodytų esantys neginkluoti.

„Al Shabab“ yra pažadėjusi atkeršyti Kenijai už jos karių siuntimą į Somalį nuo 2011 metų. Ši su „al Qaeda“ susijusi grupuotė Kenijoje yra nužudžiusi šimtus žmonių. Kenija jos taikiniu tampa dažniau nei kitos penkios šalys, skiriančios karių Afrikos Sąjungos (AS) pajėgoms Somalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienio ataka daugeliui Kenijoje iškart priminė „Westgate Mall“ užpuolimą, kai „al Shabab“ ekstremistai, įsiveržę į šį prabangių parduotuvių centrą, svaidė granatas ir išprovokavo kelias dienas trukusią apsiaustį.

Atakuotas viešbučio kompleksas yra mažiau nei už dviejų kilometrų nuo „Westgate Mall“, miesto rajone, kuris laikomas vienu saugiausių. Kompleksas įsikūręs palyginti ramioje, medžiais apaugusioje gatvėje netoli vienos iš pagrindinių gatvių.

Ataka surengta lygiai treji metai po to, kai „al Shabab“ ekstremistai užpuolė vieną Kenijos karinę bazę Somalyje. Per tą užpuolimą žuvo dešimtys žmonių.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų