REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Žuvusių mergaičių laidotuvės Lenkijoje (AP nuotr.)

Lenkija atsisveikina su siaubingos tragedijos aukomis – penkiomis paauglėmis, kurios žuvo per vienos iš jų gimtadienį. Į žuvusių per gaisrą galvosūkių kambaryje mergaičių laidotuves suplūdo šimtai žmonių – dauguma jų nė netilpo į nedidelę gimtojo Košalino bažnyčią.

7

Lenkija atsisveikina su siaubingos tragedijos aukomis – penkiomis paauglėmis, kurios žuvo per vienos iš jų gimtadienį. Į žuvusių per gaisrą galvosūkių kambaryje mergaičių laidotuves suplūdo šimtai žmonių – dauguma jų nė netilpo į nedidelę gimtojo Košalino bažnyčią.

REKLAMA

Košalino bažnyčia sausakimša. Į penkių prieš savaitę žuvusių paauglių laidotuves susirinkę ne tik jų artimieji, bet ir šimtai miesto gyventojų.

Dalis jų į bažnyčią nė netilpo, tad už mergaites meldėsi šventoriuje. Žmonės vis dar negali atsitokėti po visą Lenkiją sukrėtusios tragedijos, kuomet pabėgimų kambaryje, švęsdamos gimtadienį, per gaisrą žuvo penkios klasės draugės – visos penkiolikmetės.

„Šiandien visi mes susirinkę šioje bažnyčioje mintimis esame su mergaitėmis. Dalijamės pačiais šviesiausiais prisiminimais apie jas. Manau, galvojant apie jas, pirmasis dalykas ateinantis į galvą – tai jų žodžiais sunkiais apibūdinama draugystė", – sakė kunigas.

REKLAMA
REKLAMA

Bažnyčios viduje vietos pritrūkę Košalino gyventojai visą atsisveikinimo ceremoniją stebėti galėjo lauke. Čia pastatyti projektoriai. Po žuvusiųjų palaiminimo laidotuvių procesija Košalino gatvėmis nusidriekia iki kapinių, kur draugės amžino poilsio atgula viena šalia kitos.

REKLAMA

Lygiai prieš savaitę, penktadienio vakarą penkiolikmetės pramogavo galvosūkių kambaryje. Tačiau mėgėjiškai įrengto pramogų namo registratūroje dėl sustreikavusios šildymo sistemos kilo gaisras.

Mergaitės buvo žaidimų kambaryje, kuriame buvo užrakintos ir turėjo išsilaisvinti. Deja, kilus gaisrui jos nesulaukė pagalbos – durų joms niekas neatrakino ir mergaitės žuvo.

Sulaikyti pirmieji įtariamieji

Šiaurės Lenkijos prokurorai sulaikė ir pareiškė kaltinimus vienam vyrui, kuris sukūrė galvosūkių kambarį, kur per praėjusią savaitę kilusį gaisrą žuvo penkios paauglės. Tas vyras, įvardijamas kaip Miloszas S., kaltinamas tyčia sukėlęs gaisro pavojų ir netyčia sukėlęs mergaičių mirtis, nurodė prokuroras Ryszardas Gasiorowski.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, tame galvosūkių kambaryje taip pat netinkamai veikė šildymo sistema ir nebuvo evakuacinio išėjimo. Pirmadienį tikimasi sulaukti teismo sprendimo dėl prokurorų prašymo sulaikyti tą asmenį trims mėnesiams. Košalino miesto ugniagesiai, penktadienį gesindami gaisrą šalia užrakinto galvosūkių kambario, rado aukų palaikus.

Pasak prokurorų, gaisras veikiausiai kilo dėl nesandaraus dujų baliono šildytuve. Skrodimas parodė, kad mergaitės užtroško dūmais. „Pabėgimo kambario“ darbuotojas, per gaisrą patyręs nudegimų, bus apklaustas.

Pasak sulaikytojo advokatų, jį „giliai sukrėtė“ ši nelaimė ir jis išreiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems. Advokatų teigimu, 28 metų vyras neigia jam pareikštus kaltinimus, bet dėl patirto sukrėtimo jis negalįs atsakyti į prokurorų klausimus. Jei bus pripažinta jo kaltė, vyrui gresia iki aštuonerių metų kalėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ugniagesių vadas Leszekas Suski sakė, kad privačiame name Košalino mieste įrengtame „pabėgimo kambaryje“, kuriame penktadienį penkiolikmetės šventė gimtadienį, nebuvo evakuacinio išėjimo.

Tai pirma tokia nelaimė galvosūkių kambaryje; tokia pasilinksminimo forma Lenkijoje yra populiari jau kelerius metus. Galvosūkių kambariuose, dar vadinamuose pabėgimo kambariais, žaidėjai uždaromi valandai patalpoje ir per tą laiką turi iš jos pabėgti ieškodami užuominų ir įmindami įvairias mįsles.

Galvosūkių kambariai yra populiarūs visame pasaulyje, o vien Lenkijoje jų yra daugiau kaip 1 000. Dėl priešgaisrinės saugos pažeidimų jau uždaryta 13 vadinamųjų „pabėgimo kambarių“ po to, kai šalies ministras pirmininkas sekmadienį paprašė žmonių pranešti apie tokius pažeidimus ugniagesiams.

REKLAMA

Policijos vadas Jaroslawas Szymczykas sakė, kad anksčiau žmonės internete rašė kritinių atsiliepimų apie saugumą tame „pabėgimo kambaryje“, tačiau vietos pareigūnai nebuvo informuoti. Per gedulingas mišias Košalino katedroje vyskupas Edwardas Dajczakas išvardijo žuvusių paauglių vardus: Julia, Amelia, Gosia, Karolina ir Wiktoria.

Po šios tragedijos planuojama patikrinti ir Lietuvoje įrengtus pabėgimo kambarius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų